Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 06-Φεβ-2026 08:56

    Επιστροφή ΠΑΣΟΚ σε ατζέντα Οικονομίας- Επικοινωνιακή "ανάσα"

    ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Μαρινάκης έχει βάλει σκοπό να φτάσει τους μεγάλους προπαγανδιστές
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Νίκης Ζορμπά

    Η χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου πως ο ανατοκισμός στα ρυθμισμένα "κόκκινα" δάνεια πρέπει να υπολογίζεται επί της μηνιαίας δόσης και όχι επί του συνολικού κεφαλαίου της οφειλής, έδωσε "ανάσα" και στο ΠΑΣΟΚ, επικοινωνιακή πρωτίστως, σε μια συγκυρία όπου το κόμμα απασχολεί τα ΜΜΕ κυριώτατα για την εσωστρέφεια που το ταλανίζει ενόψει του συνεδρίου του τον Μάρτιο. 

    Έδωσε και τη δυνατότητα στην Χαριλάου Τρικούπη, να υπενθυμίσει προβλέψεις του Κυβερνητικού του Προγράμματος, φιλοκοινωνικές , όπως την ανάγκη επανανομοθέτησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην οποία αναφέρθηκε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς σε δήλωσή του μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου. 

    Προστασία Α' κατοικίας

    Στο ζήτημα αναφέρθηκαν με εκτενή κοινή τους  δήλωση, η τομεάρχης για θέματα Τραπεζών Μιλένα Αποστολάκη και ο Γραμματέας του Τομέα Ιδιωτικού Χρέους του κόμματος, Δημήτρης Σπυράκος:

    "Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που κατοχυρώνει τη βιωσιμότητα των ρυθμίσεων για την προστασία της κύριας κατοικίας σύμφωνα με τον ν. 3869/2010, δίνει ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες και προσφέρει σημαντική ανακούφιση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις των servicers λόγω της αύξησης των επιτοκίων".

    Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας της πρώτης κατοικίας για την οικονομική και κοινωνική επανένταξη των υπερχρεωμένων οφειλετών, οδηγώντας σε μικρότερες, πιο προβλέψιμες και σταθερές δόσεις.

    "Η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι μια σημαντική νίκη για τα νοικοκυριά που αγωνίζονται να διατηρήσουν το σπίτι τους, αλλά η αναγνώριση της σημασίας αυτής της προστασίας δεν αρκεί. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να σταματήσει να οδηγεί τους πολίτες στη βίαιη απώλεια της κύριας κατοικίας τους και να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση που θα θωρακίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας" τονίζουν οι δύο εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.

    Ελβετικό φράγκο και ΑΜΕΑ

    Επιπροσθέτως, η αρμόδια Τομεάρχης Μιλένα Αποστολάκη, έχοντας καταθέσει επανειλημμένως επίκαιρες ερωτήσεις και για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, επανήλθε χθες , επ αφορμής ανακοίνωσης της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Αποτελεί "δικαίωση" σχολιάζει για την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην Κατηγορία 1 της ρύθμισης των δανείων σε ελβετικό φράγκο, δηλαδή στην ομάδα της κατά 50% βελτιωμένης μετατροπής της ισοτιμίας, με σταθερό επιτόκιο 2,3% για όλη τη διάρκεια του δανείου, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

    "Μια δικαίωση όχι μόνο πολιτική, αλλά πρωτίστως κοινωνική και ηθική για όλους τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με Αναπηρία", σημειώνει, και προσθέτει:

    "Είχα επισημάνει από τη πρώτη στιγμή ότι η προτεινόμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης για το ελβετικό φράγκο δεν λύνει, αλλά διευρύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δανειολήπτες. Για το λόγο αυτό καταψηφίσαμε τη ρύθμιση που δεν αντιμετωπίζει το οξύ πρόβλημα των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο.

    "Με την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα χθες στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών υπογράμμισα ένα ειδικότερο ζήτημα της ρύθμισης που ψήφισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβρη, την αδικία εις βάρος των συμπολιτών μας με αναπηρία εξαιτίας της πλήρους απουσίας οποιασδήποτε ειδικής πρόβλεψης για μια κοινωνική ομάδα που μάλιστα η ίδια η Πολιτεία αναγνωρίζει διαχρονικά ως ευάλωτη. Μια αδικία που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί. Η σημερινή ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών αποδεικνύει ότι αυτή η άνιση μεταχείριση δεν ήταν αναπόφευκτη.

    Για τους ανθρώπους με αναπηρία, που συχνά ζουν με περιορισμένα εισοδήματα και καλούνται να ανταποκριθούν σε διαρκή έξοδα για την υγεία, τη φροντίδα και την υποστήριξή τους, η σημερινή απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική, υπογραμμίζει η Μ. Αποστολάκη, δεσμευόμενη πως και το ΠΑΣΟΚ και η ίδια προσωπικά "θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο με γνώμονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, με μοναδικό γνώμονα την δίκαιη επίλυση των προβλημάτων τους".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ