Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Μαϊ-2008 09:45

  Jumbo: "Αστακός" λόγω απεργίας στα λιμάνια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με τη χρησιμοποίηση του λιμανιού του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία επιχειρεί η διοίκηση της Jumbo να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την παρατεινόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά.

  Στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι η χρησιμοποίηση του terminal του Αστακού ήταν η μόνη λύση για να μην διαταραχθεί η ομαλή εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό.

  Σημείωναν πως οι καθυστερήσεις εξαιτίας της λευκής απεργίας των λιμενεργατών στον ΟΛΠ που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) των Οργανισμών Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες και εμποδίζουν τον εκτελωνισμό των προϊόντων τους.

  «Η λύση του Αστακού», έλεγαν χαρακτηριστικά, «έχει επιβαρύνει με λειτουργικά κόστη την εταιρεία, είναι όμως η μόνη λύση για να μην παραμένουν εγκλωβισμένα τα εμπορεύματά μας».

  Εκτιμάται, πάντως, πως η μεταφορά ανά κοντέινερ από το λιμάνι του Αστακού στην Αττική κοστίζει κατά μέσο όρο πέντε φορές περισσότερο για μια εταιρεία από το εάν χρησιμοποιούσε το λιμάνι του Πειραιά. Ανάλογα βέβαια με το φορτίο, το κόστος μπορεί ακόμη και να δεκαπενταπλασιαστεί.

  Στη περίπτωση της Jumbo, η διοίκηση της εταιρείας έχει αναφέρει ότι το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων στο εννεάμηνο θα υπολείπεται του ρυθμού του εξαμήνου. Στο σύνολο του έτους, ο όμιλος εκτιμά πως θα πετύχει ρυθμό αύξησης των πωλήσεων αντίστοιχο με αυτή του εξαμήνου που ήταν 17.39% ή και ελαφρώς βελτιωμένο. Ο ρυθμός αύξησης των κερδών αναμένεται να φτάσει τα επίπεδα του εξαμήνου που ήταν 21,42% με πιθανότητα να ξεπεραστεί αν εξομαλυνθεί η κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια και στις οδικές μεταφορές.

  H Proton Bank πάντως αναμένει αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου και τα τοποθετεί στα 59,7 εκατ. ευρώ από 49,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η χρηματιστηριακή εκτιμά πως η εισηγμένη θα εμφανίσει άνοδο 16% στον κύκλο εργασιών, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 312,4 εκατ. ευρώ από 269,4 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) προβλέπεται να αυξηθούν κατά 18,6% στα 92,1 εκατ. ευρώ έναντι 77,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο της χρήσης του 2007.

  Σε έκθεσή της για την Jumbo, η Deutsche Bank επισημαίνει την «ελκυστική αποτίμηση της μετοχής και το ισχυρό momentum της κερδοφορίας», ενώ διατηρεί την τιμή-στόχο των 27 ευρώ και τη σύσταση «buy». Από την πλευρά της η Deutsche Bank, η οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 20,30 ευρώ και τη σύσταση «hold» για τη μετοχή της Jumbo προσθέτει πως η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου έναντι του ευρώ υποστηρίζει τα περιθώρια κέρδους μεν, ωστόσο από την άλλη επισημαίνει πως η έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων θα έχουν επιδράσεις.

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων