Πέμπτη, 17-Απρ-2025 20:00
Με χαμηλά επιτόκια δανείζονται πλέον οι τράπεζες - Τα στοιχεία

Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Μεγάλη ρευστότητα διαθέτουν πλέον οι ελληνικές τράπεζες και έχουν αυξημένα περιθώρια ελιγμών για περισσότερα δάνεια, επενδύσεις- εξαγορές και μερίσματα, καθώς η πρόοδος που έχουν κάνει και η συγκυρία στην οποία έχουν βρεθεί τις ευνοεί. Οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν δώσει την ευκαιρία να μειωθεί πρώτα από όλα το δικό τους κόστος χρηματοδότησης, ενώ οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης συνεισφέρουν ακόμα περισσότερο.
Οι ελληνικές τράπεζες έχοντας μηδενίσει το δανεισμό τους μέσω του προγράμματος TLTRO, χρηματοδοτούνται κυρίως από τις καταθέσεις των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, ενώ καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες απευθείας από τις αγορές με δικές τους εκδόσεις ομολόγων.
Οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες με έκδοση ομολόγων στη διεθνή αγορά. Πλέον αντλούν κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους, καθώς ήδη από το 2023 και συνεχίζεται ακόμα μία τάση μείωσης των επιτοκίων τους σε όλες τις εκδόσεις στις οποίες προχωρούν. Η αιτία όπως αναφέρθηκε ήταν η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την ελληνική οικονομία την οποία ακολούθησαν αναβαθμίσεις των τραπεζών και στη συνέχεια οι μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις-επιτόκια των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητάς τους έχουν μειωθεί, κατά μέσο όρο, περίπου 430 μονάδες βάσης μετά τον Απρίλιο του 2023 και την αναβάθμιση από τον οίκο S&P τότε ο οποίος την αύριο Παρασκευή αξιολογεί και πάλι την ελληνική οικονομία, αν και η αγορά δεν αναμένει ακόμα νέα αναβάθμιση τώρα.
Ωστόσο η μεσοσταθμική απόδοση για τις νέες εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior) έχει μειωθεί σε 4,3% και σε 6,2% για τα ομόλογα χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες θα εκμεταλλευτούν τις θετικές συγκυρίες για να ανανεώσουν παλαιότερα ομόλογα και ειδικά στο βαθμό που μειώνουν έτσι το χρηματοδοτικό τους κόστος, ενώ αν προκύψουν ευκαιρίες θα αυξήσουν το μαξιλάρι ρευστότητας που διαθέτουν.
Φέτος έχοντας καλύψει ήδη τις ανάγκες τους έχουν δανειστεί 900 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι αύξησαν τη δραστηριότητά τους και άντλησαν 5 δισ. ευρώ με εκδόσεις ομολόγων senior ενώ εξέδωσαν και ομόλογα χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας και δανείστηκαν επιπλέον 2,75 δισ. ευρώ. Στο μεταξύ στις νέες εκδόσεις οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει περαιτέρω σε 4% για τα ομόλογα senior και 4,3% για τα ομόλογα χαμηλότερης εξοφλητικής προτεραιότητας.
Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 21,6 δισ. ευρώ από το έτος 2018. Πλέον το υφιστάμενο υπόλοιπο των εκδόσεων φθάνει σε περίπου 18,5 δισ. ευρώ, καθώς έληξαν ή αντικαταστάθηκαν τα παλαιότερα ομόλογα που συμπλήρωναν πενταετία. Από τα 18,5 δισ. ευρώ των ομολόγων, τα 11,9 δισ. ευρώ είναι τίτλοι senior και τα 6,6 δισ. ευρώ τίτλοι χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας.