Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 24-Ιαν-2008 09:12

    Μοχλός: "Οικονομικά ασύμφορο το έργο του ΗΣΑΠ"

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Φάνη Γαβρινιώτη 

    Η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου και κατ’ επέκταση των τιμών των δομικών υλικών ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε την τεχνική εταιρεία Μοχλός στην απόφαση να αποσύρει την προσφορά της –αν και προσωρινός ανάδοχος– για το έργο της πλήρους ανακαίνισης του δικτύου του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου από το Φάληρο μέχρι και την Κηφισιά. Το συγκεκριμένο έργο, προϋπολογισμού 109,7 εκατ. ευρώ, κρίθηκε από την εισηγμένη ως οικονομικά ασύμφορο με βάση την έκπτωση που προσέφερε (33,8%) και το αυξημένο πλέον κόστος κατασκευής. 

    Σημειώνεται πως η εταιρεία –όπως άλλωστε και όλες όσες συμμετείχαν στο σχετικό διαγωνισμό του ΗΣΑΠ– είχε δώσει την προσφορά της στις αρχές του 2007, όμως το έργο δεν ανατέθηκε στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα λόγω ενστάσεων και προσφυγών. Τελικά, μετά την απόσυρση της Μοχλός, το έργο περνά στον τρίτο κατά σειρά μειοδότη που είναι η εταιρεία Άκτωρ του ομίλου Ελληνική Τεχνοδομική. Η Άκτωρ είχε προσφέρει έκπτωση 27,2%.    

    Η απόφαση της εισηγμένης να παραχωρήσει ουσιαστικά μια εργολαβία που διεκδίκησε με επιμονή, φαίνεται να σηματοδοτεί την απόφαση του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής (μέλος του οποίου είναι η Μοχλός) να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου των έργων του προκειμένου αυτό να είναι περισσότερο αποδοτικό. Η «περιπέτεια» με την Technical Olympic στις ΗΠΑ και οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης στη πορεία του ομίλου στην Ελλάδα, δεν αφήνει πλέον περιθώρια για την ανάληψη και εκτέλεση έργων που δεν είναι κερδοφόρα. Έτσι, στο εξής η επιλογή έργων και κυρίως η διαμόρφωση της τελικής προσφοράς αναμένεται πως θα γίνεται από τη Μοχλός με μεγαλύτερη προσοχή και με βασικό γνώμονα το οικονομικό τους όφελος για την επιχείρηση.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ