Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 25-Δεκ-2023 08:00

    ResQ Biotech: Οι στόχοι της ελληνικής εταιρείας μετά την επένδυση του Λαρς Ράσμουσεν

    ResQ Biotech: Οι στόχοι της ελληνικής εταιρείας μετά την επένδυση του Λαρς Ράσμουσεν
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

    Στην ολοκλήρωση του πρώτου προγράμματος προκλινικής ανάπτυξης δυνητικών θεραπευτικών μορίων και τις πρώτες συνεργασίες με τη φαρμακευτική βιομηχανία, στοχεύει η ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ResQ Biotech, την οποία επέλεξε πρόσφατα για να επενδύσει ο γνωστός επενδυτής και συνιδρυτής της Google Maps, Λαρς Ράσμουσεν. 

    Η ResQ Biotech είναι εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), η οποία ιδρύθηκε το 2019 στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Η εταιρεία εφαρμόζει καινοτόμες βιοτεχνολογικές προσεγγίσεις για την ανακάλυψη και προκλινική ανάπτυξη φαρμάκων κατά ασθενειών προβληματικής αναδίπλωσης πρωτεϊνών.  

    Όπως εξηγεί στο Capital.gr η Αθηνά Οικονομίδου, συν-ιδρύτρια της ResQ Biotech, οι ασθένειες αυτές αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία ασθενειών, όπως Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, πλαγία μυοτροφική σκλήρυνση (ALS) κ.ά. με μεγάλο κοινωνικό, οικονομικό αντίκτυπο και οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν ακόμα θεραπεία. Για το λόγο αυτό, ο επιστημονικός συνιδρυτής της εταιρείας, Γιώργος Σκρέτας, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοκαινοτομίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών "Αλέξανδρος Φλέμινγκ" και συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Χημικής Βιολογίας του ΕΙΕ, ανάπτυξε μια τεχνολογική πλατφόρμα, η οποία βασίζεται σε γενετικά τροποποιημένα βακτήρια τα οποία παράγουν πάρα πολύ μεγάλες βιβλιοθήκες χημικών μορίων και τα οποία έχουν προγραμματιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε με εύκολο και γρήγορο τρόπο να μπορούν να ξεχωρίσουν τα μόρια με τις επιθυμητές θεραπευτικές ιδιότητες. Αυτό της δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες παραδοσιακές προσεγγίσεις στην ανακάλυψη φαρμάκων.  

    Τα πρώτα μόρια-δυνητικά φάρμακα που αναπτύσσει η ResQ Biotech αυτή τη στιγμή είναι μικρά κυκλικά πεπτίδια που στοχεύουν στην πλάγια μυοτροφική σκλήρυνση. Στα επόμενα σχέδια της ομάδας είναι να τρέξει προγράμματα ανακάλυψης για έξι ακόμη πρωτεΐνες – ασθένειες, όπως επίσης και να επεκταθεί σε άλλα είδη μορίων. 

    Στοχεύει σε γύρο χρηματοδότησης 

    Η ανακάλυψη και ανάπτυξη φαρμάκων είναι μια χρονοβόρα και πολύ ακριβή διαδικασία και δεν είναι δυνατόν μια μικρή startup εταιρία να ολοκληρώσει όλα τα στάδια ανάπτυξης. "Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο να έχουμε αρκετή τεκμηρίωση, ώστε να μπορεί να έρθει μια φαρμακευτική εταιρεία, να αγοράσει τα δικαιώματα χρήσης των μορίων και να συνεχίσει την ανάπτυξή τους μέχρι την αγορά”, εξηγεί η κα Οικονομίδου. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του χαρτοφυλακίου διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της εταιρίας. Εκτός από τον κ. Σκρέτα και την κα Οικονομίδου, στην ιδρυτική ομάδα της ResQ Biotech περιλαμβάνεται και το ΕΙΕ, που ήταν και ο αρχικός ιδιοκτήτης των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

    Οικονομίδου

    Η εταιρεία έχει λάβει μια τύπου seed χρηματοδότηση από το κυπριακό fund "Blue Dome Capital", ενώ πρόσφατα εξασφάλισε την επένδυση από τον Λαρς Ράσμουσεν, έχοντας αντλήσει συνολικά από τις δύο αυτές επενδύσεις μισό εκατ. ευρώ. Η ομάδα είχε γνωρίσει τον Λαρς Ράσμουσεν μέσα από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό "MIT Global startup Workshop 2023", όπου αναδείχθηκε και νικήτρια. Ο συνιδρυτής της Google Maps ήταν μεταξύ των μελών της κριτικής επιτροπής. "Μέρος του βραβείου ήταν και ένα ταξίδι στη Βοστώνη, όπου είχαμε ξανά την ευκαιρία να δούμε τον κ. Ράσμουσεν. Ήταν έτοιμος να κάνει angel επενδύσεις στην Ελλάδα και εμείς ήμασταν μία από αυτές”, αναφέρει η κα Οικονομίδου. 

    Αυτή τη στιγμή, η εταιρεία προσπαθεί να ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο προκλινικής ανάπτυξης των μορίων ώστε να μπορέσει να "σηκώσει” τον πρώτο της πραγματικό γύρο, στοχεύοντας σε 3,5 - 5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η εταιρεία στρέφεται σε χρηματοδοτικά προγράμματα, κυρίως ευρωπαϊκά, καθώς, όπως εξηγεί η κα Οικονομίδου, έτσι όπως είναι δομημένα τα ελληνικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι δύσκολη η χρηματοδότηση νεοφυών καινοτόμων εταιρειών που ακόμη δεν έχουν έσοδα. Υπό αυτό το πρίσμα, η ομάδα εξετάζει και την ίδρυση θυγατρικής στο εξωτερικό, λόγω της παροχής περισσότερων κινήτρων.

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες που να ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με τον χώρο της αναδίπλωσης πρωτεϊνών, αλλά υπάρχουν κάποιες που στοχεύουν στην ανακάλυψη φαρμάκων για κάποιες από αυτές τις ασθένειες με άλλες προσεγγίσεις. "Στο εξωτερικό, υπάρχουν σαφώς πολύ περισσότερες εταιρείες που ασχολούνται με την ανακάλυψη φαρμάκων, αλλά όχι με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων βακτηρίων”, διευκρινίζει η κα Οικονομίδου. 

    Η έδρα της εταιρείας βρίσκεται στην Πάτρα, ενώ έχει ένα παράρτημα στο Ερευνητικό Κέντρο ”Αλ.Φλέμινγκ”. Η ομάδα, πλην των founders, απαρτίζεται από άλλα τρία άτομα στο κομμάτι του R&D, ενώ δουλεύει αρκετά με CROs (Contract Research Organizations), κυρίως του εξωτερικού. "Προσπαθούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω συνεργασίες και στην Ελλάδα, ενώ στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε κι άλλο την ομάδα του R&D αλλά και να αποκτήσουμε περισσότερο χώρο”, καταλήγει η κα Οικονομίδου. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ