Δευτέρα, 14-Απρ-2025 20:13
Πειραιώς: Επιδιώκει να γίνει όμιλος και να ισχύσει "δανέζικος συμβιβασμός" για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής

Του Νίκου Κωτσικόπουλου
Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιδιώξει την ταξινόμησή της ως Χρηματοοικονομικός Όμιλος (Financial Conglomerate) καθώς και την υπαγωγή της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής στα πρότυπα του λεγόμενου "δανέζικου συμβιβασμού", έτσι ώστε να προκύψουν οφέλη από αύξηση των ιδίων κεφαλαίων CET1 (παρά την εξαγορά), κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%). Σχεδιάζει δανειακή επέκταση 8% ετησίως και έμφαση στα δάνεια των νοικοκυριών.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του capital.gr και της εφημερίδας Κεφάλαιο. Ειδικότερα ο κ. Μεγάλου στην ομιλία του ανέφερε ότι "η Πειραιώς προτίθεται να επιδιώξει την ταξινόμησή της ως Xρηματοοικονομικού Oμίλου (Financial Conglomerate) και την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης".
Σχετικά με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και την επίπτωσή της στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας ο κ. Μεγάλου είπε ότι "η συναλλαγή έχει άμεσα οφέλη καθώς θα ενισχύσει τα Κέρδη ανά Μετοχή κατά περίπου 5% και την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα". Προσέθεσε ότι η εξαγορά "αυξάνει τη δημιουργία προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, ενώ ισχυροποιούμε την ανταγωνιστικότητά μας, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα του λειτουργικού κόστους".
Με βάση τα παραπάνω ο κ. Μεγάλου προέβλεψε (δεδομένης της υπόθεσης για ετήσια διανομή 50% από τα κέρδη του 2025 και εφεξής), ότι η εκτιμώμενη συνολική κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς εκτιμάται σε περίπου 18,5% για το 2025, ενώ αναμένεται να φθάσει περίπου σε επίπεδο 19,5% έως το 2027 και περίπου 20% έως το 2028.
Η διοίκηση της τράπεζας πρότεινε εν είδει μερίσματος με τη μορφή της επιστροφής κεφαλαίου, διανομή στους μετόχους 373 εκατ. ευρώ ή 35% από τα κέρδη του 2024 που δεν φορολογούνται και αντιστοιχούν σε 0,298 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και μία μίνι αγορά ιδίων μετοχών για 8,33 εκατ. μετοχές με διετές πρόγραμμα και σε εύρος τιμών από 3 έως 8 ευρώ ανά μετοχή. Πλέον αυτού προτάθηκε και διανομή δωρεάν 10,7 εκατ. μετοχών σε στελέχη και εργαζομένους. Οι προτάσεις της διοίκησης υπερψηφίστηκαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία άνω του 90% από τους μετόχους.
Επιπλέον για τους μελλοντικούς στόχους της τράπεζας ο κ. Μεγάλου στάθηκε ακόμα στις ετήσιες επενδύσεις της τράπεζας σε τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη κατά 150 εκατ. ευρώ ετησίως καθώς και στην πρόοδο της ψηφιακής τράπεζας Snappi. Ειδικότερα ο κ. Μεγάλου ανάφερε μεταξύ άλλων τα βασικά σημεία των στόχων της διοίκησης της Πειραιώς που περιλαμβάνουν:
-Πελατοκεντρική προσέγγιση με δανειακή επέκταση περίπου 8% ετησίως και αύξηση άνω του 1 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιο δανείων λιανικής κατά την 4ετή περίοδο ως το 2028, όπως και αύξηση των κεφαλαίων υπό διαχείριση κατά περίπου 8% ετησίως, καθώς και διάθεση νέων προϊόντων.
-Εστίαση στους μετόχους με διατηρήσιμη κερδοφορία ύψους 1,1 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027 και περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2028 και σταθερό δείκτη κόστους προς έσοδα σε περίπου 35% στη διάρκεια του τρέχοντος business plan.
-Έμφαση στους ανθρώπους μας με επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του μέλλοντος και αποδοχές βάσει απόδοσης.
-Έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής τράπεζας Snappi - μια πλατφόρμα καινοτομίας, με φιλόδοξους στόχους στην Eλλάδα και στο εξωτερικό.
-Εστίαση στην τεχνολογία και κυβερνοασφάλεια και στη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), με επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ ανά έτος σε κεφαλαιουχικές δαπάνες.
-Στις 12 Μαρτίου 2025, η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε μια σημαντική συμφωνία – στη σύναψη Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών για την εξαγορά του 90% στη μητρική εταιρεία της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC Capital Partners. Το τίμημα για τη συναλλαγή ανέρχεται σε 600 εκατ σε μετρητά, επί τη βάσει συμμετοχής 100%. Η Συναλλαγή αναμένεται να διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων της Πειραιώς, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, ενώ θα συμπληρώσει το εύρος των προϊόντων μας, καλύπτοντας όλο το φάσμα τραπεζικών, ασφαλιστικών και επενδυτικών πελατειακών λύσεων.
-Η συναλλαγή έχει άμεσα οφέλη καθώς θα ενισχύσει τα Κέρδη ανά Μετοχή κατά περίπου 5% και την Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα. Παράλληλα, αυξάνει τη δημιουργία προμηθειών σε επίπεδο εφάμιλλο της διεθνούς αγοράς, ενώ ισχυροποιούμε την ανταγωνιστικότητά μας, διατηρώντας την αποτελεσματικότητα του λειτουργικού κόστους.
-Με βάση τα παραπάνω και συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης για ετήσια διανομή 50% από τα κέρδη του 2025 και εφεξής, η proforma συνολική κεφαλαιακή θέση της Πειραιώς εκτιμάται σε περίπου 18,5% για το 2025, ενώ αναμένεται να φθάσει περίπου σε επίπεδο 19,5% έως το 2027 και περίπου 20% έως το 2028.
-Η Πειραιώς προτίθεται να επιδιώξει την ταξινόμησή της ως Xρηματοοικονομικού Oμίλου (Financial Conglomerate) και την εφαρμογή του εποπτικού μηχανισμού του άρθρου 49 του κανονισμού για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής (κοινώς αναφερόμενου ως Danish Compromise), η οποία, εάν επιτευχθεί, θα ενισχύσει περαιτέρω το CET1 κεφαλαιακό δείκτη κατά περίπου 50 μονάδες βάσης.
Ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την πορεία των οικονομιών και των αγορών έκανε ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Γ. Χαντζηνικολάου και φυσικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και της τράπεζας. Όπως είπε:
-Είμαστε ήδη "στο δεύτερο τρίμηνο του 2025, και οι τάσεις που παρατηρήσαμε το 2024, συνεχίζονται, με θετικά αποτελέσματα και μεγαλύτερη ένταση. Όμως, η αβεβαιότητα που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα με την ανακοίνωση της επιβολής των νέων τελωνειακών δασμών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, αλλά και από τα μέτρα "αντιποίνων" στα οποία προχώρησαν σαν κάποιοι εμπορικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών, δημιουργούν προβληματισμούς.
Είμαστε στη διαδικασία αποτίμησης των μακροοικονομικών επιπτώσεων των δασμολογικών μέτρων που ανακοινώθηκαν, αλλά προφανώς αντιπροσωπεύουν έναν κίνδυνο για τις προοπτικές, τόσο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε περίοδο οριακής ανάπτυξης, αλλά και σε ένα βαθμό και για τη χώρα μας. Και ο κύριος λόγος είναι ότι η Ευρώπη, ως οικονομία με υψηλό βαθμό εξωστρέφειας, είναι ευάλωτη σε μια τέτοια εξέλιξη. Και η Ελλάδα, αν και έχει μια σχετικά μικρή εμπορική σχέση με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα αρνητικά, καθώς μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου πιθανόν να μειώσει τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα – άμεσα και έμμεσα - και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης σε 2 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, τον τουρισμό και την ναυτιλία".
-Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη "υπάρχουν και άλλες παράπλευρες εξελίξεις, όπως οι διεργασίες αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών. Ωστόσο, η επιβαρυμένη δημοσιονομική κατάσταση αρκετών χωρών αφήνει μικρά περιθώρια για νέες δαπάνες χωρίς περικοπές σε άλλους τομείς.
Σε αυτές τις εξελίξεις, η χώρα μας ενδεχομένως βγει ωφελημένη, γιατί ήδη ξοδεύει αρκετά σε αμυντικές δαπάνες, πάνω από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών".
-Εκτιμά ότι η ΕΚΤ συνεχίζει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής και ότι οι "προσδοκίες είναι για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, κατά τουλάχιστον 0,50% μέσα στο 2025. Όμως οι τελευταίες εξελίξεις με τους δασμούς, και οι διεργασίες για αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, δημιουργούν αμφιβολίες για τέτοιες μειώσεις, και η αγορά προσανατολίζεται προς μια επιπλέον μείωση κατά 25 μονάδες, προς το 1,75%, ενώ η αύξηση του πραγματικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ κατά 0,9% το 2025 και 1,2% το 2026 αναμένεται να δεχτούν πίεση προς τα κάτω.
-Για τη χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί στο 2% και το 2025 – επίπεδο υψηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης".
-Για το 5ο αίτημα εκταμίευσης στην Ελλάδα πόρων ύψους 3,1 δισ. ευρώ από το RRF, είπε ότι "με την αναμενόμενη εκταμίευση, τα κεφάλαια που θα έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα το πλαίσιο του προγράμματος θα ανέρχονται πλέον στα 21,3 δισ. ευρώ ή 59% σε ποσοστό των συνολικών πόρων που της αναλογούν".