Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιαν-2008 08:58

  Νέο "χτύπημα" της κυβέρνησης στην υπόθεση του ΟΤΕ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Στέλιου Κράλογλου

  Με κάθε τρόπο επιδιώκει η κυβέρνηση να διατηρήσει το πάνω χέρι στον ΟΤΕ και να συντηρήσει ισχυρή την παρουσία της στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού. Παρά το γεγονός ότι και η κυβέρνηση και ο δεύτερος μεγάλος μέτοχος η Marfin Investment Group κήρυξαν προσωρινή ανακωχή, τα αρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να κρατήσουν και ένα επιπλέον χαρτί υπέρ τους στη σκληρή παρτίδα πόκερ η οποία αναμένεται να συνεχιστεί σύντομα με «στοίχημα» την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

  Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην διαθέσει τελικά πόσο 390,4 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 4% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ) ευρώ στο ΤΑΠ-ΟΤΕ ποσό που αφορά την ενίσχυση του Δημοσίου στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στον ΟΤΕ. Ενίσχυση η οποία αν και αναμενόταν να αποδοθεί στο ΤΑΠ-ΟΤΕ το 2007 μεταφέρεται τελικά για το 2008.
   
  Ουσιαστικά πρόκειται για σύμβαση μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ μέσω της οποίας θα μεταβιβαστεί το περίπου 4% των μετοχών ΟΤΕ στο ταμείο ώστε να καλυφθεί μέρος του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου.

  Το συνολικό κόστος του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ανέρχεται σε 630,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 390,4 εκατ. ευρώ θα κάλυπτε το Δημόσιο και τα υπόλοιπα 240,1 εκατ. ευρώ ο ΟΤΕ.

  Το ΤΑΠ – ΟΤΕ λαμβάνει επιχορηγήσεις ετησίως οι οποίες σε μέσα επίπεδα κυμαίνονται σε 400 - 450 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2005 «τρέχει» και η υποχρέωση της κάλυψης της δαπάνης για την εθελούσια έξοδο των υπαλλήλων του ΟΤΕ. Μέχρι σήμερα Ο ΟΤΕ έχει καλύψει μόνο τα 158 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 390 εκατ. ευρώ που αποδέχεται η Ε.Ε.) και αρνείται να προχωρήσει σε περαιτέρω χρηματοδότηση της εθελούσιας εξόδου. Πάντως το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει εγγράψει για τα έτη 2007 και 2008 δαπάνη 130 εκατ. ευρώ για την εθελούσια η οποία ουσιαστικά ενισχύει το έλλειμμα του ταμείου καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος θα διαθέσει τα αναγκαία κονδύλια. Λογικό είναι τη δαπάνη αυτή να επιφορτιστεί τελικά και ο κρατικός προϋπολογισμός (μαζί με την συνέχιση της ετήσιας επιχορήγησης) όπως προβλέπει και ο Ν. 2843.

  Ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες καθώς και στελέχη του ΟΤΕ κάνουν λόγο, σε επίσημο επίπεδο, για γραφειοκρατικά εμπόδια. Έγκυρες πηγές όμως αποδίδουν τις καθυστερήσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει χρόνο και να προστατέψει τον ΟΤΕ από την διείσδυση νέων κεφαλαίων (τα οποία ενδέχεται να συνεργάζονται και με την MIG)  μέχρι να διενεργηθεί νέος γύρος αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. 

  Είναι άγνωστο αν τελικά θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και ΤΑΠ-ΟΤΕ για το 4% οπότε το Ταμείο προσβλέπει σε απευθείας οικονομική ενίσχυση του για την κάλυψη της εθελουσίας εξόδου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ