Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 29-Μαϊ-2025 13:37

    ΕΑΕΕ: Στα €1,372 δισ. ευρώ η παραγωγή ασφαλίσεων στο τρίμηνο

    Πότε η ασφάλιση κατοικίας εξασφαλίζει την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στα 1,372 δισ. ευρώ ανήλθε το σύνολο παραγωγής ασφαλίσεων το α' τρίμηνο του 2025 σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), μειωμένη κατά 2,2% σε σχέση με το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του προηγούμενου έτους.

    Στο τρίμηνο, το σύνολο παραγωγής ασφαλίσεων Ζωής ανήλθε στα 612,3 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 11,3% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2024. 

    Στον αντίποδα, το σύνολο παραγωγής ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξήθηκε κατά 6,5% στα 760,43 εκατ. ευρώ.

    Μηνιαία και μέση ετήσια μεταβολή: Μάρτιος 2025

    Σε μηνιαία βάση, για τον μήνα Μάρτιο, η συνολική παραγωγή ασφάλιστρων  παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη παραγωγή μηνός Φεβρουαρίου κατά 8,4%. Το αποτέλεσμα αυτό αναλύεται σε αύξηση κατά 3,7% για τις ασφαλίσεις Ζωής και αύξηση κατά 12,4% για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

    Σε δωδεκάμηνη βάση, η παραγωγή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2024 – Μαρτίου 2025, σε σύγκριση με την αντίστοιχη παραγωγή του δωδεκαμήνου Απριλίου 2023 – Μαρτίου 2024, καταγράφει αύξηση κατά 4,6%. Αναλύεται σε αύξηση 0,1% για τις ασφαλίσεις Ζωής και αύξηση 8,9% για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

    Στα γραφήματα που ακολουθούν παρουσιάζεται η εξέλιξη των ποσοστών της μέσης ετήσιας μεταβολής της παραγωγής ασφαλίστρων ανά κυλιόμενο δωδεκάμηνο, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου 2023 – Μαρτίου 2025, ξεχωριστά για το σύνολο της παραγωγής, για τις ασφαλίσεις Ζωής και για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

    Στο γράφημα απεικονίζεται ξεχωριστά η γραμμική τάση

    Η ΕΑΕΕ διεξάγει έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων - μελών της. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 46 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 41 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 14 στις ασφαλίσεις Ζωής.

    Από τις 46 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι 26 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 1 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 13 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 6 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με νεότερες απαντήσεις), από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου - Μαρτίου 2025 των ανωτέρω επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2024 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτουν τα παρακάτω:

    εαεε ερευνα

    Δείτε αναλυτικά την έρευνα δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

    ΕΑΕΕ ΕΡΕΥΝΑ (740 KB)

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ