Σάββατο, 06-Σεπ-2025 08:00
Uni Systems: Ανεκτέλεστο 751 εκατ. και στρατηγική είσοδος στην αμυντική βιομηχανία

Του Στάθη Βασιλόπουλου
Με ενισχυμένο τζίρο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2025 για τη Uni Systems, τον βραχίονα πληροφορικής του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Uni Systems διαμορφώθηκε στα 131,8 εκατ. ευρώ, από 120 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2024.
Οι πωλήσεις από δραστηριότητες στο εξωτερικό εμφάνισαν αύξηση κατά 10,9% και από 56,2 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 62,4 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2025. Τα έσοδα από το εξωτερικό αποτελούν το 47% των συνολικών εσόδων της εταιρείας και το 55% των εσόδων από υπηρεσίες.
Μικρότερη αύξηση- κατά 9%- σημείωσαν οι πωλήσεις στην εγχώρια αγορά και από 63,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 69,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2025. Σημαντικά αυξημένο ήταν το EBITDA, το οποίο διαμορφώθηκε στα 12,4 εκατ. ευρώ ενισχυμένο κατά 29,3% ενώ τα κέρδη μετά από φόρους κινήθηκαν ανοδικά (+2,1%) και έκλεισαν στα 5,78 εκατ. ευρώ.
Στη διάρκεια του εξαμήνου η εταιρεία έριξε το βάρος της στην επέκταση της στις αγορές του εξωτερικού, ενώ παράλληλα συμβασιοποίησε πληθώρα σημαντικών έργων Πληροφορικής στον τραπεζικό κλάδο καθώς και στον τομέα της ενέργειας.
Η εταιρεία αποτελεί έναν από τους βασικούς "παίκτες" του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμβασιοποιημένα έργα – ως τον περασμένο Μάιο – αξίας 220 εκατ. ευρώ, συμμετέχοντας με αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας σε μεγάλους διαγωνισμούς του δημοσίου τομέα. Τα έργα αυτά παράγουν έσοδα και κερδοφορία και συνεισφέρουν το 70% των συνολικών εσόδων των αγορών του δημόσιου τομέα και 15% στα συνολικά έσοδα της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή η Uni Systems διαθέτει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων το οποίο ανέρχεται στα 751 εκατ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα ως το 2029, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα αειφορίας της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια.
Για το υπόλοιπο διάστημα του οικονομικού έτους 2025, η διοίκηση προβλέπει τη συνέχιση της καλής πορείας του πρώτου εξαμήνου όσον αφορά τζίρο και κερδοφορία, συνέχιση της επέκτασης των πωλήσεων του εξωτερικού και της υλοποίησης μεγάλων έργων πληροφορικής για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, παραγωγή θετικών χρηματοροών και αύξηση του συνολικού όγκου ανεκτέλεστων συμβάσεων (project bookings). "Η ανάπτυξη προβλέπεται σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται η εταιρεία και κυρίως τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον τομέα της Ενέργειας", αναφέρει ο όμιλος Quest.
Στο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας δεσπόζουσα θέση έχει η αναζήτηση ευκαιριών στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της αμυντικής βιομηχανίας, με "φόντο" τα ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί αλλά και το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών 2025-2036 που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι πριν από μερικούς μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της Uni Systems, Γιάννης Λουμάκης, είχε αναφερθεί στην πρόθεση εταιρείας να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της άμυνας, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στον κλάδο της πληροφορικής με στόχο τη δημιουργία μιας νέας παραγωγής εσόδων. Εξάλλου η αμυντική βιομηχανία ευνοεί τη συμπόρευση με την τεχνολογία και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τομείς, όπως για παράδειγμα το λογισμικό και η κυβερνοασφάλεια, πεδία στα οποία δραστηριοποιείται η Uni Systems.
"Θεωρούμε ότι λόγω του όγκου, της τεχνογνωσίας, των στρατηγικών διασυνδέσεων και του οικοσυστήματος που διαθέτουμε θα γίνουμε ένας πολύ δυνατός ‘’παίκτης’’ στο χώρο της Άμυνας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της Uni Systems, επιβεβαιώνοντας ανοιχτά την πρόθεση για στρατηγική συνεργασία και με την Intracom Defense. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρείες "μοιράζονται" τον ίδιο πρόεδρο σε μη εκτελεστικά καθήκοντα, τον Μιχάλη Τσαμάζ, μια εξέλιξη που προοιωνίζει πιθανή στενότερη συνεργασία στο μέλλον.