Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 17-Οκτ-2025 07:31

    Coffee Island: Από τις Πυραμίδες στη Μονμάρτη – Η πατρινή αλυσίδα κατακτά 15 χώρες

    Coffee Island: Από τις Πυραμίδες στη Μονμάρτη – Η πατρινή αλυσίδα κατακτά 15 χώρες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ξανθής Γούναρη

    Από τις Πυραμίδες της Γκίζα στην Αίγυπτο μέχρι το Covent Garden στο Λονδίνο και από την περίφημη αγορά M-Block στο νότιο Δελχί στην Ινδία μέχρι το επιχειρηματικό κέντρο του Τορόντο στον Καναδά, η Coffee Island, η πατρινή αλυσίδα καφεστίασης του επιχειρηματία Βαγγέλη Λιόλιου, επιταχύνει τον διεθνή της βηματισμό, σερβίροντας από τον επόμενο μήνα καφέ και στη Μονμάρτη, στο Παρίσι, καθώς και στο Αμάν της Ιορδανίας. Την ίδια ώρα, στην εγχώρια αγορά δοκιμάζει νέες συνταγές: από convenience store στην Καμάρα, στη Θεσσαλονίκη μέχρι all day concepts για branch και smoothies, ενώ συνεχίζει τον εξορθολογισμό του δικτύου.

    Με 412 καταστήματα εντός συνόρων -όντας η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ της χώρας- και 65 στο εξωτερικό, απλωμένα σε 12 χώρες (Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ελβετία, Ρουμανία, Αίγυπτος, Hong Kong, Βουλγαρία, Ινδία, Ιράκ και Ισπανία), οι οποίες οσονούπω θα γίνουν 15 με τα επικείμενα ανοίγματα στη Γαλλία και την Ιορδανία, η εταιρία προσδοκά πως η φετινή χρονιά θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης δημιουργώντας στέρεες βάσεις για επιτάχυνση της αύξησης του κύκλου εργασιών. Ακόμη κι αν "υπάρχουν πάρα πολλές προκλήσεις μιας δεν είμαστε σε μια εποχή παχιών αγελάδων", όπως λέει στο Capital, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, γενικός διευθυντής της Coffee Island.

    Το μεγάλο στοίχημα της Ινδίας

    Η Ινδία είναι το νέο πεδίο δράσης της αλυσίδας και ίσως το πιο φιλόδοξο στοίχημα της τελευταίας δεκαετίας. Στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, όπου οι νεαρότεροι καταναλωτές διψούν για δυτικές εμπειρίες, η Coffee Island έχει ήδη επτά καταστήματα σε Νέο Δελχί, Μουμπάι, Πούνε και Χάιντεραμπαντ, ενώ σύντομα θα "πατήσει" και στην Μπάνγκαλορ, προσθέτοντας ακόμη τρία νέα σημεία στο δίκτυό της.

    "Ο άμεσος στόχος είναι τα 20 καταστήματα μέχρι τον Μάρτιο του 2026", αναφέρει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, εξηγώντας πως σε αυτό το στάδιο στην ουσία η εταιρεία "συστήνει" το brand στην τοπική αγορά. Η συνεργασία με την τοπική εταιρεία Vita Nova του Pratyush Kumar Sureka ανοίγει τις πόρτες, ενώ το positioning είναι προσεκτικά μελετημένο.

    Bonjour Paris

    Το φθινόπωρο φέρνει και το μεγάλο άνοιγμα στη Μονμάρτη του Παρισιού. Το εγχείρημα δεν είναι απλώς ακόμη ένα κατάστημα, αλλά μια στρατηγική τοποθέτηση στην καρδιά της Δυτικής Ευρώπης, σε μια από τις πιο απαιτητικές και κορεσμένες αγορές καφέ, όπου η Coffee Island φιλοδοξεί να κερδίσει έδαφος ανάμεσα σε brands με τεράστια παράδοση.

    Σε ό,τι αφορά το πλάνο επέκτασης στη γαλλική αγορά ο ίδιος αρκείται να πει πως αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στο ξεκίνημα. "Να περάσουμε τις παιδικές ασθένειες", όπως αναφέρει. Προσθέτει όμως, "φαίνεται από την έρευνα που έχουμε κάνει ότι υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη προοπτική".

    Το κατάστημα στο Παρίσι προστίθεται στα τρία καταστήματα του Λονδίνου και στο κατάστημα της Μαδρίτης, σχηματίζοντας έναν ισχυρό πυρήνα στην αγορά της δυτικής Ευρώπης.

    Ωστόσο το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Γερμανία. Κάθε χρόνο, όπως αναφέρει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος, καταφθάνουν δεκάδες αιτήματα συνεργασίας από τη χώρα αυτή, ωστόσο η εταιρεία δεν έχει βρει ακόμη τον κατάλληλο εταίρο. Η αγορά είναι πανίσχυρη, αλλά και εξαιρετικά ανταγωνιστική. Γι’ αυτό και η στρατηγική είναι συντηρητική: καλύτερα καμία κίνηση παρά μια λάθος κίνηση. Παρ’ όλα αυτά, όλα δείχνουν πως η είσοδος στη Γερμανία δεν είναι θέμα αν, αλλά πότε.

    Εκτός της δυτικής Ευρώπης, η εταιρεία θέλει να παίξει δυνατά και στα Βαλκάνια, ανοίγοντας δεύτερο κατάστημα στο Βουκουρέστι.

    Από το Κουρδικό Ιράκ μέχρι το Αμάν και το Ντουμπάι

    Τον Νοέμβριο, σχεδόν ταυτόχρονα με το Παρίσι, νέο κατάστημα Coffee Island θα ανοίξει και στο Αμάν της Ιορδανίας, με την αλυσίδα να επεκτείνει την παρουσία της στη Μέση Ανατολή όπου ήδη λειτουργεί στο Ντουμπάι από το 2018.

    Παράλληλα, στο Ερμπίλ του Ιράκ, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της περιοχής, το κατάστημα της Coffee Island στο Boulevard έχει ήδη αγκαλιαστεί από το νεανικό κοινό.

    Ψήνει τον δικό της καφέ στο Κάιρο

    Η Αίγυπτος είναι μία από τις μεγάλες πρωταγωνίστριες της διεθνούς στρατηγικής. Με πέντε λειτουργικά καταστήματα, ένα υπό κατασκευή, το δικό της roastery στο Κάιρο, η Coffee Island δείχνει ότι παίζει για τα καλά στην αιγυπτιακή αγορά.

    Την 1η Οκτωβρίου εγκαινίασε το μεγαλύτερό της κατάστημα στο Κάιρο. Τα σημεία της περιλαμβάνουν τις Πυραμίδες της Γκίζα, το Mall of Egypt, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αφρικής. Για την επόμενη χρονιά προγραμματίζονται άλλα τρία με τέσσερα νέα καταστήματα.

    Η στροφή του αιγυπτιακού καταναλωτή από το τσάι στον καφέ παίζει υπέρ της αλυσίδας. "Ο πληθυσμός είναι πάρα πολύ μεγάλος, έχει μια στροφή από τις παλιές συνήθειες της κατανάλωσης τσαγιού στον καφέ. Αυτό μας ευνοεί", επισημαίνει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος.

    Τα νέα concepts στην Ελλάδα

    Στην εγχώρια αγορά όπου "παράγεται" πάνω από το 90% του τζίρου της, η Coffee Island βρίσκεται σε ένα "ευτυχές σημείο" και έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποια σημεία μένουν, ποια αλλάζουν, ποια φεύγουν. "Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξορθολογισμού, προχωράμε είτε σε αλλαγή σημείων, είτε αποφασίζουμε στρατηγικά να μην ανανεώσουμε κάποιες συμβάσεις γιατί η αγορά έχει μετατοπιστεί", εξηγεί ο επικεφαλής.

    Ταυτόχρονα η αλυσίδα πειραματίζεται με νέα concepts, όπως το Coffee Island Loaded στη Θεσσαλονίκη, που συνδυάζει την εμπειρία του καφέ με εκείνη ενός convenience store, με μεγαλύτερη γκάμα προϊόντων και συνεργασίες με Έλληνες παραγωγούς. Στόχος είναι η επιλεκτική ανάπτυξη του Loaded και σε άλλες πόλεις.

    Παράλληλα, τα All Day Coffee Island δίνουν μια πιο dining διάσταση, επιτρέποντας στον πελάτη να μείνει περισσότερο στο κατάστημα, να απολαύσει όχι μόνο τον καφέ του αλλά και brunch, γλυκά ή smoothies. Η στρατηγική βασίζεται στο ότι οι περιστάσεις κατανάλωσης αλλάζουν και οι καταναλωτές αναζητούν εμπειρίες πέρα από την απλή αγορά ενός take away καφέ.

    Οι τιμές

    Η καφεστίαση στην Ελλάδα πιέζεται από την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, σημειώνει ο κύριος Κωνσταντινόπουλος. Ο καφές, ως διεθνές χρηματιστηριακό προϊόν, έχει ακριβύνει σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, με αποτέλεσμα το κόστος να αυξάνεται. Παρά ταύτα, οι τιμές παραμένουν χαμηλότερες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρά τον υψηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στον κόσμο που επιβαρύνει την ελληνική αγορά.

    Αναφορικά με τις τιμές, η Coffee Island έκανε ανατιμήσεις το 2024, ενώ για εφέτος το πλάνο είναι να μην κάνει νέες, αλλά δεν εξαρτάται από την εταιρεία, όπως σημειώνει ο επικεφαλής. Για το 2026, εκτιμά ότι αν δεν αλλάξει κάτι στην Ελλάδα με όλο αυτό το φορολογικό καθεστώς, δύσκολα θα μπορέσουν να συγκρατηθούν οι τιμές. Οι προβλέψεις θα είναι πιο σαφείς τον Φεβρουάριο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η σοδειά στις χώρες με μεγάλη παραγωγή καφέ.

    Σταθερή κερδοφορία, επενδύσεις στο μέλλον

    Η ΣΑΠΛΑΪ ΓΙΟΥΝΙΚ Α.Ε., ο βασικός βραχίονας που στηρίζει το δίκτυο της Coffee Island, εμφάνισε το 2024 κύκλο εργασιών 35,76 εκατ. ευρώ, έναντι 36,99 εκατ. το 2023 (-3,3%).

    Η μείωση αποδίδεται σε συνειδητές επιλογές επικέντρωσης στην αποδοτικότητα, στη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου προϊόντων και στη δημιουργία πιο υγιούς βάσης. Με απλά λόγια η εταιρεία μείωσε τις τιμές πώλησης προς το δίκτυο σε βασικούς κωδικούς, όπως γάλα, αναλώσιμα, για να ενισχύσει το οικονομοτεχνικό μοντέλο των καταστημάτων franchise.

    Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,48 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων έφτασαν τα 1,87 εκατ. ευρώ.

    Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν, αγγίζοντας τα 11,65 εκατ. ευρώ από 9,78 εκατ. το 2023. Σημαντική λεπτομέρεια: σε αντίθεση με το 2023, που διανεμήθηκε μέρισμα 550 χιλ. ευρώ, για το 2024 δεν προβλέπεται διανομή, καθώς τα κέρδη μεταφέρθηκαν στα "Αποτελέσματα εις νέο". Η στρατηγική αυτή δείχνει πρόθεση ενίσχυσης της ρευστότητας και αυτοχρηματοδότησης της μελλοντικής ανάπτυξης.

    Παράλληλα, η εταιρεία προέβη μέχρι το τέλος του 2024 σε υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους επένδυσης ύψους 2,77 εκατ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, με στόχο την αύξηση του παραγωγικού όγκου και τη βελτίωση των περιθωρίων απρόσκοπτης υποστήριξης κινήσεων επιχειρηματικής διεύρυνσης. Η οριστική ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εφέτος.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ