Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 24-Ιουν-2025 11:15

    Δημήτρης Σακίπης (PwC): Η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι Πολυτέλεια – Είναι Επιχειρηματική Αναγκαιότητα

    Δημήτρης Σακίπης (PwC): Η Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν είναι Πολυτέλεια – Είναι Επιχειρηματική Αναγκαιότητα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Για την ανάγκη της εφαρμογής των προτύπων ESG στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων μιλάει στο TheTOC, o Δημήτρης Σακίπης, Director Sustainability της PwC Ελλάδας. Επισημαίνει ότι πλέον το ESG δεν είναι πολυτέλεια τονίζοντας τις σύγχρονες επιταγές και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που αυτές δημιουργούν, καθώς και τη στροφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς αυτή την κατεύθυνση.

    Το γεγονός ότι πλέον ζούμε σε μία εποχής όπου η "αξία" μιας επιχείρησης δεν περιορίζεται αυστηρά και μόνο στους οικονομικούς δείκτες επιβεβαιώνουν τα νέα περιβαλλοντικά, οικονομικά και επενδυτικά δεδομένα. Αυτό που καθίσταται πλέον σαφές είναι ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG έχουν αναχθεί από περιθωριακές ανησυχίες σε βασικούς πυλώνες στρατηγικής και ταυτόχρονα σε παράγοντες δημιουργίας αξίας για τις επιχειρήσεις.

    Το παραπάνω δεν είναι απλώς μια θεωρητική διαπίστωση, αλλά μια νέα πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται από μια σειρά από δεδομένα που επιβεβαιώνουν πως όσες εταιρείες υιοθετούν πρακτικές ESG εξασφαλίζουν οικονομική σταθερότητα και μακροπρόθεσμη αξία.

    Ενδεικτικά όπως αναφέρεται στην έρευνα Global Investors Survey της PwC για το 2024, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα κεφάλαια που επενδύει σε εταιρείες που αναλαμβάνουν δράσεις για την κλιματική αλλαγή. Αντίστοιχα, περισσότερο από το 70% των διαχειριστών κεφαλαίων και επενδυτών δηλώνουν στην έρευνα πως εξετάζουν και συνυπολογίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις διαχειρίζονται τους ESG κινδύνους, προτού αποφασίσουν αν και με ποιον τρόπο θα επενδύσουν σε αυτές.

    Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα είναι βασικό κριτήριο ανάπτυξης, οι στείρες οικονομικές επιδόσεις δεν αποτελούν μονόδρομο επιτυχίας, ενώ οι επιχειρήσεις που δεν προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα καθίστανται ουραγοί και νομοτελειακά βρίσκονται εκτός αγοράς.

    Βάσει των εγχώριων δεδομένων, και σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της PwC Ελλάδος για την ενσωμάτωση ESG πρακτικών στις επιχειρήσεις, καθίσταται σαφές πως προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και αντίστοιχες προκλήσεις στην υιοθέτηση και εφαρμογή των σχετικών κριτηρίων.

    Αυτό που σημειώνεται στην έρευνα είναι ότι περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις δημοσιεύουν ESG εκθέσεις, ενώ ένα επιπλέον 19% των ερωτηθέντων δηλώνει πως σκοπεύει να το κάνει σύντομα. Αυτό σημαίνει πως η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων θα έχει αναπτύξει στο προσεχές μέλλον τις διαδικασίες και τις δομές που επιτρέπουν τη δημοσίευση των σχετικών εκθέσεων.

    Πέρα όμως από το σκέλος του reporting, σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στην υλοποίηση σχετικών πρωτοβουλιών, με το 70% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι έχει λάβει μέτρα για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η ενσωμάτωση "πράσινων" τεχνολογιών.

    Την ίδια στιγμή, σε καταλύτη για την υιοθέτηση αλλά και την επέκταση των βιώσιμων πρακτικών αναδεικνύεται ο άμεσος συσχετισμός τους με τις βιώσιμες χρηματοδοτήσεις. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν χορηγήσει περισσότερα από €10 δισ. σε ESG χρηματοδοτήσεις, με στόχο τα €23 δισ. έως το 2030, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη στροφή σε βιώσιμες πρακτικές για τις εταιρείες που αναζητούν ανταγωνιστική χρηματοδότηση.

    Η έρευνα όμως αναδεικνύει και μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να υπερβούν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται η σημαντική υστέρηση που καταγράφουν στο μέτωπο της τεχνολογίας καθώς μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει πως χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία για ESG reporting, ενώ αντίστοιχα ποσοστό 58% δηλώνει πως βασίζεται ακόμα σε Excel και χειροκίνητες διαδικασίες.

    Η εξέλιξη αυτή δεν εγείρει μόνο θέμα αποδοτικότητας, αλλά σχετίζεται άμεσα με την αξιοπιστία και τη διαφάνεια που χαρακτηρίζει την εκάστοτε επιχείρηση αναφορικά με τις βιώσιμες πρακτικές της.

    Παράλληλα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι καλούνται να αφιερώσουν σημαντικούς πόρους για την συμμόρφωση με κανονισμούς όπως η Οδηγία για την Εταιρική Αναφορά Βιωσιμότητας (CSRD) που αφορά τη δημοσιοποίηση ESG στοιχείων, ειδικά εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης συγκυρίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων (Omnibus proposal) είναι πιθανό να έχει προκαλέσει ανακούφιση σε μια σειρά οργανισμών. Η εν λόγω πρόταση στοχεύει στην απλούστευση των διαδικασιών και την μείωση της περιμέτρου των επιχειρήσεων που υποχρεούνται να εκπονούν και να δημοσιεύουν τις σχετικές εκθέσεις, γεγονός που συνδέεται με την ανάγκη αύξησης της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως εξάλλου περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι.

    Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές πως η απλούστευση και η μείωση της πολυπλοκότητας αναφορικά με τις εκθέσεις βιωσιμότητας δεν ισοδυναμεί με χαλάρωση των απαιτήσεων. Αντίθετα, η ανάγκη για ουσιαστικό ESG μετασχηματισμό παραμένει – και είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Και αυτό γιατί, ανεξάρτητα από την όποια επιταγή κανονιστικής συμμόρφωσης, οι επιχειρήσεις καλούνται να παρέχουν ESG πληροφορίες σε επενδυτές, τράπεζες, πελάτες και οίκους αξιολόγησης, ενώ πολλές από αυτές το πράττουν ήδη και σε εθελοντική βάση. Συνεπώς, η ύπαρξη ενός ενιαίου πλαισίου δημοσιοποίησης δεν είναι απλώς χρήσιμη – είναι κρίσιμη – καθώς μειώνει τον κίνδυνο greenwashing, ενισχύει τη διαφάνεια και αυξάνει την εμπιστοσύνη.

    Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ESG reporting είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα αξίας που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα. Και οι εκθέσεις δεν είναι αυθύπαρκτες, αλλά άμεσα συνδεδεμένες με ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα βιώσιμου μετασχηματισμού, το οποίο αποτυπώνεται σε αυτές και καταγράφει τις ESG επιδόσεις σήμερα αλλά και στο μέλλον.

    Στην πραγματικότητα, το ESG reporting είναι η κατάληξη ενός προγράμματος βιώσιμου μετασχηματισμού, ενώ αντίστοιχα, στην ανάλυση των ESG επιδόσεων θα πρέπει να περιλαμβάνονται τόσο οι παρούσες όσο και οι μελλοντικές δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η εκάστοτε επιχείρηση.

    Τα παραπάνω συμπεράσματα ενισχύονται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις Εκθέσεις Βιωσιμότητας 2024 που εκπονήθηκαν σύμφωνα με την Οδηγία CSRD, οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί σε στόχους Net Zero, έχουν καταρτίσει σχέδια μετάβασης και ανθεκτικότητας, και έχουν ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στον πυρήνα της στρατηγικής τους βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών τους. Ενώ παράλληλα, η σύνδεση των ESG επιδόσεων με τον οικονομικό αντίκτυπο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του συσχετισμού της βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημιουργία υπεραξίας.

    Εντούτοις, η πλειονότητα των επιχειρήσεων καλείται να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες με στόχο την ενίσχυση του ESG μετασχηματισμού. Ενδεικτικό είναι πως μόλις μία στις τέσσερις εταιρείες συνδέει την ESG επίδοση με τις μεταβλητές αμοιβές των στελεχών. Γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη για καλύτερη ευθυγράμμιση των κινήτρων με τους στόχους βιωσιμότητας.

    Συνεπώς, είναι πλέον σαφές πως η ενσωμάτωση των ESG κριτηρίων δεν είναι απλώς μια ακόμη υποχρέωση που καλούνται να καλύψουν οι επιχειρήσεις. Και οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο δεν αποτελούν δικαιολογία για την επιβράδυνση των σχετικών πρωτοβουλιών. Αντίθετα, η επιτάχυνση του ESG μετασχηματισμού είναι μια στρατηγική επιλογή και ταυτόχρονα μια σημαντική ευκαιρία για τη για καλύτερη ευθυγράμμιση των κινήτρων με τους στόχους βιωσιμότητας.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ