Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 03-Μαρ-2008 09:40

    "Ελληνικές αερομαχίες" πάνω από το τουρκικό τραπεζικό σύστημα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
    Του Γιώργου Δημητρομανωλάκη 

    Στάση αναμονής φαίνεται ότι τηρούν οι περισσότεροι ελληνικοί όμιλοι αναφορικά με την αγορά της Τουρκίας. Το ακριβό χρήμα και  η πτώση των χρηματιστηρίων δυσκολεύει τα πράγματα κυρίως από πλευρά χρηματοδότησης μεγάλων projects και  έχει οδηγήσει τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους να αναβάλουν τα οποία σχέδια τους για το μέλλον και για όταν ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    Αυτό όμως δεν σημαίνει, όπως μεταδίδεται  αρμοδίως, ότι «δεν έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοικτά» σε οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί.

    Στελέχη μεγάλων τραπεζών που ήδη κοιτάνε την αγορά της γείτονας φέρνουν ως παράδειγμα την Εθνική και τον επικεφαλής της Τάκη Αράπογλου που αγόρασε την Finansbank εν μέσω κρίσης της τοπικής αγοράς και όπως εξηγούν «του βγήκε μια χαρά».

    Τράπεζα-κλειδί για την τοπική αγορά θεωρείται η  θυγατρική της Πορτογαλικής Millennium Bank, Citi  για την οποία όπως ακούγεται η ηγεσία του ομίλου στην Λισσαβόνα θέλει να πουλήσει.  Υπό αυτές τις συνθήκες δεν αποκλείεται να υπάρξει ενδιαφέρον από ελληνικούς ομίλους. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της πορτογαλλικής τράπεζας εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει με τη μορφή "πακέτου" τις δραστηριότητες σε Ελλάδα και Τουρκία, κάτι που καθιστά το εν λόγω deal ιδιαίτερα ακριβό.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη: 

    * Η Marfin Investment Group  εξετάζει τα οικονομικά στοιχεία δυο επιχειρήσεων (εκ των οποίων η μια φέρεται να είναι τράπεζα) στη γείτονα και εάν κριθούν ικανοποιητικά, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε προσφορές.

    * Η EFG Eurobank ενδιαφέρεται να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι στιγμής αυτόνομα στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή η θυγατρική της, Eurobank Tefken Bank διαθέτει περί τα 37  υποκαταστήματα και το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων διαμορφώθηκε στα 711 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2007. Στόχος της ηγεσίας του ομίλου είναι να διπλασιαστούν τα καταστήματα της εντός του 2008. Μάλιστα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Νίκος Καραμούζης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη τις προηγούμενες ημέρες και είχε μια σειρά επαφών με κορυφαίους παράγοντες της χώρας. Ο ίδιος πάντως επισημαίνει ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει σκέψη για εξαγορά άλλης τράπεζας, καθώς το διεθνές κλίμα δεν ευνοεί εξαγορές και συγχωνεύσεις». Πάντως ο όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή ρευστότητα που υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται εάν βρεθεί η εύκαιρα να «την εκμεταλλευθεί».

    * Σημαντική ρευστότητα περίπου 1,3 δισ. ευρώ διαθέτει και η Πειραιώς  η οποία όμως τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη αγορά.

    * Η ηγεσία της Alpha Bank μετά την ακύρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Atlernatif την οποία "μπλόκαραν" οι τουρκικές αρχές, φαίνεται ότι εγκατέλειψε τα οποία σχέδια της  για τη γείτονα. Όμως επειδή ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος θεωρείται «σκληρός και επίμονος παίκτης» δεν αποκλείεται σε εύθετο χρόνο να ξαναδεί την αγορά της Τουρκίας.

    Η αγορά της γείτονας  θεωρείται προσοδοφόρα παρά τα οποία προβλήματα της οικονομίας της (ασταθές νόμισμα, συχνές αναταραχές σε πολιτικό επίπεδο). Τα περιθώρια κερδών ειδικά για τις τράπεζες παραμένουν υψηλά, καθώς οι πολίτες της χώρας αυτής δανείζονται με spread κοντά στο 6% όταν στην Ελλάδα δανείζονται με spread κοντά στο 3,5%.

    Είναι ενδεικτικό ότι τα  δάνεια της λιανικής τραπεζικής ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκαν στο 13,2% το 2007 από 11,8% που ήταν το 2006 και 9,4% που ήταν το 2005 αποδεικνύοντας την δυναμική της εγχώριας αγοράς.  Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα τα δάνεια της λιανικής ως ποσοστό του ΑΕΠ ανέρχονται στο 50%, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. υπερβαίνει το 90%. Παρά τα μεγάλα ρίσκα όμως, οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η αχανής αυτή χώρα των 75 εκατ. κατοίκων, με την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και το χαμηλό ακόμη κόστος παραγωγής, την καθιστούν πρωτεύοντα στόχο για τη διεθνοποίηση όσων ελληνικών επιχειρήσεων.

    Έλληνες τραπεζίτες, που έχουν κάνει ήδη βήματα επέκτασης στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι «η οικονομική διείσδυση στη γείτονα ενέχει μεν μεγάλα ρίσκα, αλλά αξίζει να τα αναλάβει κανείς δεδομένου ότι πρόκειται για μια τεράστια αγορά με πληθυσμό στην οποία εισρέουν κάθε χρόνο περίπου 20 δισ. ευρώ άμεσων ξένων επενδύσεων και η ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά βαίνει συνεχώς αυξανόμενη».

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ