07:33 12/09
Σκλαβενίτης: Πότε και πού ανοίγει το μεγαλύτερο hypermarket της Ελλάδας
Με τον leader του ελληνικού λιανεμπορίου να προσθέτει ακόμη μία πρωτιά στο ενεργητικό του.
Ο ΔΕΣΜΗΕ αποφασίζει αν πρέπει να αποκοπούν ηλεκτρικά φορτία από την κατανάλωση και πόσα, και όχι η ΔΕΗ, όταν υπάρχει πρόβλημα έλλειψης ηλεκτρικής ισχύος και ενέργειας, διευκρινίζει η Επιχείρηση με αφορμή δηλώσεις του κ. Ρίζου Ρίζου, οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, που δήλωσε χθες σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων πως "οι πραγματοποιούμενες εκ περιτροπής περικοπές αποτελούν «προβοκάτσια» της Διοίκησης της ΔΕΗ προκειμένου να «χτυπηθούν» οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων".
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΔΕΗ τονίζει πως σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνη της για περικοπές φορτίων από την κατανάλωση, ενώ ελέγχεται άμεσα τόσο από τον ΔΕΣΜΗΕ όσο και από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Πολιτεία για όλες τις δραστηριότητες και ενέργειές της.
Για την πραγματοποίηση των αποφασιζομένων περικοπών από τον ΔΕΣΜΗΕ δίνεται εντολή στη ΔΕΗ – που διαχειρίζεται όλα τα δίκτυα Μέσης και Χαμηλής Τάσης – η οποία κατανέμει αυτές τις περικοπές στους χρήστες του δικτύου.
Λόγω της τελευταίας τετραήμερης απεργίας, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας περίπου το 41% των Θερμοηλεκτρικών Σταθμών, ενώ ένα άλλο 12% είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση, η ΔΕΗ σε καθημερινή βάση έπαιρνε και παίρνει εντολές μόνο από τον ΔΕΣΜΗΕ για την πραγματοποίηση εκ περιτροπής περικοπών ηλεκτροδοτήσεων.
Αναφορικά με τη διάρκεια των διακοπών διευκρινίζεται ότι, η αποκοπή και η επανηλεκτροδότηση των γραμμών απαιτεί κάποιο χρόνο για τους απαιτούμενους χειρισμούς. Ιδιαίτερα όταν η συνολική περικοπή που ζητείται από τον ΔΕΣΜΗΕ είναι πολύ μεγάλη και για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πρέπει να αποκόπτονται αρκετές εκατοντάδες γραμμές για αρκετό χρόνο, έτσι ώστε να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση και να αποφευχθεί μια γενική διακοπή της ηλεκτροδότησης με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.
Τέλος, η Επιχείρηση καταλήγει λέγοντας πως "με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι, οι καταγγελίες του κ. Ρίζου Ρίζου, οργανωτικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, ότι οι πραγματοποιηθείσες εκ περιτροπής περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος αποτελούν «προβοκάτσια» της ΔΕΗ, είναι παντελώς ανακριβείς".