Δευτέρα, 21-Οκτ-2024 08:14
Πλειστηριασμοί: Τα "βαριά" και "επώνυμα" σφυριά που θα χτυπήσουν αυτή την εβδομάδα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Αρκετά "βαριά” και "επώνυμα” σφυριά περιλαμβάνονται στους πάνω από 1.500 πλειστηριασμούς που παραμένουν προγραμματισμένοι για την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.
Από τους πλειστηριασμούς αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζει εκείνος που στρέφεται εις βάρος της υπό πτώχευση ιστορικής βιομηχανίας Αλλατίνη Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος (Nutriart).
Πρόκειται για έναν πλειστηριασμό που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 1,767 εκατ. ευρώ. Το σφυρί αφορά ένα ακίνητο της εταιρείας στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου, και συγκεκριμένα ένα γήπεδο συνολικής επιφάνειας 13.630,44 τ.μ. επί του οποίου έχει κατασκευαστεί ένα βιοτεχνικό κτίσμα, συνολικού εμβαδού 5.960,31 τ.μ.
Όπως αναφέρεται σε μία εκ των εκθέσεων εκτίμησης, η μακροχρόνια εγκατάλειψη του κτιριακού συγκροτήματος και η έλλειψη προσωπικού και φυλάκων έχει αφήσει αποτύπωμα φθοράς και απαξίωσης σε όλα τα δομικά στοιχεία των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Υπενθυμίζεται ότι η πορεία της Εταιρείας Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. ξεκίνησε το 1987, όταν η Αλλατίνη Α.Ε. δημιούργησε δύο θυγατρικές εταιρείες: την Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος και την Ελληνική Εταιρία Μπισκότων. Η Ελληνική Εταιρεία Μπισκότων μεταβιβάστηκε στον όμιλο Φιλίππου, ενώ η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος, μαζί με τη μητρική της, Αλλατίνη Α.Ε., μεταβιβάστηκαν στον όμιλο Δαυίδ – Λεβέντη. Το 2002, η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. απέκτησε το 24,6% των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, αυξάνοντας βαθμιαία το ποσοστό της στο 27,82%. Πέντε χρόνια αργότερα, μέσω Υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης, η Εταιρεία Δημητριακών Βορείου Ελλάδος Α.Ε. απέκτησε το 88,51% της Κατσέλης, με την οικογένεια Κατσέλη να αποχωρεί στη συνέχεια από την εταιρεία. Το 2008 δημιουργήθηκε η Nutriart, από την ένωση των εταιρειών Υιοί Χ. Κατσέλη ΑΒΕΕ, Αλλατίνη ΑΒΕΕ και ΕΛΒΙΠΕΤ ΑΕ.
Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια, ο κάποτε κερδοφόρος όμιλος βρέθηκε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ώσπου το 2013 κατέθεσε αίτημα πτώχευσης.
Σημειώνεται ότι εις βάρος της Αλλατίνη ΕΔΒΕ έχει αναρτηθεί και ένας πρόσθετος πλειστηριασμός, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις 20 Νοεμβρίου 2024, αφορά το μείζον τμήμα του ακινήτου στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου και έχει πολύ υψηλότερη τιμή εκκίνησης, στα 4.009.500 ευρώ.
Αντιμέτωπη με το σφυρί αναμένεται να βρεθεί αυτή την εβδομάδα και η γνωστή θεσσαλονικιώτικη βιομηχανία επίπλων Kochen, καθώς στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί τρεις πλειστηριασμοί για ακίνητά της στον δήμο Δέλτα. Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν βρεθεί στο "στόχαστρο” και τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο οι πλειστηριασμοί κηρύχθηκαν τότε άγονοι. Έτσι, τώρα έχουν προγραμματιστεί τρεις νέοι πλειστηριασμοί για την Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024 για τρία ακίνητα, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στα 2.481.000 ευρώ.
Τα σφυριά αφορούν συγκεκριμένα:
- ένα αγροτεμάχιο της αγροτικής περιοχής Διαβατών, επιφανείας 29.280 τ.μ., και των επ’ αυτού κτισμάτων και εγκαταστάσεων που στο σύνολό τους αποτελούν ενιαία μονάδα επεξεργασίας ξύλου, παραγωγής επίπλων, έκθεσης και εμπορίας επίπλων και ξυλείας:
α) Μονάδα παραγωγής επίπλων επιφανείας 2.250 τ.μ., β) Ισόγειο κτίριο γραφείων, επιφανείας 175 τ.μ., γ) Χώρος παραγωγής επιφανείας 1.440 τ.μ. και δ) Ισόγειο βιοτεχνικό κτίσμα (έκθεση επίπλων) με τμήμα υπογείου, τμήμα συναρμολόγησης και συσκευασίας προϊόντων και διώροφα γραφεία. Το ισόγειο έχει επιφάνεια 5.368 τ.μ. περίπου, διαθέτει υπόγειο για βοηθητικούς χώρους αποθήκης και τουαλέτες, αποδυτήρια, μηχανοστάσιο κ.λπ. Στη συνέχεια του άνω κτίσματος και προς τη νοτιοανατολική πλευρά υπάρχει το κτίσμα που χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση των επίπλων κ.λπ. και έχει επιφάνεια 1.800 τ.μ..
Στη συνέχεια και προς τα νοτιοανατολικότερα, υπάρχουν και τα διώροφα γραφεία, συνολικής επιφανείας 592 τ.μ.
- ένα αγροτεμάχιο επιφανείας κατά τον τίτλο κτήσης 4.296,50 τ.μ., κατά δε την
κτηματογράφηση 4.247,00 τ.μ.
- ένα αγροτεμάχιο επιφανείας κατά τον τίτλο κτήσης 10.731,00 τ.μ., κατά δε την
κτηματογράφηση 10.762,00 τ.μ. ΣΕΒΑΘ Α.Ε.
Άλλο ένα "βαρύ” σφυρί αυτής της εβδομάδας είναι εκείνο που στρέφεται εις βάρος της Συνεταιριστικής Εταιρείας Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης ΑΒΕ - ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ.
Η Συνεταιριστική Εταιρεία Βιομηχανικής Αναπτύξεως Θράκης ιδρύθηκε το 1975 και δραστηριοποιείτο στη μεταποίηση οπωροκηπευτικών στη Θράκη, ωστόσο από το 2009 έχει κηρυχθεί σε πτώχευση.
Ο πλειστηριασμός, που επισπεύδεται από τη σύνδικο πτώχευσης, έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024, και είναι επαναληπτικός, καθώς ο πρώτος πλειστηριασμός, που διενεργήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, κηρύχθηκε άγονος. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στα 2.201.250 ευρώ, από 2.935.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη και τις σχετικές εκθέσεις εκτίμησης, πρόκειται για εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά κτίρια και εγκαταστάσεις που έχουν ανεγερθεί σταδιακά από το 1976 έως το1985 και τα οποία βρίσκονται επί γηπέδου αποτελούμενου από τρία αγροτεμάχια, που βρίσκονται εκτός σχεδίου, στο αγρόκτημα Φελώνης του Δήμου Αβδήρων της Περιφερειακής Ενότητα Ξάνθης, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης και με συνολική επιφάνεια 196.962 τ.μ. και βάση αποτύπωσης κτηματολογίου 194.463 τ.μ. Επί των αγροτεμαχίων υπάρχει εγκαταστημένη πρώην-παροπλισμένη βιομηχανική μονάδα με επωνυμία ΣΕΒΑΘ, η οποία έχει κτιριακές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας δόμησης 55.887,36 τ.μ..
Όπως σημειώνεται στη μία έκθεση εκτίμησης, στη μονάδα επί σειρά ετών συντελείται ευρείας έκτασης καταστροφή και κλοπή οικοδομικών υλικών από τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, με συνέπεια κάποια από τα κτίρια να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα περισσότερα (σχεδόν το σύνολο) να μην είναι λειτουργικά. Η μονάδα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει λόγω της μεγάλης έκτασης των καταστροφών, ενώ δεν υπάρχει κανένα τμήμα του παλιού ηλεκτρομηχανολογικού και λειτουργικού εξοπλισμού που να έχει διασωθεί.
Αντιμέτωπη με ένα νέο σφυρί αναμένεται να βρεθεί και η -πτωχευμένη από το 2012- Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ), για την οποία έχει ξεκινήσει μια νέα περίοδος πλειστηριασμών μετά από μια σειρά από "άγονους” πλειστηριασμούς του παρελθόντος. Γι’ αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα για την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός που αφορά το πρώην κλωστήριο ΒΕΡΛΑΝ στο Λουτροχώρι Πέλλας και έχει τιμή πρώτης προσφοράς τις 895.700 ευρώ.
Ειδικότερα, το εν λόγω σφυρί αφορά ένα αγροτεμάχιο συνολικού εμβαδού 28.019,27 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στη θέση "Μπαχτσέδες” της κτηματικής περιοχής της Κοινότητας Λουτροχωρίου Πέλλας. Στο αγροτεμάχιο αυτό έχει ανεγερθεί διώροφο βιοτεχνικό κτίριο-εργοστάσιο, το οποίο έχει επιφάνεια 7698 τ.μ. και αποτελείται από ισόγειο και πρώτο όροφο.
Σημειωτέον ότι για τις 8 Νοεμβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός εις βάρος της ΕΝΚΛΩ, ο οποίος αφορά πρώην εργοστάσιο της κλωστοϋφαντουργίας στη Νάουσα, με τιμή πρώτης προσφοράς στις 700.500 ευρώ.
Για τις 23 Οκτωβρίου 2024 έχει προγραμματιστεί και ένας νέος πλειστηριασμός εις βάρος της επίσης πτωχευμένης Αφοί Καρυπίδη ή Super Market Καρυπίδη.
Το σφυρί αφορά συγκεκριμένα:
1) Ένα οικόπεδο μετά των επ’ αυτού κτισμάτων και εμπεπηγμένων μηχανημάτων, το οποίο ευρίσκεται μέσα στο χωριό Μακροχώρι Ημαθίας, εκτάσεως 5.000 τ.μ. Στο παραπάνω οικόπεδο υπάρχουν βιομηχανικά κτίσματα εμβαδού 3.310 τ.μ., δύο χώροι διαστάσεων 20Χ65 τ.μ. ο καθένας και τμήμα 610 τ.μ. ενός τρίτου χώρου διαστάσεων επίσης 20Χ65 τ.μ. Επίσης υπάρχουν βοηθητικοί χώροι γραφείου 260 τ.μ.
2) Ένα οικόπεδο μετά των επ’ αυτού κτισμάτων και εμπεπηγμένων μηχανημάτων, το οποίο ευρίσκεται επίσης στο Μακροχώρι Ημαθίας, εκτάσεως 5.000 τ.μ. Στο παραπάνω οικόπεδο υπάρχει βιομηχανικό κτίσμα εμβαδού 690 τ.μ., το οποίο αποτελεί τμήμα βιομηχανικού χώρου συνολικού εμβαδού 3.840 τ.μ. Τα ανωτέρω οικόπεδα έχουν συνενωθεί "εν τοις πράγμασι” και καταχωρίστηκαν κατά την κτηματογράφηση της περιοχής ως ένα γεωτεμάχιο.
Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 822.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν βρεθεί στην πλατφόρμα και άλλες ιδιοκτησίες της εταιρείας, στον απόηχο της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών τον Απρίλιο του 2019 να κηρύξει την εταιρεία Αφοί Καρυπίδη σε κατάσταση πτώχευσης.