14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Kατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 επιβεβαιώθηκε η τάση ανάκαμψης της κερδοφορίας του Ομίλου, σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό και τις εκτιμήσεις της διοίκησης του.
Σε επίπεδο EBITDA η κερδοφορία ήταν σημαντικά υψηλότερη και από τα δυο τελευταία τρίμηνα του 2007, ακόμα και αφού εξαιρεθούν οι έκτακτες δαπάνες και χρεώσεις που επηρέασαν τα αποτελέσματα στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Εξάλλου, η εταιρεία ξεπέρασε το στόχο των 4 εκατ. ευρώ που είχαν θέσει οι τράπεζες για τα λειτουργικά κέρδη α΄ τριμήνου, καθώς αυτά έκλεισαν στα 4,1 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με τις τράπεζες που αφορούν την τελική διαμόρφωση των όρων της χρηματοδότησης έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν, όπως εκτιμά ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου κ. Βίκτωρ Παπακωνσταντίνου, μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Μεσοπρόθεσμα τα αποτελέσματα της Μαΐλλης αναμένονται θετικά λόγω και της ανόδου των τιμών του χάλυβα. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει τιμή κτήσης σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, από αυτά που υπάρχουν στην αγορά στην παρούσα φάση
Όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση της εταιρείας η τάση βελτίωσης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και σε επίπεδο λειτουργικών κερδών ξεκίνησε ουσιαστικά μέσα στο Φεβρουάριο και ήταν σταθερή σε μηνιαία βάση καθόλο το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναμένεται δε να συνεχιστεί με τον ίδιο ή και αυξανόμενο ρυθμό και στο δεύτερο τρίμηνο του 2008. Η ανάκαμψη διατηρείται σταθερή, αν και σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2007 τα μεγέθη του Ομίλου είναι επηρεασμένα από το δύσκολο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον και τη δυσμενή επίδραση στο κόστος από τις απεργίες στα λιμάνια και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας στην Ελλάδα.
Οι λειτουργικές δαπάνες του Ομίλου είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το 2007, ενώ η θετική επίδραση από το πλάνο ανασυγκρότησης που ήδη έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να εμφανιστεί στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης της διοίκησης της εταιρείας με δημοσιογράφους στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, στην οικονομική κατάσταση του α’ τριμήνου εμφανίζεται ως βραχυπρόθεσμη τραπεζική υποχρέωση ποσό 210 εκατ. ευρώ, κάτι που ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα αλλά αφορά λογιστικό διακανονισμό μέχρι την επίτευξη της συμφωνίας με τις τράπεζες. Στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα μεταφερθεί στις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις.