H Aeroland μειοδότησε στο διαγωνισμό των ΕΛΤΑ για την αεροπορική διακίνηση του επιστολικού ταχυδρομείου του οργανισμού, από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμη η Aegean Airlines και η Swiftair.
Συνολικά, την εμπορευματική αεροπορική κίνηση διαμορφώνουν στο εσωτερικό δίκτυο, έπειτα από την «αναστολή» της λειτουργίας της Veravia, 4 εταιρείες, εκ των οποίων οι 2 είναι αμιγώς εμπορευματικές (Aeroland, Swiftair Hellas), οι οποίες συμπληρώνονται από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και την Aegean Airlines.
Αντίστοιχα, η διεθνής εμπορευματική κίνηση διαμορφώνεται, πέρα από τις Ο.Α. και την Aegean, από τις DHL-European Air Transport, Lufthansa, British Airways, UPS, Emirates, TNT, Thai Airways, Cyprus Airways και Aegean Airlines.
Εντός 1 ημέρας η διακίνηση των αντικειμένων ταχυμεταφορών
Tο 80,5% των ταχυδρομικών αντικειμένων ταχυμεταφορών εσωτερικού διακινείται σε μία ημέρα (32,6 εκατ. ταχ. αντικείμενα, αξίας 139,6 εκατ. ευρώ), ενώ σε περισσότερες ημέρες διακινείται το 15% των αντικειμένων (6,1 εκατ. ταχ. αντικείμενα, αξίας 25,6 εκατ. ευρώ). Αυθημερόν διακινείται το 4,5% των αντικειμένων (1,8 εκατ. αντικείμενα, αξίας 12,4 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά τα ταχυδρομικά αντικείμενα προέλευσης εξωτερικού, ποσοστό 65,3% (1,8 εκατ. αντικείμενα) διακινείται σε 1 ημέρα, ενώ ποσοστό 34,7% (0,9 εκατ. αντικείμενα) διακινείται σε περισσότερες ημέρες.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα αντικείμενα προορισμού εξωτερικού δεν διαφέρουν σημαντικά, καθώς αυτά που διακινούνται σε 1 ημέρα διαμορφώνονται σε 71,6% (1,1 εκατ. αντικ.), ενώ 28,4% (0,4 εκατ. αντικ.) διακινούνται σε περισσότερες ημέρες.
Φώτης Φωτεινός