Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 29-Αυγ-2025 07:30

    Πλειστηριασμοί: Τα 5 γνωστά βιομηχανικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί

    Πλειστηριασμοί: Τα 5 γνωστά βιομηχανικά ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

    Ξανά στο σφυρί αναμένεται να βγουν το φθινόπωρο εγκαταστάσεις γνωστών και ιστορικών βιομηχανιών της Ελλάδας. Από το ακριβό ακίνητο της Έδραση – Ψαλλίδας στο Κορωπί, μέχρι το μεγάλο συγκρότημα της Καπνική Μιχαηλίδης στη Θεσσαλονίκη και τις κεντρικές εγκαταστάσεις της Lussile στον Κολωνό, πρόκειται για χώρους που κάποτε αποτέλεσαν σημαντικά κέντρα παραγωγής και βιομηχανικής δραστηριότητας.

    Έδραση – Ψαλλίδας

    Το ακριβότερο βιομηχανικό σφυρί είναι το επαναληπτικό για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της κάποτε κραταιάς, τεχνικής εταιρείας Έδραση – Ψαλλίδας, που βγήκαν στο σφυρί και στις 2 Ιουλίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    Επισπεύδουσα του πλειστηριασμού είναι η Cepal. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί αρχικά στα 3,13 εκατ. ευρώ, κατόπιν διαφόρων ανακοπών και παρεμβάσεων, η τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό της 2ης Ιουλίου εκτοξεύθηκε στα 19 εκατ. ευρώ. Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2025, με την τιμή εκκίνησης να παραμένει στα 19 εκατ. ευρώ.

    Πρόκειται για μια έκταση που περιλαμβάνει 74 αγροτεμάχια στη θέση "Πάτημα” του Δήμου Κρωπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, που αποτελούν εν τοις πράγμασι ένα βιομηχανικό σύνολο, καθώς είναι όλα όμορα μεταξύ τους, φέρουν ενιαία περίφραξη και επί αυτών έχουν ανεγερθεί συνολικά 25 κτίρια. Τα ως άνω ακίνητα μετά των επ’ αυτών κτιρίων χρησιμοποιούνταν σαν εργοστάσιο κατασκευής δομικών στοιχείων και ως βάση εργοστασιακού εξοπλισμού και οικοδομικών μηχανημάτων, ως ένα ενιαίο βιομηχανικό σύνολο. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων ανέρχεται σε 7.939,85 τ.μ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα "Έδραση – Ψαλλίδας” συνδέθηκε με ορισμένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της σύγχρονης Ελλάδας. Από τις σήραγγες του Μετρό της Αθήνας και την Αττική Οδό, μέχρι τη Ζεύξη Ρίου–Αντιρρίου, τον ΠΑΘΕ και πλήθος γεφυρών και ολυμπιακών έργων, η Έδραση είχε βάλει τη σφραγίδα της στα πιο φιλόδοξα κατασκευαστικά σχέδια του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, η δραστική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας μετά το 2008 και η παρατεταμένη ύφεση της δεκαετίας του 2010 οδήγησαν την εταιρεία σε δύσκολη θέση.

    Καπνική Μιχαηλίδης

    Αντιμέτωπη με νέο ηλεκτρονικό σφυρί θα βρεθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2025 η Καπνική Μιχαηλίδης, για το συγκρότημα στην κοινότητα Νεοχωρούδας του Δήμου Ωραιοκάστρου στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης.

    Το σφυρί, με επισπεύδουσα την Deutsche Bank AG, έχει τιμή πρώτης προσφοράς το ποσό των 5,08 εκατ. ευρώ. Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα γήπεδο, συνολικής έκτασης 34.335,22 τ.μ. ή 34.208,48 τ.μ. σύμφωνα με νέα μέτρηση, μετά του βιομηχανικού συγκροτήματος επεξεργασίας καπνού, με όλα τα συστατικά, παραρτήματα παρακολουθήματα, προσαυξήματα του εν λόγω οικοπέδου και της λοιπής περιοχής, το οποίο βρίσκεται στη δ.κ. Νεοχωρούδας δ.ε. Καλλιθέας, στον Δήμο Ωραιοκάστρου, στην Βι.Πε. Θεσσαλονίκης, στο 4ο Β.Τ.

    Επί του άνω γηπέδου υφίστανται 5 κτίρια, συγκροτούντα βιομηχανοστάσιο εμβαδού 31.839 τ.μ., ήτοι: 

    α) Το με αριθμό 1 κτίριο εμβαδού χώρων παραγωγής 5.285 τ.μ. και χώρων γραφείου 545 τ.μ. Το κτίριο-βιομηχανοστάσιο 1 αποτελεί ένα ισόγειο κτίσμα που συμπεριλαμβάνει γραφειακούς και χώρους προσωπικού. 

    β) Το με αριθμό 2 κτίριο αποθήκευσης καπνού εμβαδού 12.374 τ.μ. Το κτίριο 2-αποθήκη αποτελεί ένα διώροφο κτίσμα. 

    γ) Το με αριθμό 3 κτίριο χώρων επεξεργασίας φυλλοτριμμάτων και κοτσανιών εμβαδού 893 τ.μ. 

    δ) Το με αριθμό 4 κτίριο (λεβητοστάσιο) εμβαδού 280 τ.μ. και τα λοιπά, ως επί το πλείστων, βοηθητικά κτίσματα, είναι ποικίλων προδιαγραφών αναλόγως της ακριβούς χρήσης και αποτελούν ισόγεια κτίσματα. 

    ε) Το με αριθμό 5 κτίριο αποθήκευσης προϊόντων εμβαδού 12.462 τ.μ. 

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποτε η Καπνική Μιχαηλίδης κατέγραφε τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ και θεωρείτο η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας καπνών στον κόσμο, πίσω από τρεις αμερικανικές πολυεθνικές. Επίσης, βρισκόταν στην πρώτη θέση μεταξύ των παραγωγών ανατολικών καπνών και είχε σημαντική παρουσία και στα καπνά δυτικού τύπου. 

    Lussile 

    Ένα ακόμη βιομηχανικό σφυρί που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο είναι εκείνο που στρέφεται εις βάρος της εταιρείας Lussile, που ίδρυσαν το 1990 οι αδερφοί Καμινιώτη και κάποτε συγκαταλεγόταν μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. 

    Συγκεκριμένα, εις βάρος της Αφοί Καμινιώτη έχει προγραμματιστεί ένας επαναληπτικός πλειστηριασμός που αφορά το κεντρικό κτίριο της εταιρείας, στην περιοχή του Κολωνού. Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει βρεθεί και άλλες φορές στο "στόχαστρο”, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. 

    Το επόμενο σφυρί για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Κολωνό έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 24 Σεπτεμβρίου 2025, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει μειωθεί στα 1.871.400 ευρώ.

    Ο πολλαπλός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την doValue, αφορά συγκεκριμένα οριζόντιες ιδιοκτησίες, συμπεριλαμβανομένων 31 θέσεων στάθμευσης, που βρίσκονται σε πολυώροφη οικοδομή κτισμένη επί οικοπέδου άρτιου και οικοδομήσιμου, εκτάσεως 1.050,225 τ.μ., εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του 4ου Δ.Δ. της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων, στη θέση "Κολοκυνθούς”, μέσα στο 15 Ο.Τ. του άνω Δήμου και στην οδό Ηρούς, πρώην αριθ. 21 και νυν 13 Α’. 

    Η Lussile συγκαταλεγόταν κάποτε μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ωστόσο, η κατάρρευση που έφερε στην ελληνική αγορά η πολυετής οικονομική κρίση, δεν άφησε ανεπηρέαστη την εταιρεία των αδερφών Καμινιώτη, όπως και πολλές άλλες εταιρείες του κλάδου. Η Lussile βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, ενώ σταδιακά ξεκίνησε να κλείνει καταστήματά της. 

    Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου 

    Στο σφυρί αναμένεται να βρεθεί για άλλη μια φορά και το ακίνητο της Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου στη ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης. 

    Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 17 Οκτωβρίου 2025, με την τιμή πρώτης προσφοράς να βρίσκεται στα 1.891.500 ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται ειδικότερα εις βάρος της Δημοσθένης Τουφεξής ΑΒΕΕ Κλωστήρια - Πλεκτήρια Σίνδου και έχει επισπεύδουσα τη doValue. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα μία βιομηχανική εγκατάσταση κλωστηρίου/πλεκτηρίου εντός της ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης, η οποία έχει ανεγερθεί σε διάφορες φάσεις κατά τις δεκαετίες ’90 και ’00 επί τεσσάρων όμορων βιομηχανικών οικοπέδων, συνολικού εμβαδού 14.658 τ.μ. Η εν λόγω βιομηχανική εγκατάσταση περιλαμβάνει κτίρια γραφείων, αποθήκευσης, παραγωγής καθώς και διάφορα λοιπά βοηθητικά κτίσματα και εγκαταστάσεις. 

    Σίνδος

    Σταύρος Νεονάκης 

    Αντιμέτωπη ξανά με το σφυρί αναμένεται να βρεθεί και η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία επίπλων "Σταύρος Νεονάκης Αρχιτεκτονική στο Ελληνικό Έπιπλο Α.Ε.”.
    Ειδικότερα, εις βάρος της εταιρείας, που από το 2017 έχει κηρυχθεί σε πτώχευση, έχει προγραμματιστεί ένας επαναληπτικός πλειστηριασμός για τις 12 Σεπτεμβρίου 2025, με επισπεύδουσα τη σύνδικο πτώχευσης. Ο πλειστηριασμός, με μειωμένη την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 836.250 ευρώ, αφορά το εργοστάσιο της εταιρείας στη Μεταμόρφωση.

    Ειδικότερα, πρόκειται για βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 4.432 τ.μ., επί γηπέδου εμβαδού 6.686,18 τ.μ. Σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, πρόκειται για αγροτική έκταση εμβαδού κατά τον τίτλο κτήσης 5.967,00 τ.μ. και σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση εμβαδού 6.686,18 τ.μ., κείμενη στην κτηματική περιφέρεια της Κοινότητας Μεταμορφώσεως Αττικής, κατά τη θέση "Κοντιτό” ή "Σωρός” ή "Ρέμα Κότι” του Δήμου Μεταμόρφωσης.

    Επί του εν λόγω γηπέδου έχει ανεγερθεί διώροφο κτίριο που χρησιμοποιείται ως εργοστάσιο επίπλων, ενώ αποτελείται από υπόγειο, επιφάνειας 2.432 τ.μ. περίπου, το οποίο περιλαμβάνει αποθήκες και διάφορους χώρους του εργοστασίου, και ισόγειο, επιφάνειας 2.000 τ.μ. περίπου, το οποίο στεγάζει χώρους επεξεργασίας και παραγωγής, τους χώρους γραφείων και τους χώρους έκθεσης προϊόντων της εταιρείας. 

    Νεονάκης

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ