Του Φάνη Γαβρινιώτη
Ραντεβού με το μέλλον της έχει δώσει για το επόμενο Σάββατο 19 Ιανουαρίου η ΑΕΓΕΚ, από τις παλιότερες κατασκευαστικές επιχειρήσεις της χώρας με ιστορία 60 ετών, καθώς την ημέρα αυτή οι μέτοχοί της θα κληθούν ουσιαστικά να εγκρίνουν τη μεταβίβαση της εισηγμένης στον έλεγχο του ινδικών συμφερόντων οίκου DS Group και τη μετατροπή της σε holding μέσω της απόσχισης και εισφοράς του κατασκευαστικού της κλάδου (μαζί, φυσικά, με το εργοληπτικό της πτυχίο) σε τρίτη εταιρεία.
Η επαναληπτική γενική συνέλευση της 19η Ιανουαρίου (σ.σ. στις δύο προσκλήσεις που προηγήθηκαν δεν ελήφθησαν αποφάσεις, λόγω μη επίτευξης της απαραίτητης απαρτίας) είναι σημαντική και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Θα ανοίξει το δρόμο για την οριστική πώληση του μεγάλου αυτοχρηματοδοτούμενου έργου της ΝΑΒΙΠΕ Αστακού από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες θεωρητικά κατέχουν σήμερα το project, σε νέο ιδιοκτήτη – επενδυτή που θα αναλάβει να λειτουργήσει και να αναπτύξει περαιτέρω το πρώτο ιδιωτικό λιμάνι – βιομηχανική περιοχή της χώρας.
Η σημερινή διοικητική ομάδα της ΑΕΓΕΚ υπό τους κ.κ. Σπύρο Παπαγεωργίου, Γιάννη Τριανταφύλλου και Μιχάλη Σίμα τονίζει πως το σχέδιο διάσωσης – εξυγίανσης της ΑΕΓΕΚ θα υλοποιηθεί όπως ακριβώς έχει περιγραφεί στη συμφωνία με τον οίκο DS Group, o οποίος μέσω της θυγατρικής DS Constructions θα ελέγχει το 17% της εισηγμένης (το ποσοστό αυτό θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 33% μέχρι το 2010) και το 70% της εταιρείας Εδαφοστατική. Η τελευταία θα απορροφήσει τον αποσχισθέντα κατασκευαστικό κλάδο της ΑΕΓΕΚ, ενώ παράλληλα θα αναλάβει έργα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ από τον νέο της βασικό μέτοχο. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το κατασκευαστικό χαρτοφυλάκιο που θα εισφέρει - παραχωρήσει η ΑΕΓΕΚ στην Εδαφοστατική περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 705 εκατ. ευρώ. Όπως είναι φυσικό, η έλευση των Ινδών στην εισηγμένη θα σημάνει σοβαρές αλλαγές τόσο σ’ αυτή καθ’ αυτή τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΑΕΓΕΚ, όσο και στον τρόπο άσκησης διοίκησης.
Αλλαγή σκυτάλης με «βαριά καρδιά»
Η «παράδοση» της ιστορικής ελληνικής εταιρείας (πρωτολειτούργησε αμέσως μετά τον εμφύλιο, το 1949) στον έλεγχο του ινδικού οίκου γίνεται με «βαριά καρδιά» από τη σημερινή διοίκηση, η οποία στα τρία χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να αποφύγει την κατάρρευση της ΑΕΓΕΚ, να επανακτήσει τον έλεγχό της (οι πιστώτριες τράπεζες είχαν «βάλει πόδι» στην εταιρεία) και να τη θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, τα οικονομικά βάρη της ΑΕΓΕΚ (οι υποχρεώσεις της επιχείρησης στα τέλη του 2006 ξεπερνούσαν τα 400 εκατ. ευρώ και του ομίλου της τα 550 εκατ. ευρώ) που δημιουργήθηκαν κυρίως από άστοχες επιχειρηματικές επιλογές (εξαγορές, συγχωνεύσεις), αποδείχθηκαν πολύ βαρύτερα από τις δυνατότητες της διοίκησης.
Έτσι, υπό την πίεση και των τραπεζών, στα τέλη του περασμένου Οκτώβρη έγινε δεκτή η πρόταση για την απόκτηση σημαντικού ποσοστού από την DS Constructions, η οποία αναλαμβάνει να εξυγιάνει οικονομικά την επιχείρηση με αντάλλαγμα να καταστεί ο νέος βασικός της μέτοχος. Υπολογίζεται πως το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο, αν φυσικά στο μεταξύ δεν υπάρξουν «εκπλήξεις», οι Ινδοί θα ελέγχουν το μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό στην ΑΕΓΕΚ που στο εξής θα λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών, αφήνοντας πίσω της τα 60 χρόνια έντονης κατασκευαστικής δραστηριότητας που την καθιέρωσαν μεταξύ των ισχυρότερων επιχειρήσεων του κλάδου.
Άγνωστα τα σχέδια του επενδυτή
Εκτός των βασικών σημείων της συμφωνίας ΑΕΓΕΚ – DS Constructions, μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι προθέσεις του νέου βασικού μετόχου της εισηγμένης όσον αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ενδιαφέρον της DS Constructions θα δοθεί σαφώς στην νέα εταιρεία 7ης τάξης Εδαφοστατική, η οποία σε πρώτη φάση θα διαθέτει έργα προς εκτέλεση συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Υπάρχουν, επίσης, διαβεβαιώσεις πως η εν λόγω κατασκευαστική εταιρεία θα βοηθηθεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, αρχής γενομένης από την Ινδία όπου προωθείται ήδη η ανάληψη –σε συνεργασία φυσικά με τη νέα μητρική της επιχείρηση– ενός σημαντικού έργου κατασκευής ενεργειακών υποδομών. Για την εισηγμένη ΑΕΓΕΚ, ως εταιρεία συμμετοχών, οι προοπτικές δείχνουν πιο συγκεχυμένες.
Εκτός των συμμετοχών στην Εδαφοστατική (θα ελέγχει το 30%) και την ΕΚΤΕΡ (κατέχει περί το 13% του μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά δεν αποκλείεται σύντομα να το μεταβιβάσει στους σημερινούς βασικούς μετόχους της εταιρείας), του ποσοστού 10% που διαθέτει στο έργο παραχώρησης Μαλιακός – Κλειδί Ημαθίας, αλλά και τις συμμετοχές σε μικρές εταιρείες ειδικού σκοπού (π.χ. στις εταιρείες ανάπτυξης - διαχείρισης χώρων στάθμευσης Αθηναϊκοί Σταθμοί ΑΕ και Smyrni Park ΑΕ όπου ελέγχει ποσοστά της τάξεως του 20%), δεν έχει διευκρινιστεί αν στο προσεχές μέλλον η νέα holding θα πραγματοποιήσει νέες επενδύσεις που θα ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση της και κατ’ επέκταση τα οικονομικά της μεγέθη. Η συνέλευση της 19ης Ιανουαρίου ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις...