Τετάρτη, 13-Αυγ-2025 07:30
Η "γλυκιά" τριπλέτα στις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και η "σφήνα" του Ινδού

Της Ξανθής Γούναρη
Παρότι οι τιμές πρώτων υλών (βλέπε π.χ. σοκολάτα) "φουσκώνουν" το κόστος, ο ελληνικός κλάδος πρώτων υλών για ζαχαροπλαστική και αρτοποιία συνεχίζει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Το 2024, τρεις από τους κορυφαίους παίκτες - Puratos Hellas, Laoudis Foods και Στέλιος Κανάκης - πέτυχαν συνολικές πωλήσεις άνω των 102 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι επενδύσεις, γεωγραφική επέκταση και φρέσκες προϊοντικές ιδέες μπορούν να "γλυκάνουν" ακόμη και την πιο δύσκολη συγκυρία.
Σημειώνεται ότι στον εγχώριο κλάδο των πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας εκτός από τις προαναφερθείσες εταιρείες, σημαντικό μερίδιο κατέχει και η Switz Group του ινδού Taizoon Khorakiwala. Υπενθυμίζεται ότι με την εξαγορά της Οlympic Foods το 2017 ο Ινδός επιχειρηματίας έκανε ντεμπούτο στην εγχώρια αγορά και πλέον κατέχει πλειοψηφικές συμμετοχές σε περισσότερες από 15 ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην κατηγορία των πρώτων υλών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, με παρουσία επίσης στα αρτοσκευάσματα και στις ζύμες.. Η Οlympic Foods, με έδρα εδώ και χρόνια στην Κύπρο, εξαγόρασε το 2018 την CSM Hellas, θυγατρική στην Ελλάδα του πολυεθνικού Ομίλου CSM Bakery Solutions. Η εταιρεία, η οποία έχει μετονομασθεί πλέον σε Artisan Greece, μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις της Οlympic Foods στη Μεταμόρφωση. Στη Switz Group ανήκει και η Frankal, που δραστηριοποιείται στη χονδρική πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην περιοχή της Κρήτης.
Η Puratos Hellas, θυγατρική του βελγικού ομίλου Puratos Group SA, παραμένει η μεγαλύτερη σε απόλυτα μεγέθη, με τζίρο 39,63 εκατ. ευρώ το 2024, αυξημένο κατά 9,25% σε σχέση με το 2023.
Το μικτό κέρδος της εταιρείας κατέγραψε άνοδο κατά 10,9% στα 12,84 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών προ φόρων, η εταιρεία παρουσίασε σχετική σταθερότητα στα 3,15 εκατ. ευρώ έναντι 3,19 εκατ. το 2023, με μικρή μείωση της τάξης του 1,2%. Η μικρή αυτή υποχώρηση αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των λειτουργικών εξόδων, που αυξήθηκαν από 8,40 εκατ. ευρώ σε 9,69 εκατ.
Για τη χρήση 2024, η εταιρεία προτείνει διανομή μερίσματος ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ είχε διανείμει 2,44 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2023. Η διανομή αυτή αντιστοιχεί σε ποσοστό κοντά στο 100% των καθαρών κερδών της εταιρείας, τα οποία σημειωτέο υποχώρησαν ελαφρώς από 2,48 εκατ. ευρώ στα 2,32 εκατ. ευρώ.
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η στρατηγική αναδιάρθρωση των ακινήτων που πραγματοποίησε η εταιρεία το 2023. Η Puratos Hellas προχώρησε στην πώληση του βιομηχανικού της συγκροτήματος στα Οινόφυτα Βοιωτίας έναντι 1,93 εκατ. ευρώ στην εταιρεία "BEMCHIMMO HELLAS", προχωρώντας ταυτόχρονα στη μίσθωσή του με ετήσιο μίσθωμα 185.726 ευρώ για διάρκεια 15 ετών.
Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν θετικές, παρά τη δυσκολία του περιβάλλοντος. Η αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της πελατειακής βάσης, αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη.
Η Στέλιος Κανάκης, που εξαγοράστηκε από τη νορβηγική Orkla Food Ingredients το 2019, κατέγραψε το 2024 τζίρο 30,39 εκατ. ευρώ (+8,1%), διατηρώντας ισχυρή παρουσία στην αγορά και ωφελούμενη από την ανάκαμψη του τουρισμού.
Όπως αναφέρεται από τη διοίκηση, καθοριστικός παράγοντας της βελτίωσης του τζίρου υπήρξαν τόσο η αύξηση του όγκου των πωλήσεων, όσο και η αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων, καθώς και η προσαρμοστικότητα της εταιρείας στις απαιτήσεις της αγοράς και της οικονομικής συγκυρίας.
Η Στέλιος Κανάκης κατάφερε να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το περιθώριο τόσο της μικτής όσο και της μετά φόρων κερδοφορίας της, παρά το συνεχιζόμενο δυσμενές περιβάλλον τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της διεθνούς οικονομίας εξαιτίας των έντονων ανοδικών πληθωριστικών τάσεων και ειδικότερα των τιμών πρώτων υλών.
Συγκεκριμένα, το μικτό περιθώριο διαμορφώθηκε σε 29,7%, το μικτό αποτέλεσμα αυξήθηκε σε 9,02 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων μειώθηκαν οριακά στα 3,20 εκατ. ευρώ. Η καθαρή κερδοφορία επίσης κατέγραψε μικρή κάμψη στα 2,48 εκατ. ευρώ από τα 2,57 εκατ. ευρώ το 2023.
Η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 1 εκατ. ευρώ (0,1333 ευρώ ανά μετοχή) από κέρδη εις νέον, ενώ για το 2025 η εταιρεία στοχεύει σε σταθεροποίηση τζίρου, η διατήρηση υψηλών περιθωρίων στα μικτά και καθαρά της κέρδη και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας.
Η Laoudis Foods αναδείχθηκε πρωταθλήτρια ανάπτυξης το 2024 μεταξύ των τριών, με άνοδο 17% στον κύκλο εργασιών, που έφτασε στα 32,66 εκατ. ευρώ. Το μικτό κέρδος αυξήθηκε κατά 15% στα 9,3 εκατ. ευρώ, ωστόσο η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από αυξημένα κόστη. Τα έξοδα διάθεσης έφτασαν τα 5,23 εκατ. ευρώ (από 4,04 εκατ.), ενώ τα έξοδα διοίκησης αυξήθηκαν στα 1,78 εκατ. ευρώ (από 1,22 εκατ.) με συνέπεια τη μείωση κατά 30% περίπου, τόσο των προ φόρων κερδών της εταιρείας, στα 1,84 εκατ., όσο και της καθαρής κερδοφορία, στα 1,41 εκατ. ευρώ.
Σημαντικό βήμα αποτέλεσε η γεωγραφική διεύρυνση της Laoudis Foods σε Πελοπόννησο, με νέες εγκαταστάσεις 1.500 τ.μ. στην Πάτρα και Κρήτη μέσω της πλήρους εξαγοράς της Creta Foods στο Ηράκλειο.
Ας σημειωθεί ότι η εταιρεία, που αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα προϊόντα κορυφαίων παραγωγών της Ευρώπης, όπως οι Mec3, Irca, Ireks, Corman, Dobla, Silikomart κ.ά., εκτός από τις βασικές της εγκαταστάσεις στο Πικέρμι Αττικής, διαθέτει ιδιόκτητο υποκατάστημα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια αγορά πρώτων υλών αρτοποιίας -ζαχαροπλαστικής, αξίας 17-18 δισ. ευρώ το 2024, αναμένεται να φτάσει τα 25-33 δισ. ευρώ μέχρι το 2030-2035, με ρυθμούς ανάπτυξης 6,3%-7,5% ετησίως.
Η στροφή σε υγιεινά, clean-label και χωρίς τεχνητά πρόσθετα προϊόντα, η άνθηση του home baking και η αυξημένη κατανάλωση convenience foods δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για τους παίκτες που μπορούν να προσαρμοστούν.