Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 27-Σεπ-2024 08:03

    Πώς αντιμετωπίζει η διοίκηση των ΕΛΤΑ τις ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

    Πώς αντιμετωπίζει η διοίκηση των ΕΛΤΑ τις ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

    Μέχρι το μακρινό 2007 κλήθηκε να ανατρέξει η Deloitte, η οποία το 2022 ανέλαβε το ακανθώδες έργο για τον ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ), προκειμένου να εντοπιστούν τα "κακώς κείμενα" της διαχείρισης του δημόσιου οργανισμού από προηγούμενες διοικήσεις. Πρόκειται για πρακτικές, οι οποίες έφεραν τα ΕΛΤΑ σε δεινή οικονομική θέση, καθώς μεταφράστηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια. 

    Τα πορίσματα της ελεγκτικής εταιρείας, η οποία ολοκλήρωσε την έρευνα πριν μερικούς μήνες, δεν έχουν δει -για ευνόητους λόγους- το φως της δημοσιότητας, ωστόσο βρίσκονται στα χέρια του βασικού μετόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο πλέον, διαθέτει μια πλήρως καταγεγραμμένη εικόνα για τη λειτουργία της εταιρείας.

    Το ζήτημα της ασυνέχειας, το οποίο αποτελεί κοινό παρανομαστή για το σύνολο των κρατικών επιχειρήσεων, αναδείχθηκε σε μια από τις βασικές παθογένειες, καθώς οι κατά καιρούς διοικήσεις όταν αποχωρούν από τη θέση τους, ρίχνουν στην κυριολεξία "μαύρη πέτρα". Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν καμία επικοινωνία με την επόμενη διοίκηση προκειμένου να την ενημερώσουν για τα πεπραγμένα τους και να τη διαφωτίσουν για σημαντικές πτυχές της οργανωτικής και διοικητικής λειτουργίας του οργανισμού.

    Τι σχεδιάζει για το νοικοκύρεμα των οικονομικών

    Πριν περίπου δύο χρόνια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία υπό τον Γρηγόρη Σκλήκα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου το 2023, εκκίνησαν μια διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό και το νοικοκύρεμά τους, η οποία εξελίσσεται σε ένα δύσκολο στοίχημα. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η συγχώνευση της μητρικής ΕΛΤΑ με τη θυγατρική ΕΛΤΑ Courier, με στόχο να καταστεί ένα πιο ευέλικτο σχήμα. Όπως ανέφερε ο κ. Σκλήκας σε χθεσινή παρουσίαση για το επιχειρηματικό πλάνο του ομίλου, η συνένωση, ήδη, αποδίδει καρπούς.

    Σε ό,τι αφορά την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο. Ειδικότερα, το πλάνο προβλέπει τη δραματική μείωση των ιδιόκτητων καταστημάτων από 1.050 σήμερα σε μόλις 100, καθώς τα υπόλοιπα θα περάσουν στα χέρια τρίτων μέσα από τη σύναψη συμβάσεων. Ο οργανισμός προτίθεται να διατηρήσει υπό την ιδιοκτησία του 100 επιλεγμένα flagship ταχυδρομεία στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, ενώ τα εναπομείναντα θα λειτουργούν μέσω συνεργατών του. Παράλληλα, σχεδιάζει σε βάθος τριετίας το άνοιγμα επιπλέον 600 ΕΛΤΑ, τα οποία επίσης θα αναπτυχθούν μέσω τρίτων. Πρόκειται για μικρότερα σημεία με αυτόματο ή ημιαυτόματο σύστημα και έναν υπάλληλο, τα οποία ενδέχεται να εντοπίζονται και μέσα σε κάποιο άλλο κατάστημα.

    Αλλαγές αναμένεται να έρθουν και σε επίπεδο προσωπικού. Επί του παρόντος, ο όμιλος απασχολεί συνολικά 5.000 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 3.100 εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου ενώ οι υπόλοιποι, μέχρι πρότινος, ήταν "ενοικιαζόμενοι". Ωστόσο, ο εν λόγω αριθμός μειώθηκε κατά 400 άτομα, σαν απόρροια της καλύτερης διαχείρισης των λειτουργιών, ενώ δεν αποκλείεται να υποχωρήσει περαιτέρω στο μέλλον.

    Σε γενικές γραμμές, στόχος της διοίκησης είναι η εξοικονόμηση 27 εκατ. ευρώ τον χρόνο σε ορίζοντα τριετίας. Το παραπάνω συμμάζεμα εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν βρεθεί στο "κόκκινο". Θυμίζουμε ότι το 2023, ο κύκλος εργασιών του οργανισμού έκλεισε μειωμένος κατά 3% σε 243,28 εκατ. ευρώ από 249,76 εκατ. ευρώ το 2002. Όπως ήταν αναμενόμενο, κατά την περσινή χρονιά το κοντέρ έγραψε για ακόμη μια χρήση ζημίες της τάξεως των -10,17 εκατ. έναντι ζημιών -26,79 εκατ. ευρώ το 2022.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ