Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 12-Νοε-2024 07:30

    Πλαίσιο: Τζίρος όπως το 2023 και πίεση στα κέρδη λόγω λειτουργικού κόστους και επένδυσης σε καταστήματα

    Πλαίσιο: Τζίρος όπως το 2023 και πίεση στα κέρδη λόγω λειτουργικού κόστους και επένδυσης σε καταστήματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Tου Γιώργου Λαμπίρη

    Συνολικά 10 νέα καταστήματα πρόκειται να λειτουργήσει συνολικά κατά την τριετία 2024-2026 το Πλαίσιο σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας όπου αυτή τη στιγμή δεν έχει δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας η επιχείρηση αυτή τη στιγμή παρουσιάζει επαρκή κάλυψη από πλευράς δικτύου στην Αττική, ωστόσο υπάρχουν περιοχές όπως για παράδειγμα η Ρόδος, η Καλαμάτα, η Ξάνθη, η Κέρκυρα και αρκετές ακόμη όπου δεν έχει παρουσία. 

    Ήδη το Πλαίσιο εγκαινίασε το νέο του κατάστημα στο πάρκο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, συστεγαζόμενο πλέον με τα αναμορφωμένα και μικρότερα σε έκταση ΙΚΕΑ, με τη Holland & Barrett και την Intersport. Τα τρία τελευταία brands υπάγονται στον όμιλο Φουρλή και επί της ουσίας το Πλαίσιο συνεργάστηκε μαζί του προκειμένου να δημιουργήσει το μεγαλύτερο έως τώρα κατάστημα που διαθέτει στην Ελλάδα με επιφάνεια πώλησης 3.000 τετραγωνικών μέτρων. "Αυτό το κατάστημα στο αεροδρόμιο των Αθηνών παρουσιάζει τη νέα εταιρική μας εικόνα. Ήδη το πρώτο κατάστημα που παρουσιάσαμε φέτος στα Ιωάννινα έχει τη νέα εικόνα του Πλαισίου, όπου λειτούργησε για πρώτη φορά εκεί σε πιλοτικό στάδιο”.

    Ο κύριος Γεράρδος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η φετινή χρονιά είναι ικανοποιητική για την επιχείρηση παρά την γενικότερη πίεση που δέχεται φέτος η αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, επηρεασμένη τόσο από τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος όσο και από την λήξη του προγράμματος "Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή”, το οποίο ευνόησε σημαντικά όσους δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια του 2023 όταν και ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη δράση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο την επιδότηση των ενεργοβόρων κλιματιστικών, ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών.

    "Μέρος της σημαντικής επίδρασης που έχει δεχτεί ο ανταγωνισμός σε σχέση με εμάς, οφείλεται στο γεγονός ότι oι υπόλοιπες επιχειρήσεις διατηρούν σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο επί του τζίρου τους στις λευκές συσκευές σε σύγκριση με εμάς, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν από την ολοκλήρωση του ‘Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή’”.  

    Τζίρος στα επίπεδα του 2023 – Περαιτέρω μείωση κερδοφορίας

    Φέτος ο κύκλος εργασιών για το Πλαίσιο θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2023 και ίσως οριακά ανοδικός, ενώ η κερδοφορία του θα επηρεαστεί περαιτέρω αφενός λόγω των επενδύσεων που πραγματοποιεί στο δίκτυο, αφετέρου λόγω του κόστους ενέργειας και μεταφορικών, αλλά και λόγω του αυξημένου εργατικού κόστους. Αυτή τη στιγμή διατηρεί 24 φυσικά καταστήματα, 13 από τα οποία διέθεταν οικιακές συσκευές το 2023, φέρνοντας το 16% του κύκλου εργασιών, ο οποίος πέρυσι ανήλθε σε 468,7 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 434,7 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένος κατά 7,8%. Στον αντίποδα, προκειμένου να αυξήσει τα μερίδιά της η αλυσίδα είδε τα κέρδη προ φόρων να μειώνονται κατά 3,4% στα 6,1 εκατ. ευρώ το 2023 σε σύγκριση με εκείνα του 2022, ενώ ήταν μειωμένα κατά 44% σε σχέση με το 2021. 


    30 εκατ. ευρώ σε logistics στην τριετία

    Σημειώνεται ότι φέτος το Πλαίσιο επένδυσε 1 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα στο αεροδρόμιο των Αθηνών και επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για το δεύτερο κατάστημα που λειτούργησε στη διάρκεια του 2024 στα Ιωάννινα. Επιπλέον, προχωράει στην ανανέωση της πλατφόρμας e-commerce, η οποία θα είναι έτοιμη έως το τέλος του 2025. Επιπροσθέτως συνεχίζει να επενδύει στα logistics, όπου σε επίπεδο τριετίας 2024-2026 το σύνολο της δαπάνης υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ για νέες εγκαταστάσεις, εξοπλισμό με ρομποτικά συστήματα και νέο λογισμικό ERP, μεταβαίνοντας σε SAP 4HANA. Το SAP S/4HANA είναι ένα εύχρηστο cloud ERP που παρέχει τις τελευταίες βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές. Eίναι ένα πακέτο λογισμικού προγραμματισμού πόρων επιχειρήσεων (ERP) που προορίζεται να καλύψει όλες τις καθημερινές διαδικασίες μιας επιχείρησης (για παράδειγμα, παραγγελίες σε μετρητά, προμήθειες προς πληρωμή και άλλες κομβικές λειτουργικές δραστηριότητες.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ