Σάββατο, 02-Νοε-2024 08:26
Πλειστηριασμοί: "Βροχή" βιομηχανικών σφυριών τον Νοέμβριο

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Αντιμέτωπες με το σφυρί αναμένεται να βρεθούν τον Νοέμβριο μια σειρά από άλλοτε κορυφαίες βιομηχανίες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην ελληνική οικονομία. Πολλές από αυτές τις βιομηχανίες, που σε παλαιότερες εποχές συμβόλιζαν την ανάπτυξη και την πρόοδο, βλέπουν πλέον τα ακίνητά τους να παραμένουν στα αζήτητα και να επιστρέφουν επανειλημμένα στην πλατφόρμα.
Ένας από τους πλειστηριασμούς που ξεχωρίζουν για την υψηλή τους τιμή πρώτης προσφοράς είναι το επαναληπτικό σφυρί που στρέφεται εις βάρος της εταιρείας "Αλέξανδρος Δεσύλλας Α.Ε.” και αφορά ένα μεγάλο ακίνητο στην Κέρκυρα, το οποίο έχει βρεθεί άλλες τέσσερις φορές στο "στόχαστρο” των πλειστηριασμών, στις τρεις εκ των οποίων η διαδικασία ολοκληρώθηκε χωρίς να βρεθεί πλειοδότης και στην τέταρτη τέθηκε σε αναστολή. Έτσι, για τις 22 Νοεμβρίου 2024 έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα επαναληπτικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς ως εκπρόσωπο Ομολογιούχων και τιμή πρώτης προσφοράς τα 5.354.050 ευρώ, όσο και στον πλειστηριασμό του Μαΐου που ανεστάλη. Σημειώνεται ότι η τιμή εκκίνησης στους δύο πρώτους πλειστηριασμούς που κηρύχθηκαν άγονοι είχε διαμορφωθεί στα 8,237 εκατ. ευρώ και αργότερα, στον τρίτο πλειστηριασμό, στα 6.589.600 ευρώ. Ο πλειστηριασμός αφορά ουσιαστικά το πρώην "εργοστάσιο Δεσύλλα” ή εργοστάσιο "Καννάβεως, Λίνου και Ιούτης” -μια βιομηχανική μονάδα που ιδρύθηκε το 1871.
Τον Νοέμβριο αναμένεται να χτυπήσει ένα ακόμη σφυρί εις βάρος της υπό πτώχευση ιστορικής βιομηχανίας Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος (Nutriart). Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Οκτωβρίου 2024 ολοκληρώθηκε χωρίς να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος ο πλειστηριασμός που αφορούσε ένα ακίνητο της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, και συγκεκριμένα ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.630,44 τ.μ. επί του οποίου έχει κατασκευαστεί ένα βιοτεχνικό κτίσμα, συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,767 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για τις 20 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένας νέος πλειστηριασμός, ο οποίος αφορά το μείζον τμήμα του ακινήτου στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και έχει πολύ υψηλότερη τιμή εκκίνησης, στα 4.009.500 ευρώ.
Ένα ακίνητο που βγαίνει ξανά και ξανά στο σφυρί είναι οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Alfa Wood Πίνδος στα Γρεβενά. Ένας νέος πλειστηριασμός για το συγκεκριμένο ακίνητο έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου 2024, με την τιμή εκκίνησης να έχει πλέον μειωθεί στα 15.511.939,30 ευρώ.
Ξανά στο σφυρί αναμένεται, εν τω μεταξύ, να βγει και το μεγάλο ακίνητο της εταιρείας μπαχαρικών "Λίρα” στην Παλλήνη. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε πρωτοχτυπήσει το σφυρί τον περασμένο Μάρτιο, με τιμή εκκίνησης τα 7,33 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να εμφανιστεί ενδιαφερόμενος. Έκτοτε, βρέθηκε άλλες δύο φορές στην πλατφόρμα, με τον πρώτο πλειστηριασμό να ματαιώνεται τον Απρίλιο λόγω έλλειψης πλειοδοτών και τον δεύτερο, που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, να τίθεται σε αναστολή. Έτσι, τώρα, προγραμματίστηκε ένας νέος πλειστηριασμός για τις 20 Νοεμβρίου 2024, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει πλέον μειωθεί στα 5.866.400 ευρώ. Σημειωτέον ότι μέρος του ακινήτου είναι μισθωμένο στην Περιφέρεια Αττικής για τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Στο σφυρί βγαίνει εκ νέου το ακίνητο της βιοµηχανίας ηλεκτροτεχνικών προϊόντων Schwabe Hellas στο Κορωπί. Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 13 Νοεμβρίου 2024 και έχει επισπεύδουσα τη doValue Greece, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 4.383.000 ευρώ. Το σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο με τα συστατικά, μέρη, παραρτήματα, παρακολουθήματα και προσαυξήματα του εν γένει, και μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, που βρίσκεται στη θέση "Κλωσάρι” της κτηματικής περιφερείας Κορωπίου του Δήμου Κρωπίας, επιφανείας κατά νεότερη καταμέτρηση 9.641,28 τ.μ. Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, αποτελεί το εναπομείναν τμήμα μεγαλύτερης εκτάσεως η οποία απαλλοτριώθηκε για την διαπλάτυνση της Επαρχιακής οδού Κορωπίου - Βάρης. Επί του άνω αγροτεμαχίου έχει ανεγερθεί βιομηχανικό κτίριο, αποτελούμενο από: α) υπόγειο συνολικής επιφανείας 745,40 τ.μ., β) ισόγειο συνολικής επιφανείας 3.967,20 τ.μ., που αποτελείται από τμήμα βιομηχανικού χώρου επιφανείας 3.043,50 τ.μ., αποθηκευτικό χώρο επιφανείας 705 τ.μ. και χώρο γραφείων επιφανείας 218,70 τ.μ., γ) α’ όροφο συνολικής επιφανείας 3.326,50 τ.μ. και δ) β’ όροφο συνολικής επιφανείας 1.185 τ.μ.
Ένα από τα από τα βιομηχανικά σφυριά του Νοεμβρίου είναι κι εκείνο που έχει προγραμματιστεί εις βάρος της βιομηχανίας υφασμάτων ΕΛΦΙΚΟ, που κάποτε αποτελούσε μία από τις πιο δυνατές ελληνικές εταιρείες στον χώρο των βαφείων – φινιριστηρίων. Πρόκειται για επαναληπτικό πλειστηριασμό, που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου 2024, έχει τιμή εκκίνησης τα 1.895.200 ευρώ και αφορά συγκεκριμένα το εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων της εταιρείας στη θέση "Παληάμπελα”, παρά το 62ο χλμ. της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, επί της Δημοτικής Κοινότητας Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας. Πρόκειται ειδικότερα για ένα σύνολο 17 όμορων αγροτεμαχίων. Το σύνολο των εν λόγω εκτάσεων έχει συνενωθεί πολεοδομικά και εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί μονάδα – εργοστάσιο επεξεργασίας υφασμάτων.
Με το σφυρί αναμένεται να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη και η Κλωστήρια-Πλεκτήρια Σίνδου - άλλη μια κλωστοϋφαντουργία της Βόρειας Ελλάδας που οδηγείται σε πλειστηριασμό. Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 15 Νοεμβρίου 2024, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2.328.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται ειδικότερα εις βάρος της Δημοσθένης Τουφεξής ΑΒΕΕ Κλωστήρια - Πλεκτήρια Σίνδου και έχει επισπεύδουσα τη doValue. Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα ένα γεωτεμάχιο, συνολικού εμβαδού 14.658 τ.μ., που αποτελείται από 4 όμορα και μικρότερα τεμάχια εμβαδού (3.060 τ.μ., 965 τ.μ., 2.676 τ.μ., και 7.957 τ.μ.), το οποίο ευρίσκεται στο 2ο Β.Τ. της ΒΙΠΕΘ του αγροκτήματος Σίνδου του Δήμου Ωραιοκάστρου. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν ανεγερθεί σταδιακά, με μία σειρά από οικοδομικές άδειες.
Ξανά στο σφυρί και με μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς θα βγει στις 15 Νοεμβρίου 2024 το ακίνητο της Komoteχ Α.Ε. - Βιομηχανία Εσωρούχων Συμμετοχών στο Εύμοιρο της ΒΙΟ.ΠΕ. Ξάνθης. Ο πλειστηριασμός, που έχει τιμή εκκίνησης 1.592.000 ευρώ, αφορά τέσσερα γεωτεμάχια, τα οποία έχουν συνενωθεί με κτίσματα και υποδομές και αποτελούν ένα ενιαίο βιομηχανικό συγκρότημα που έχει συνολική έκταση 23.862 τ.μ. Στο παραπάνω γεωτεμάχιο υφίστανται: ένα βιομηχανικό κτίσμα από μπετόν με συνολική δόμηση ανωδομής 14.239 τ.μ. και κάλυψης 11.443,64 τ.μ., με υπόγειο 6.641,14 τ.μ., που κτίσθηκε τμηματικά από το 1972 έως το 1999 και περιλαμβάνει ισόγειο 11.443,64 τ.μ., όροφο 2.849,41 τ.μ. και υπόγειο 6.641,14 τ.μ.
Άλλη μια βιομηχανία που βλέπει ξανά ακίνητά της στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι η "Σερραϊκή Κονσερβοποιία Οπωροκηπευτικών ΣΕΡΚΟ Ανώνυμη Εταιρεία” ή "ΣΕΡΚΟ”. Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη τον Νοέμβριο με πέντε πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, ο ένας πλειστηριασμός, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, έχει τιμή πρώτης προσφοράς τα 1,3 εκατ. ευρώ και αφορά ένα οικόπεδο συνολικής εκτάσεως 150.000 τ.μ., με τις εντός αυτού κτιριακές εγκαταστάσεις, σε εκτός σχεδίου περιοχή, με πρόσωπο στην Ε.Ο. Σερρών-Νιγρίτας, πολύ κοντά στον οικισμό Σκουτάρι. Επίσης για τις 6 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί εις βάρος της ΣΕΡΚΟ ένας ξεχωριστός πλειστηριασμός που αφορά τρία ξεχωριστά ακίνητα που βρίσκονται σε οικοδομή που έχει ανεγερθεί στην Κοινότητα και Δ.Ε. Σερρών, του Δήμου Σερρών. Παράλληλα, για τις 27 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένας πέμπτος πλειστηριασμός εις βάρος της ΣΕΡΚΟ, με τιμή εκκίνησης τις 890.000 ευρώ, που αφορά ένα οικόπεδο (γήπεδο) συνολικής εκτάσεως, σύμφωνα με τον τίτλο κτήσης, 150.000,00 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή του αγροκτήματος Σκουτάρεως της ομώνυμης Δημοτικής Κοινότητας, της Δημοτικής Ενότητας Σκουτάρεως του Δήμου Σερρών. Εντός του προαναφερθέντος γηπέδου εδράζεται βιομηχανικό συγκρότημα που περιλαμβάνει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής δομούμενης επιφάνειας 27.896,00 τ.μ.
Αντιμέτωπη με ένα ακόμη σφυρί αναμένεται να βρεθεί και η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ). Για την -πτωχευμένη από το 2012- ΕΝΚΛΩ έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος πλειστηριασμών μετά από μια σειρά από "άγονα” σφυριά του παρελθόντος. Εις βάρος της εταιρείας είχε προγραμματιστεί για τις 8 Νοεμβρίου 2024 ένα νέο σφυρί που αφορά πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 700.500 ευρώ.