14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το 2008 η Μ.Ι.Μαΐλλης κλείνει 40 χρόνια επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο ιδρυτής και έως σήμερα πρόεδρος του ομίλου Μιχαήλ Μαΐλλης αναζητά τρόπους για να αντιμετωπίσει το σκληρό ανταγωνισμό που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο δραστηριοποίησης της εισηγμένης. Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά, τις επόμενες ημέρες θα κριθούν πολλά σε σχέση με τη μελλοντική πορεία του ομίλου.
Σήμερα η Μαΐλλης αποτελεί μια από τις λίγες ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου της δευτερογενούς συσκευασίας (μεταλλικές και πλαστικές ταινίες περίδεσης, φιλμ και ταινίες χαρτοκιβωτίων, συστήματα ταινιών, μηχανές συσκευασίας και περίδεσης και ειδικοί ιμάντες για βιομηχανίες μετάλλων, τροφίμων, κατασκευαστικών υλικών κ.ά.). Πριν από 40 χρόνια όμως ήταν μια από τις πολλές βιομηχανίες των Οινοφύτων η οποία όμως επέλεξε να ειδικευτεί στην παραγωγή μεταλλικής ταινίας περίδεσης ή αλλιώς στα «τσέρκια» όπως ονομάζονται στο συγκεκριμένο κλάδο.
Από την αρχή η εταιρεία προσανατολίστηκε στις αγορές του εξωτερικού και ιδιαίτερα στη Γερμανία την οποία ο επικεφαλής της γνώριζε καλά λόγω των σπουδών του στη χώρα. Ο επιχειρηματίας πραγματοποιεί συνεχείς επαφές στη γερμανική αγορά και τελικά κλείνει συμφωνίες με μεγάλους ομίλους της χώρας. Το 1979 η τότε ισχυρή πολυεθνική Cyclop Packaging Company αποκτά το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Οι δουλειές αρχίζουν να «μπαίνουν στο αυλάκι» και η δραστηριότητα στο εξωτερικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 η εταιρεία υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα επενδύσεων που διαρκεί μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ανεβάζει σταθερά τις πωλήσεις της και το 1993 επαναγοράζει το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου από την Cyclop. Ένα χρόνο αργότερα, η είσοδος στην Παράλληλη Αγορά του Χ.Α. (ακολούθησε η μετάταξη στην κύρια αγορά δύο χρόνια μετά) προσφέρει τα απαιτούμενα κεφάλαια για ένα νέο γύρο επενδύσεων.
Στην πενταετία 1995-1999 ο όμιλος δημιούργησε καθετοποιημένη παραγωγική βάση για όλο το φάσμα των υλικών δευτερογενούς συσκευασίας, ενώ το διάστημα 1999-2002 με «καύσιμο» τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τη Σοφοκλέους (το Μάιο του 2000 είχε πραγματοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 146 εκατ. ευρώ) ήταν αυτό που διαμόρφωσε τη σημερινή εικόνα του ομίλου. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 35 εξαγορές εταιρειών σε Ευρώπη και ΗΠΑ και το 2000 το 65% περίπου του τζίρου της προέρχονταν από το εξωτερικό, ενώ το 90% των προϊόντων που παράγονταν στην Ελλάδα εξάγονταν σε άλλες αγορές. Τα κέρδη έφθασαν στα 11,6 εκατ. ευρώ το 2000 και ένα χρόνο αργότερα εκτοξεύτηκαν στα 19,8 εκατ. ευρώ.
Η ελληνική εταιρεία έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιχείρηση στον κλάδο της δευτερογενούς συσκευασίας και «κόντραρε στα ίσια» μεγάλους παίκτες του χώρου με δραστηριότητα δεκαετιών στον κλάδο όπως η Signode. Ο όμιλος έφθασε να απαρτίζεται από 18 παραγωγικές μονάδες (15 στην Ευρώπη και 3 στις ΗΠΑ), να διαθέτει εμπορικό δίκτυο σε 19 χώρες και να πουλάει τα προϊόντα του σε 52 χώρες. Η μεγέθυνση του όμως, τον έφερε αντιμέτωπο με μεγάλες πολυεθνικές του κλάδου.
Η Μαΐλλης αναγκάστηκε να μειώσει τα περιθώρια κέρδους της (ειδικά στο κομμάτι των μεταλλικών ταινιών περίδεσης), καθώς ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της, η αμερικανική ΙΤW, πραγματοποίησε επιθετική τιμολογιακή πολιτική (κυρίως στη Δ. Ευρώπη) παρά την άνοδο των τιμών στις πρώτες ύλες λόγω πετρελαίου. Η κίνηση αυτή όμως δεν άργησε να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του ομίλου.
Στα τέλη του 2006 η διοίκηση της εταιρείας εκπονεί τριετές στρατηγικό σχέδιο με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη βελτίωση της κερδοφορίας του ομίλου. Το business plan προβλέπει τη συγκέντρωση παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη (κυρίως στον τομέα των αυτόματων μηχανών) προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας και βελτίωση της παραγωγικότητας και τον περιορισμό των εμπορικών θυγατρικών μέσω της δημιουργίας μεγαλύτερων περιφερειακών μονάδων που θα καλύψουν την ευρωπαϊκή αγορά με πιο ευέλικτο και αποδοτικό τρόπο.
Πράγματι το καλοκαίρι ανακοινώνεται ότι η εμπορική δραστηριότητα στην Ολλανδία απορροφήθηκε από την M.J. Maillis Belgium NV, η οποία μετονομάσθηκε σε M.J. Maillis Benelux NV, ότι ολοκληρώθηκε η συγχώνευση επιχειρήσεων και κλάδων παραγωγής στην Ιταλία (οι δραστηριότητες παραγωγής αυτομάτων μηχανών της M.J. Maillis Systems Srl και της Mega Srl απορροφήθηκαν από τη θυγατρική του Ομίλου Columbia Srl), ενώ όλες οι συμμετοχές και λοιπές δραστηριότητες της Helero B.V. μεταβιβάστηκαν στην άλλη εταιρία συμμετοχών του ομίλου, Europack S.A.
Τώρα, ο Μ. Μαΐλλης καλείται να επιλέξει την πιο συμφέρουσα λύση για το μέλλον της επιχείρησης που δημιούργησε. Όπως ανέφερε από χθες το Capital.gr, ο επιχειρηματίας βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση σημαντικού μειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας σε επενδυτικό fund. Με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοικτά, το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα κριθούν πολλά σε σχέση με τη μελλοντική πορεία του ομίλου.