Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 26-Μαϊ-2008 18:51

    Ζημιές για Attica Group και Blue Star στο α΄ τρίμηνο

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ζημιογόνο ήταν το α΄ τρίμηνο του 2008 για τις Αttica Group και Blue Star, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, ζημιές 1,04 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 9,34 εκατ. εμφάνισε στο τρίμηνο η Αttica Group, ενώ για τη Blue Star ανακοινώθηκε διεύρυνση ζημιών, σε 3,87 εκατ. ευρώ, έναντι 1,85 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2007.

    Attica Group

    Εκτός από ζημιές 1,04 εκατ. ευρώ, η Attica Group στο α’ τρίμηνο εμφάνισε αυξημένες πωλήσεις κατά 6,6%, σε 63,4 εκατ. ευρώ (από 59,46 εκατ.) ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν για το α’ τρίμηνο του 2008 σε 3,00 εκατ. ευρώ, έναντι 7,85 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Σημειώνεται ότι στα κέρδη α’ τριμήνου του 2007 συμπεριλαμβάνονταν κέρδη 9,34 εκατ. ευρώ, στα οποία όπως επισημαίνεται περιλαμβάνονται έκτακτα κέρδη 12,5 εκατ. ευρώ από την πώληση του Superfast X.

    Η καθαρή θέση των μετόχων της Attica Group διαμορφώνεται σε 387,52 εκατ. ευρώ (έναντι 389,12 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου, 2007), τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας σε 171,69 εκατ. ευρώ (έναντι 119,25 εκατ. ευρώ την 31η Μαρτίου, 2007) και τα Πάγια Στοιχεία σε 687,09 εκατ. ευρώ, έναντι 690,45 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου, 2007. Επίσης, όπως διευκρινίζεται, στα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2008 περιλαμβάνονται καθαρές χρηματοοικονομικές δαπάνες 4,00 εκατ. ευρώ (έναντι 5,29 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους) και αποσβέσεις 6,50 εκατ. ευρώ, έναντι 6,61 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2007.


    Blue Star Ναυτιλιακή

    Στο α΄ τρίμηνο του 2008 ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Blue Star, στην οποία η Attica Group κατέχει ποσοστό 48,8%, ανήλθε σε 30,09 εκατ. ευρώ, έναντι 28,46 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2007 (αύξηση 5,7%). Τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 1,47 εκατ. ευρώ έναντι 3,80 εκατ. ευρώ (μείωση 61,4%), ενώ όπως προαναφέρθηκε οι Ζημίες μετά από φόρους και Δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 3,87 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 1,85 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Το συνολικό μεταφορικό έργο του ομίλου της Blue Star για το α΄ τρίμηνο 2008 ανήλθε σε 507.247 επιβάτες, 69.532 Ι.Χ. οχήματα και 35.688 φορτηγά αυτοκίνητα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο εκτελέστηκαν 7,3% λιγότερα δρομολόγια και το μεταφορικό έργο μειώθηκε κατά 6,8% στους επιβάτες, 8,6% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 7,4% στα φορτηγά αυτοκίνητα.

    Στην αύξηση του κύκλου εργασιών της Blue Star, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνέβαλε η "σημαντική βελτίωση των πληροτήτων επιβατών στις γραμμές των Κυκλάδων και φορτηγών στις γραμμές των Δωδεκανήσων". Επίσης, στην αύξηση του κύκλου εργασιών στις γραμμές της ακτοπλοΐας συνέβαλε και "η μεσοσταθμική αύξηση του εσόδου ανά μεταφερόμενο επιβάτη και όχημα που επιτεύχθηκε σε σύγκριση με το α΄ τρίμηνο του 2007. Επίσης, στην αύξηση του κύκλου εργασιών συνέβαλε και η βελτίωση των πληροτήτων στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας όπου εκτελώντας 36% λιγότερα δρομολόγια, ο όμιλος βελτίωσε σημαντικά το μεταφορικό έργο και τα έσοδα ανά δρομολόγιο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο".

    Διευκρινίζεται ακόμη ότι "η λειτουργική κερδοφορία του ομίλου (ΕΒΙΤDA) καθώς και τα αποτελέσματα μετά από φόρους μειώθηκαν παρά την αύξηση των εσόδων, κυρίως λόγω της αλματώδους αύξησης κατά περίπου 50% της μέσης τιμής των καυσίμων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα συνολικά έξοδα του ομίλου για καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 3,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007".

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Blue Star της 19ης Μαΐου, 2008, απεφασίσθη η διανομή μερίσματος ύψους 9,45 εκατ. ευρώ ή 0,09 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη χρήσεως 2007. Η καταβολή του μερίσματος θα αρχίσει στις 23 Ιουνίου, 2008.

    Στην ανακοίνωσή της η Attica Group σημειώνει ότι τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου για το α΄ τρίμηνο επηρεάστηκαν «σημαντικά» από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η επιβάρυνση στο κόστος εκμετάλλευσης των πλοίων από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου ανήλθε σε 8,2 εκατ. ευρώ, (ποσοστό αύξησης 45%) σε σύγκριση με το κόστος καυσίμων το α΄ τρίμηνο 2007, όπως διευκρινίζει η εταιρεία.

    Επισημαίνεται επίσης ότι κατά το α΄ τρίμηνο του 2008 η Attica Group δραστηριοποιήθηκε στην Αδριατική θάλασσα, στη Βόρειο θάλασσα και στην ελληνική ακτοπλοΐα με τέσσερα πλοία Superfast, οκτώ πλοία Blue Star και για κάποιο διάστημα τέσσερα RoRo. Την περίοδο αυτή η Διοίκηση της Attica Group προέβη στην πώληση τριών πλοίων RoRo που ενίσχυσε τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου κατά 17,16 εκατ. ευρώ και επέφερε κέρδη 6,32 εκατ. ευρώ. Η πώληση του τέταρτου RoRo ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2008. Το αποτέλεσμα της πώλησης αυτής ενισχύει τα ταμειακά διαθέσιμα κατά 7,32 εκατ. ευρώ, επιφέρει κέρδος 3,33 εκατ. ευρώ και θα εμφανισθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου 2008.

    Στις 27 Φεβρουαρίου, 2008 ανακοινώθηκε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Group για τη συγχώνευση με απορρόφηση των μειοψηφιών της Blue Star Ναυτιλιακής Α.Ε. με ημερομηνία Ισολογισμού Μετασχηματισμού το αργότερο την 30η Ιουνίου, 2008.

    Στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Attica Α.Ε. Συμμετοχών που θα πραγματοποιηθεί την 17η Ιουνίου, 2008, η διοίκηση θα προτείνει στους μετόχους της εταιρείας τη διανομή συνολικού μερίσματος 8,33 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2007. Το συνολικό μέρισμα αντιστοιχεί σε 0,08 ευρώ ανά μετοχή.

    Στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας στην Αδριατική θάλασσα τα πλοία Superfast V, Superfast VI, Superfast XI και Superfast XII μετέφεραν 94.266 επιβάτες (μείωση 2,4%), 34.684 φορτηγά οχήματα (αύξηση 10,4%) και 15.436 Ι.Χ. οχήματα (αύξηση 0,1%) και διατήρησαν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση "σταθερά την πρώτη θέση σε επιβάτες, φορτηγά οχήματα και Ι.Χ. οχήματα" με μερίδιο αγοράς 31,4% στους επιβάτες και 27,4% στα φορτηγά οχήματα επί του συνόλου των μεταφερθέντων επιβατών και φορτηγών οχημάτων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας στην Αδριατική θάλασσα το α΄ τρίμηνο του 2008. Τα μερίδια αγοράς προέρχονται από στοιχεία των ελληνικών λιμενικών αρχών.

    Ο όμιλος Blue Star είχε παρουσία στην Αδριατική θάλασσα με το πλοίο Blue Horizon. Το μεταφορικό έργο της Blue Star Ferries το α΄ τρίμηνο ανήλθε σε 14.529 επιβάτες, 1.417 Ι.Χ. οχήματα και 4.282 φορτηγά οχήματα.

    Στη σύνδεση Σκωτίας-Βελγίου στη Βόρειο θάλασσα, ο όμιλος δραστηριοποιήθηκε με το πλοίο Blue Star 1 το οποίο κατά το α΄ τρίμηνο του 2008 μετέφερε 13.135 επιβάτες, 5.431 Ι.Χ. οχήματα και 5.166 φορτηγά οχήματα.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ