14:40 09/09
Reuters: Το "πάρτι" τέλειωσε για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες
Αντιμετωπίζοντας την αβεβαιότητα από τους δασμούς και τον "πόλεμο" τιμών στην Κίνα
Του Θανάση Παπαδή
Στην ίδρυση διαγνωστικού κέντρου στα Τίρανα προχωράει το ΥΓΕΙΑ, το οποίο και θα λειτουργήσει μέσα στο 2008 και πριν από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ιδιωτικού νοσοκομείου που η επιχείρηση έχει αρχίσει να κατασκευάζει στην πρωτεύουσα της Αλβανίας.
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση της επιχείρησης "ήδη για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει επαφές με επιφανείς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και βρίσκεται σε αναζήτηση κατάλληλων χώρων στο κέντρων των Τιράνων".
Σκοπός της κίνησης αυτής είναι να γίνει ομαλά η είσοδος στην αγορά της Αλβανίας και παράλληλα το ΥΓΕΙΑ να γίνει ευρύτερα γνωστό στη συγκεκριμένη αγορά.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του Νοσοκομείου τα πάντα βαίνουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Έχει εγκριθεί η οικοδομική άδεια από τους αρμόδιους τοπικούς φορείς και αναμένεται εντός του έτους να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο που θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 με 18 μήνες.
Στο μεταξύ χθες ανακοινώθηκαν τα οικονομικά μεγέθη του 9μήνου της επιχείρησης τα οποία και δείχνουν σημαντική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 395% και διαμορφώθηκαν σε 10,3 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2006. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε στα 81,94 εκατ. ευρώ έναντι 68,83 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2006.
Βελτίωση παρουσιάζουν και όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη, τόσο τα ποσοτικά όσο και τα ποιοτικά. Έτσι το μικτό περιθώριο κέρδους ανήλθε σε 19% από 11,7%, ενώ το καθαρό περιθώριο κέρδους έφτασε το 12,5% από 3% το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του ΥΓΕΙΑ με εισφορά εις είδος των μετοχών του Μητέρα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος της συμφωνίας συνένωσης του ΥΓΕΙΑ με το Μητέρα.
Επίσης έχει ξεκινήσει η έκδοση του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου με δικαίωμα υπέρ των παλαιών μετόχων ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρει η διοίκηση "θα χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις του Ομίλου σε επιχειρήσεις του κλάδου Υγείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την οργανική ανάπτυξη του ΥΓΕΙΑ".
Υπενθυμίζεται πως η γενική συνέλευση του ΥΓΕΙΑ έχει εγκρίνει και την έκδοση απλού ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο η διοίκηση δεν έχει ενεργοποιήσει.
Όλες οι παραπάνω ενέργειες εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του ομίλου εντός και εκτός Ελλάδας, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών Υγείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.