Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 05-Μαρ-2024 07:43

    Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group του Πάνου Γερμανού και ο ρόλος του Imker Capital

    Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της Entersoft από την Olympia Group του Πάνου Γερμανού και ο ρόλος του Imker Capital
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ματίνας Χαρκοφτάκη  

    Ανακατατάξεις προβλέπεται να φέρει στην αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού (business software) η δημόσια πρόταση για την εξαγορά της Entersoft από τον όμιλο Olympia Group του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού (Public, Sunlight) και από τον πρόεδρο της SoftOne, Αντώνη Κυριαζή με την υποστήριξη του διεθνούς επενδυτικού fund Imker Capital. 

    Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω συγκέντρωση του εν λόγω κλάδου μέσα από τη δημιουργία ενός ισχυρού σχήματος, των SostOne-Entersoft με βασικό ανταγωνιστή την βορειοελλαδίτικη Epsilon Net, η οποία, επίσης, δραστηριοποιείται στην εγχώρια αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι σε βάθος πενταετίας θα έχει πενταπλασιαστεί, φθάνοντας σε αξία τα 900 εκατ. με 1,2 δισ. ευρώ. 

    Τρεις εταιρείες δύο συμφέροντα 

    Επί του παρόντος, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το πώς θα βρει η επόμενη μέρα τον καινούργιο πόλο σε επιχειρησιακό και λειτουργικό επίπεδο με την Entersoft να διαψεύδει τους ισχυρισμούς περί συγχώνευσης με την SoftOne. "Αυτή την στιγμή υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί και ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν σε πρώτο χρόνο προκειμένου να καταρτιστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσης", επισημαίνουν στο Capital.gr πηγές με γνώση επί του θέματος και προσθέτουν: "Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ότι το κοινό μετοχικό σχήμα προτίθεται να βρει τον καλύτερο τρόπο για να αξιοποιήσει τα assets τόσο της SoftOne όσο και της Entersoft. Ουσιαστικά στην αγορά του business software θα δραστηριοποιούνται τρεις εταιρείες αλλά τα συμφέροντα θα είναι δύο", διευκρινίζουν. 

    Στο βάθος η έξοδος από το χρηματιστήριο 

    Πέραν του πώς θα εξελιχθεί η συμπόρευση των δύο εταιρειών πληροφορικής, τίθεται εύλογα και το θέμα της παραμονής ή μη της Entersoft στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις  ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα εξαρτηθεί από το πώς θα κινηθεί η δημόσια πρόταση και το ποσοστού που θα λάβει ο όμιλος Olympia και το Imker Capital στην εισηγμένη μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (ο πήχης έχει τεθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 67% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου). Αυτό σημαίνει ότι εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συνολικής εξαγοράς, τότε το σχέδιο περιλαμβάνει την έξοδο από το χρηματιστηριακού ταμπλό. 

    Σήμερα, η μετοχική σύνθεση της Entersoft εμφανίζει την εξής εικόνα: Το 54% (για το οποίο έχει ήδη γίνει συμφωνία) βρίσκεται στα χέρια του βασικού μετόχου, μεταξύ των  οποίων ο πρόεδρος της εταιρείας Παντελής Νικολόπουλος, ο αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Κοτζαμανίδης. Παράλληλα, το 25% κατέχουν διεθνείς θεσμικοί επενδυτές, το 11% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και το υπόλοιπο 10% αντιστοιχεί σε ιδιώτες. 

    Ο ρόλος του Imker και η σύνδεση με το CVC 

    Σε ό,τι αφορά την SoftOne, θυμίζουμε ότι το 2016 ο όμιλος Olympia, συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού, προχώρησε στην απόκτηση ποσοστού άνω του 33%. Το 2021 ακολούθησε η είσοδος της  επενδυτικής εταιρείας Imker Capital, η οποία μαζί με τον όμιλο Olympia και τον πρόεδρο της SoftOne, Αντώνη Κυριαζή, συνθέτουν τους βασικούς μετόχους της εταιρείας πληροφορικής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η στήριξη της νέας επένδυσης στην Entersoft από το διεθνές επενδυτικό fund Imker Capital, αντικατοπτρίζει το αυξημένο ενδιαφέρον που έχει για την ελληνική αγορά, τρία χρόνια μετά την είσοδό του στην SoftOne, "γεγονός, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον κλάδο αλλά και για την οικονομία της χώρας γενικά", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

    Να σημειωθεί ότι το Imker Capital, το οποίο επενδύει τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς, με επίκεντρο κυρίως την Ευρώπη, έχει έδρα στο Λονδίνο και έχει συνδέσει το όνομά του με το αμερικανικό fund CVC Capital Partners, το οποίο διαθέτει εκτεταμένη παρουσία στο επιχειρηματικό σκηνικό της Ελλάδας μέσα από μια σειρά επενδύσεων, όπως στη ΔΕΗ, τον όμιλο Vivartia-Δέλτα, την Εθνική Ασφαλιστική, το Metropolitan Hospital και το skroutz.gr. Να σημειωθεί ότι ο βασικός partner στο Imker Capital είναι ο ολλανδικής καταγωγής Teun van Rappard, ο οποίος, από το 2013 μέχρι το 2014, υπήρξε ανώτερο στέλεχος επενδύσεων στα γραφεία του CVC στην Νέα Υόρκη.
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ