Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Σε νέο πεδίο σκληρού ανταγωνισμού με στόχο να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά και κυρίως να κερδίσουν τη μάχη της σύγκλισης της τηλεφωνίας, του internet με την ψυχαγωγία (triple play) εισέρχονται οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι.
Ισχυροί παίκτες όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Wind με την Tellas αλλά και οι μικρότεροι -πλην φιλόδοξοι- On Telecoms, Vivodi και Lannet αναζητούν ο καθένας από την πλευρά του την καλύτερη στρατηγική προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν στην επόμενη ημέρα των εξελίξεων στην αγορά.
Ωστόσο, η κίνηση-ματ της Forthnet να εξαγοράσει τη Netmed, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη δορυφορική πλατφόρμα Nova, έναντι συνολικά 490 εκατ. ευρώ δείχνει να φέρνει αυτή την ημέρα πιο κοντά. Η Forthnet με νέο ισχυρό μέτοχο την κρατική εταιρείας τηλεπικοινωνιών των ΗΑΕ, Emirates International Telecommunications, φαίνεται να αποκτά προβάδισμα στη «μάχη» του triple play.
Με την απόκτηση της Nova δημιουργείται ευρύ πεδίο συνεργιών και συνεργασιών. Η Forthnet αξιοποιώντας το δίκτυό της, θα μπορεί να παρέχει συνδυασμένες υπηρεσίες τηλεφωνίας, ίντερνετ και ψυχαγωγίας σε καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα. Επιπλέον, θα εκμεταλλευθεί το ισχυρό χαρτί του αθλητικού «μπουκέτου» Supersport που, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικό για τη μάχη του triple play. Το κυριότερο, όμως, διευρύνει σημαντικά την πελατειακή της βάση αφού η Nova διαθέτει σήμερα περισσότερους από 345 χιλιάδες συνδρομητές.
Στο κομμάτι αυτό της αγοράς επικεντρώνεται και η On Telecoms. Οι επικεφαλής της φιλοδοξούν να μετατρέψουν την εταιρεία από ένα απλό τηλεπικοινωνιακό πάροχο σε «πηγή ψυχαγωγίας», καταδεικνύοντας την εστίαση τους στο triple play. Ετοιμάζουν «μπουκέτα» υπηρεσιών περιεχομένου υψηλής ποιότητας που θα περιλαμβάνουν τέσσερα συνολικά νέα κανάλια, ενώ εντός του έτους θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από αύξηση κεφαλαίου 40 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια. Ήδη οι συνδρομητές της On Telecoms ξεπέρασαν τις 80.000 (φθάνουν στις 100.000 μαζί με αυτές που έχουν δρομολογηθεί) και το μερίδιο της στο κομμάτι του LLU φθάνει στο 18% ενώ στα σχέδιά της είναι η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ή της Αθήνας.
Από τη πλευρά της, η Vivodi ήδη από το 2006 πιλοτικά και αργότερα περισσότερο ανταγωνιστικά μέσω του cableTV, παρέχει ήδη στους συνδρομητές της 10 διεθνή θεματικά τηλεοπτικά κανάλια (IPTV) σε 4 διαφορετικές ενότητες περιεχομένου και ευρεία γκάμα κινηματογραφικών ταινιών. Πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία δεν βρίσκεται έξω από το «χορό» των συζητήσεων και επαφών στις οποίες εμπλέκονται μεγάλοι και μικροί «παίκτες του χώρου.
Μεταξύ αυτών και η Wind του Αιγύπτιου επιχειρηματία Naguib Sawiris που ήδη έχει αποκτήσει το 50% της Tellas.
Στο παιχνίδι μπαίνει και ο ΟΤΕ που κατέθεσε αίτηση εκ μέρους του Hellas Sat για την αδειοδότηση δορυφορικής πλατφόρμας που δημιουργεί με την επωνυμία Hellas Sat HD. Στελέχη του κλάδου ανέφεραν πως στόχος είναι να προβάλλεται ψηφιακό μπουκέτο καναλιών HD ενώ και η Romtelecom, θυγατρική του ΟΤΕ, λειτουργεί τη ψηφιακή πλατφόρμα Dolce στη Ρουμανία. Από το δορυφόρο μεταδίδονται σήμερα 170 κανάλια, ενώ χρησιμοποιείται το 79% της χωρητικότητας του.