Κυριακή, 20-Οκτ-2024 08:16
Στοά Αρσακείου: Το χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη και επαναλειτουργία του κόμβου γαστρονομίας και λιανεμπορίου

Του Γιώργου Λαμπίρη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η ανάπλαση της Στοάς Αρσακείου, project το οποίο έχει λάβει την ονομασία "Στοά".
Τo έργο, που εκτελείται στη συμβολή Σταδίου και Πεσμαζόγλου, στο ιστορικό Μέγαρο Αρσακείου, σε μια περιοχή της Αθήνας που γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμο προς λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Θα προηγηθεί η πρώτη παράδοση μέρους της ανάπλασης στο τέλος της φετινής χρονιάς, που αφορά τον χώρο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων που μισθώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο δημιουργεί το μουσείο "Europa Experience".
Η Αθήνα γίνεται η 13η πόλη που θα φιλοξενεί το Europa Experience, μαζί με το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη, τη Βιέννη και άλλες οκτώ πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό θα παρουσιάζονται η ιστορία και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου σε ζωντανή μετάδοση.
Η εταιρεία Legendary Food, στην οποία συμμετέχουν η εφοπλιστική οικογένεια Οικονόμου, ο πρώην τραπεζικός Παναγιώτης Τριανταφυλλόπουλος, ο brand strategist Πίτερ Οικονομίδης, αλλά και ο Βαγγέλης Κοτζιάς, επίσης προερχόμενος από τον τραπεζικό κλάδο, έχει αναλάβει την ανάπλαση χώρων της Στοάς Αρσακείου και τη χρήση για 35 χρόνια. Η εταιρεία έχει μισθώσει περίπου 12.000 τετραγωνικά μέτρα, από τα συνολικά 25.000 τετραγωνικά μέτρα που είναι το σύνολο του κτιρίου. Η συνολική επένδυση υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Στη Στοά θα δημιουργηθεί, εκτός των άλλων, ένα κατάστημα delicatessen με επιφάνεια 1.000 τετραγωνικών μέτρων υπό την ονομασία "Agora". Διευθυντής του είναι ο Δημήτρης Ράμφος, πρώην στέλεχος του Σκλαβενίτη με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τροφίμου. Το εν λόγω κατάστημα θα διαθέτει ποιοτικά ελληνικά προϊόντα επιλεγμένων παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Το concept "Στοά" πλαισιώνουν οι υπόλοιπες πτέρυγες του Μεγάρου Αρσακείου.
Η πτέρυγα της Σταδίου θα έχει επιπλέον καταστήματα, από 300 έως και 1.000 τ.μ. Ήδη έχουν μισθώσει καταστήματα οι εταιρείες BSB, Lacoste, The Bostonians, καθώς και γνωστό brand από τον χώρο των αθλητικών ειδών. H πτέρυγα της Πεσμαζόγλου, ως πτέρυγα πολιτισμού, θα έχει την πρόσβαση στην ταράτσα, όπου θα δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, ενώ εκεί θα βρίσκεται η είσοδος για το "Europa Experience" αλλά και για το Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν", του οποίου αναβαθμίζεται η είσοδος.
Το έργο εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, ενώ ήδη το 75% των μισθώσεων έχει ολοκληρωθεί. Στόχος της Legendary Food είναι να έχουν ενοικιαστεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι έως και το τέλος του 2024. Η πτέρυγα της Σταδίου προβλέπεται να ανοίξει τον Μάρτιο.
Ο Πάνος Τριανταφυλλόπουλος, ο άνθρωπος που οραματίστηκε την ανακατασκευή της Στοάς και CEO της Legendary Food, αναφέρει στο "Κ": "Σχεδιάσαμε έναν χώρο με 15 καταστήματα από 33 τετραγωνικά μέτρα έως και 400 τετραγωνικά μέτρα, για να προσφέρουμε τόσο ποιοτικό ελληνικό street food όσο και παραδοσιακή εστίαση.
Ο επισκέπτης στη Στοά θα μπορεί να γευτεί κάτι γρήγορο σε μια μορφή προσεγμένης συνεστίασης, σ’ έναν χώρο που προσφέρει την αίσθηση ενός εξωτερικού χώρου, χάρη στη γυάλινη οροφή και τη φύτευση, ενώ προστατεύεται από τον θόρυβο και τα καιρικά φαινόμενα, μια όαση στο κέντρο της πόλης. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και η επιλογή της παραδοσιακής εστίασης σε χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους απολαμβάνοντας την περατζάδα της στοάς.
Σε μια επίσκεψη κάποιος θα μπορεί να συμμετάσχει σε μαθήματα γευσιγνωσίας ή άλλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις, οι οποίες θα διοργανώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, με 3 μικρά μαγαζάκια οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν την Ελλάδα μέσα από προϊόντα άλλων κατηγοριών, όπως, για παράδειγμα, τα παραδοσιακά σκεύη, σχέδια Ελλήνων σχεδιαστών, το βιβλίο κ.ά.".
Η Legendary Food έχει ορίσει ως γενικό διευθυντή τον Ντίνο Παπαδημητρίου, στέλεχος με ευρεία εμπειρία στον τομέα διαχείρισης μεγάλων ακινήτων με πολλούς μισθωτές. Σε συνεργασία με κορυφαίους αρχιτέκτονες και μελετητές, η εταιρεία δημιουργεί ένα λειτουργικό περιβάλλον για όλους τους ενοίκους, ώστε αυτοί να μπορούν να επικεντρωθούν στην παροχή μοναδικών γευστικών εμπειριών.
Έτσι, μεταξύ άλλων, διαμορφώνει χώρους για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, λύνοντας ένα μεγάλο πρόβλημα για τους επιχειρηματίες αλλά και τους επισκέπτες του κέντρου. Δημιουργεί χώρους για την οργανωμένη εξυπηρέτηση των υπηρεσιών delivery και προσφέρει βασικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων.