Παρασκευή, 31-Οκτ-2025 16:31
Χρ. Μεγάλου (Πειραιώς): Εκταμιεύσεις νέων δανείων 9,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο με δείκτη NPE 2,5%
 
 
Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Στόχο για καθαρή πιστωτική επέκταση άνω των 3,5 δισ. ευρώ φέτος έθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, αναθεωρώντας ανοδικά για δεύτερη φορά τον προηγούμενο στόχο των 3 δισ. ευρώ για φέτος, που παρέμενε στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά και τον στόχο για απόδοση κεφαλαίων και κερδοφορία στο 15%, αναμένοντας ένα ισχυρότερο τέταρτο τρίμηνο. Σημείωσε ότι η Πειραιώς θα διανείμει μέρισμα άνω των 500 εκατ. ευρώ από τα φετινά κέρδη.
Η Πειραιώς έχει πετύχει πολύ μεγάλες εκταμιεύσεις νέων δανείων στο εννεάμηνο, που φθάνουν τα 9,5 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μεγάλου στους αναλυτές ελληνικών και ξένων οίκων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Οι νέες μεγάλες εκταμιεύσεις δανείων μεταφράστηκαν σε καθαρή πιστωτική επέκταση 3,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, που οδήγησε σε δημιουργία χαρτοφυλακίου δανείων 36,8 δισ. ευρώ. Ο νέος, αναβαθμισμένος στόχος εκτιμάται από τη διοίκηση της Πειραιώς ότι θα φέρει το χαρτοφυλάκιο των δανείων της τράπεζας στο τέλος του 2025 σε πάνω από 37,3 δισ. δάνεια.
Ο κ. Μεγάλου σημείωσε τη συμβολή των στεγαστικών δανείων, που για πρώτη φορά πέρασαν θετικά και έφεραν καθαρή πιστωτική επέκταση 45 εκατ. ευρώ από τα νοικοκυριά, μετά από εκταμιεύσεις νέων δανείων 190 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο.
Οι αποπληρωμές, πωλήσεις και διαγραφές μείωσαν το αποτέλεσμα στην καθαρή πιστωτική επέκταση, αλλά από την άλλη έφεραν πολύ χαμηλά τα κόκκινα δάνεια, με δείκτη NPE στο 2,5%, που ουσιαστικά είναι στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,2%). Οι εκταμιεύσεις δανείων, μαζί με τα καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, φθάνουν τα 290 εκατ. ευρώ φέτος στο εννεάμηνο, και ο κ. Μεγάλου βλέπει την τάση να αλλάζει και να γίνεται θετική από του χρόνου, επιφυλασσόμενος για λεπτομέρειες στο νέο πλάνο της τράπεζας για του χρόνου.
Από τις εκταμιεύσεις του εννεαμήνου, οι μεγαλύτερες, 1,68 δισ. ευρώ, είναι προς ΜμΕ και 1,12 δισ. ευρώ σε ναυτιλιακά δάνεια. Δεν υπάρχει συναλλαγματική απώλεια, σύμφωνα με τον CFO της Τράπεζας Πειραιώς, Θοδωρή Γναρδέλλη, αλλά υπάρχουν αποπληρωμές 2,3 δισ. ευρώ δανείων. Υπάρχουν όμως και κόστη από πωλήσεις δανείων και από διαχείριση κόκκινων δανείων, τις αμοιβές της οποίας η τράπεζα αναδιαπραγματεύθηκε, επιτυγχάνοντας ένα βελτιωμένο κόστος.
Οι αμοιβές για διαχείριση και οι συνθετικές τιτλοποιήσεις κόστισαν 16 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 56 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, ενώ οι χρεώσεις απομείωσης στοίχισαν συνολικά 51 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και 118 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Οι πωλήσεις, ζημιές και διαγραφές κόκκινων δανείων στοίχισαν 23 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, συν άλλα 12 εκατ. ευρώ από άλλα assets.
Επίσης, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, το μέσο spread στις εταιρικές χορηγήσεις υποχώρησε ελαφρώς, κοντά στο 2,2%, έναντι 2,5% - 1,9% από τον ανταγωνισμό, με yields στο 3,8%, ανάλογα με την αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Γναρδέλλη, η ήπια υποχώρηση του spread ισοφαρίζεται, και με το παραπάνω, από την αύξηση του όγκου δανείων, δημιουργώντας θετική εικόνα στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Αυτά θα μεταφραστούν σε αυξημένα έσοδα. Σύμφωνα με τον κ. Γναρδέλλη, προβλέπεται σταθεροποίηση στο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας και ανάκαμψη των καθαρών εσόδων από τόκους στο τέταρτο τρίμηνο.
Τα έσοδα από προμήθειες της τράπεζας σταθεροποιήθηκαν σε 164 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σταθεροποιήθηκαν σε 471 εκατ. ευρώ. Έτσι, ο στόχος των 1,9 δισ. ευρώ καθαρών εσόδων για φέτος είναι εφικτός, και η διοίκηση προβλέπει υπέρβαση το 2026.
Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου διαμορφώθηκε στις 80 μονάδες βάσης. Στα ίδια κεφάλαια, η τράπεζα έχει απόθεμα περίπου 460 μονάδων βάσης πλέον των υποχρεώσεων του Πυλώνα 2, ή περίπου 310 μονάδων βάσης αν συμπεριληφθεί και η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η Πειραιώς γνωρίζει ότι ο Δανέζικος Συμβιβασμός αργεί και δεν τον λαμβάνει τώρα υπόψη της στα πλάνα της για την Εθνική Ασφαλιστική, για την οποία θα δώσει λεπτομέρειες στο τέταρτο τρίμηνο και στο πλάνο του 2026.
Ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 είναι πλέον στο 14,4%, από 14,2% το προηγούμενο τρίμηνο, ενσωματώνοντας 340 εκατ. ευρώ σωρευτικής μείωσης για την κάλυψη NPE σχετικής με κρατικά εγγυημένα ανοίγματα και την απόσβεση των αναβαλλόμενων.
 
        