Πέμπτη, 30-Οκτ-2025 19:57
Μέχρι 60% μέρισμα από τη Eurobank- Τι σχεδιάζει για Eurolife
Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Ανοδικά κατά 1% αναθεώρησε για δεύτερη φορά η διοίκηση της Eurobank την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων που θα προσεγγίσει το 16%, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, να ανεβάζει εμμέσως τον πήχη για το μέρισμα των φετινών κερδών έως το 60%.
Συγκεκριμένα ο κ. Καραβίας είπε ότι η συνολική ανταμοιβή των μετόχων θα ξεπεράσει το 50% και θα κινηθεί μεταξύ 50% και 60% των κερδών.
Ο κ. Καραβίας περιέγραψε στους αναλυτές ελληνικών και ξένων οίκων το βασικό μοντέλο του ομίλου Eurobank επιβεβαιώνοντας και δημοσιεύματα του Capital.gr σύμφωνα με τα οποία η Eurobank θα μετατραπεί σε χρηματοοικονομικό όμιλο (Financial Conglomerate).
Για την ώρα δεν τρέχει σενάριο ή δεν υπάρχει σχετική ευκαιρία για τη μετάδοση του μοντέλου αυτού στη Βουλγαρία, αλλά αν προκύψει δυνατότητα η διοίκηση θα το εξετάσει προσεκτικά, όπως είπε ο κ. Καραβίας, προσθέτοντας ότι στις ασφαλίσεις στη Βουλγαρία συνεργάζονται με μεγάλο ξένο όμιλο.
Ο κ. Καραβίας είπε επίσης ότι η απάντηση για τη δημιουργία χρηματοοικονομικού ομίλου προκειμένου να γίνει δεκτός στη συνέχεια ο "Δανέζικος Συμβιβασμός", μπορεί να καθυστερήσει και να έρθει μετά το 2026, ίσως στις αρχές του 2027.
Η τράπεζα βλέπει ανάπτυξη στις ασφαλίσεις στην Ελλάδα λόγω της μικρής διείσδυσης στην Ελλάδα έναντι των άλλων χωρών στην ΕΕ πέραν των συνεργιών που θα προκύψουν.
Για την επίπτωση της εξαγοράς της Eurolife, η διοίκηση της τράπεζας ανέφερε πως τα πλεονάζοντα κεφάλαια της τράπεζας είναι αυτή τη στιγμή στις 150 μονάδες βάσης, όπου ένας δείκτης ιδίων κεφαλαίων CET1 14%, είναι το χαμηλότερο επίπεδο κεφαλαίων που η τράπεζα "νιώθει άνετα".
Η αξιοποίηση πλεοναζόντων κεφαλαίων 100 - 110 μονάδων βάσης (ομόλογο AT1), αυξάνουν τα κεφάλαια αυτά σε 250 - 260 μονάδες βάσης. Λαμβάνοντας υπόψη την εξαγορά της Eurolife και την κεφαλαιακή επίπτωσή της στις 120 μονάδων βάσης, το πλεονάζον κεφάλαιο γίνεται 130 μονάδες βάσης, ενώ με το Δανέζικο Συμβιβασμό θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Τέλος η διοίκηση της τράπεζας βλέπει η καθαρή πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά πέρασε στην ελληνική αγορά σε θετικό έδαφος, τελευταία, ενώ οι αγορές που προσφέρουν στην ανάπτυξη των στεγαστικών δανείων για την Eurobank είναι η Βουλγαρία αλλά και η Κύπρος.
Τους επόμενους μήνες η τράπεζα θα προχωρήσει σε επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των προμηθειών με τη doValue όσον αφορά τις υπηρεσίες διαχείρισης των NPE, ενώ ετοιμάζει το τριετές πλάνο της που θα ανακοινώσεις στις αρχές του 2026.
Διαβάστε ακόμη