ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:12
Των Στέλιου Κράλογλου - Φώτη Φωτεινού
Κυβέρνηση και Deutsche Telekom συμφώνησαν, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, σε όλα τα θέματα που αποτελούσαν μέχρι χθες σημείο τριβής στο deal του ΟΤΕ. Αυτό σημαίνει ότι τελικά βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση τόσο για το εύρος των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου (που θα επιλέξει η Deutsche Telekom) όσο και του προέδρου (που θα επιλέξει το δημόσιο).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τιμή στην οποία συμφωνήθηκε η μεταβίβαση ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ από το ελληνικό δημόσιο στην Deutsche Telekom (περίπου 3%) θα είναι κατά πολύ υψηλότερη από τα 26 ευρώ ανά μετοχή στην οποία θα μεταβιβάσει η MIG το 20% του ΟΤΕ στo γερμανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο.
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό μέτωπο (τόσο από το υπουργείο Οικονομίας όσο και από το υπουργείο Μεταφορών) παρουσιάζουν ως πολύ δύσκολη την πιθανότητα να υπάρξουν ανακοινώσεις το προσεχές διήμερο, ενδεχομένως και λόγω της επερχόμενης αργίας της Πρωτομαγιάς.
Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων (ίσως και δια περιφοράς) για να επικυρώσει την τελική συμφωνία η οποία σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες παρουσιάστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.
Σημειώνεται πάντως ότι κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της αρχικής καταληκτικής ημερομηνίας για την ολοκλήρωση του deal (7η Mαΐου) με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να συζητηθούν κάποια επιμέρους τεχνικά θέματα για την τελική συμφωνία μετόχων. Ενδεχομένως, η επισήμανση αυτή να αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξουν ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις για το τελικό κείμενο συμφωνίας μετοχών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι νωρίτερα κυβερνητικές διαρροές άφηναν ανοιχτό και το ενδεχόμενο εναλλακτικών σεναρίων για την υπόθεση του ΟΤΕ στην περίπτωση που δεν συνεχιζόντουσαν οι διαπραγματεύσεις.
Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών, Γ. Αλογοσκούφη και Κ. Χατζηδάκη, με τον αντιπρόεδρο της D.T., κ. Eick, και τους συμβούλους αποκρατικοποίησης, δίχως να υπάρξουν δηλώσεις. Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, συμπληρώνοντας ότι για την ώρα δεν υπάρχει τελικό κείμενο συμφωνίας.
Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώθηκε πως οι συζητήσεις της D.T. με ΟΤΕ έχουν σημειώσει "σημαντική πρόοδο και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα". Πάντως, κυβερνητικές πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για αίσιο τέλος στην υπογραφή συμφωνίας.
Ερωτηθείς για τις εξελίξεις ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε με νόημα ότι η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Εξάλλου, από νωρίς το Capital.gr σε δημοσίευμά του με τίτλο
"Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του ΟΤΕ" είχε αναφέρει τα εξής: "Βήμα – βήμα κυβέρνηση και Deutsche Telekom πλησιάζουν καθημερινά τον στόχο που έχουν θέσει για στρατηγική συνεργασία στον ΟΤΕ.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολες καθώς επικεντρώνονται σε λεπτά σημεία πολιτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να σημειώνεται κάποια πρόοδος σε ορισμένα θέματα τα οποία χαρακτηρίζονται ως "αιχμής".
Οι διαπραγματεύσεις άλλωστε συνεχίστηκαν και σήμερα σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια επίσημη ανακοίνωση μετά τη νέα συνάντησή τους το πρωί της Τετάρτης.
Το κλίμα πάντως των συζητήσεων τροφοδοτεί πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες με αισιοδοξία για αίσιο τέλος στο "θρίλερ" της υπόθεσης του ΟΤΕ. Χαρακτηριστική είναι άλλωστε και η τοποθέτηση κορυφαίου στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας ότι «υπάρχει αμοιβαία πρόθεση για επιτυχή έκβαση στις διαπραγματεύσεις για το μοντέλο συνδιοίκηση στον ΟΤΕ».
Κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών άλλωστε αισιοδοξούν ότι αν υπάρξει συμφωνία στο θέμα του αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου τότε ο «δρόμος θα είναι ανοιχτός και για τα άλλα θέματα». Η αισιοδοξία αυτή τροφοδοτείται από το γεγονός ότι η γερμανική πλευρά, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές πηγές, εμφανίζεται περισσότερο διαλλακτική στο θέμα των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου, πιθανώς για να λάβει κάποια «ανταλλάγματα» σε κάποια άλλα σημεία των διαπραγματεύσεων.
Η κυβέρνηση πάντως αν και επιδιώκει ισορροπημένη συμφωνία θέλει να θωρακίσει την θέση του δημοσίου με ένα ισχυρό βέτο σε στρατηγικά θέματα που αφορούν τον Οργανισμό. Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Γερμανοί δεν θέλουν να παρουσιάσουν στη χώρα τους μια επένδυση σε έναν ελληνικό όμιλο στην οποία δεν διατηρούν τον έλεγχο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν και νέες συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο καθώς υπάρχουν και άλλα "επίμαχα" σημεία στις διαπραγματεύσεις για τα οποία μπορεί αναπτυχθεί πολιτική επικύρωση. Αυτά είναι:
1. Η τιμή με την οποία θα γίνει η μεταβίβαση του 3% των μετοχών του Δημοσίου στην Deutsche Telekom. Η κυβέρνηση, για πολιτικούς κυρίως λόγους, επιδιώκει να «πουλήσει» σε υψηλότερη τιμή από τα 26 ευρώ, την τιμή δηλαδή με την οποία η D.T. θα αγοράσει τις μετοχές του ΟΤΕ από την MIG.
2. Οι επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τις οποίες έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας από τον ΟΤΕ.
3. Αν τελικά θα προβλεφθεί στην τελική συμφωνία μετόχων, option μεταβίβασης στην D.Τ. νέου ποσοστού μετοχών (εκτός του 3% που θα λάβει από το Δημόσιο) του ΟΤΕ στο μέλλον, αλλά σε διασφαλισμένη για το Δημόσιο τιμή. Η πρόταση αυτή έγινε στην κυβέρνηση από την Credit Suisse. Έχει ενταχθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και οι δύο πλευρές αναζητούν κοινά αποδεκτό τρόπο για την άσκηση του δικαιώματος.
Κύκλοι της αγοράς πάντως που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις θεωρούν απίθανο να «ναυαγήσουν» οι διαπραγματεύσεις για τον ΟΤΕ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής καθώς αναμένεται να υπάρξει συζήτηση και για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις".