Πέμπτη, 05-Οκτ-2023 07:34
Fattal: Οι αιχμές για τις καθυστερήσεις στις ξένες επενδύσεις και η αναγέννηση του Esperia στη Σταδίου

Του Γιώργου Λαμπίρη
Στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να φανεί μελλοντικά πιο φιλόξενη ως προς τις ξένες επενδύσεις, στάθηκε ο Managing Director του ισραηλινού ξενοδοχειακού ομίλου Fattal για την περιοχή της Μεσογείου, Roni Aloni. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ανακαινισμένου ξενοδοχείου Nyx Espreria Palace στην οδό Σταδίου, το οποίο ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί μετά από αρκετά χρόνια που παρέμενε ανενεργό, άφησε αιχμές για καθυστερήσεις που συνάντησε ο όμιλος Fattal κατά τη διάρκεια υλοποίησης της επένδυσης, γεγονός που όπως επισήμανε ανάγκασε το group να προχωρήσει σε αναθεώρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει. Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι η παρούσα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα για την Ελλάδα, σε μία χώρα που παρουσιάζει όπως είπε "εξαιρετικές προοπτικές". "Θα είμαι αρκετά ευγενής διότι σέβομαι τους πάντες και δεν θα αποκαλύψω περαιτέρω λεπτομέρειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να στηρίζονται οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα. Ορισμένες από τις καθυστερήσεις με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι, θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ωστόσο, από τη στιγμή που φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα, νομίζω ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη έχουμε ζητήσει ήδη να γίνει η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να αποφύγουμε πιθανές καθυστερήσεις", σημείωσε χαρακτηριστικά. Μέρος των καθυστερήσεων αποδόθηκε από τον ίδιο και στην πανδημία, η οποία επίσης ανέτρεψε τα σχέδια πολλών επενδυτών.
Το Nyx Esperia Palace διαθέτει 212 δωμάτια και σουίτες, 3 αίθουσες συνεδρίων, εστιατόριο, bistrot, εστιατόριο και μπαρ στην ταράτσα, spa, γυμναστήριο, εσωτερική και εξωτερική πισίνα, ενώ έχει θέα προς την Ακρόπολη και τον λόφο του Λυκαβηττού. Αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Fattal υπό το brand Nyx στην Ελλάδα.
Το νέο ξενοδοχείο Nyx Esperia Palace, το οποίο μισθώνεται από τον ΕΦΚΑ, αποτελεί μία από τις πολλές επενδύσεις που λαμβάνουν ή θα λάβουν χώρα τα επόμενα χρόνια στην οδό Σταδίου από διαφορετικούς επενδυτές, όπου σε γειτονικό κτίριο ανακατασκευάζονται από τη Eurobank τα πρώην γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική, τα οποία απέκτησε η Grivalia προ της συγχώνευσής της με την τράπεζα. Σύντομα το κτίριο πρόκειται να στεγάσει τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανακαίνισης της Στοάς Αρσακείου που καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Πανεπιστημίου, Πεσματζόγλου, Σταδίου και Αρσάκη αλλά και η ξενοδοχειακή μονάδα του ομίλου Μήτση στο κτίριο του Ερνέστου Τσίλλερ πάνω από τον κινηματογράφο Ideal στην Πανεπιστημίου.
Έως αυτή τη στιγμή ο όμιλος Fattal έχει επενδύσει περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, έχοντας δημιουργήσει ξενοδοχεία, στη Μύκονο, τη Ρόδο και την Αθήνα και σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει η ανακατασκευή κτιρίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στα Λαδάδικα, το οποίο θα ανακατασκευαστεί πλήρως και θα φιλοξενήσει προσεχώς το ξενοδοχείο Nyx Salonica. Πρόκειται για το κτίριο που είναι γνωστό ως Μέγαρο Κιτρικής, το οποίο ετέθη σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς στα τέλη του 2019. Θα διαθέτει 130 δωμάτια, ενώ τα εγκαίνια εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά προγραμματίζονται στο τέλος του 2024.
Ένα ακόμα έργο που πρόκειται να υλοποιηθεί αφορά στην ανακαίνιση του πεντάστερου ξενοδοχείου Kandia’s Castle Resort & Thalasso στο Ναύπλιο, το οποίο θα λειτουργήσει υπό το brand Fos (Φως). Σημειώνεται ότι η Fattal έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες 17 ξενοδοχεία, 14 υπό λειτουργία και 3 υπό κατασκευή κάτω από την ομπρέλα Nyx (από την ελληνική λέξη νυξ=νύχτα) με παρουσία στο Τελ Αβίβ, την Ισπανία, το Λονδίνο, το Μιλάνο, την Τσεχία και αλλού. Ο όμιλος διατηρεί συνολικά 270 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του σε 117 διαφορετικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων είναι χώρες όπως το Ισραήλ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ελβετία με σημαντική διασπορά στο σύνολο της Ευρώπης. Σε Ελλάδα και Κύπρο διατηρεί συνολικά 3.500 δωμάτια, από αυτά περίπου 1.500 στη χώρα μας και τα υπόλοιπα 2.000 στη Μεγαλόνησο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Roni Aloni.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο όμιλος βρίσκεται αυτή την περίοδο σε συζητήσεις με προοπτική εξαγοράς και άλλων ακινήτων, προκειμένου να επεκτείνει το ξενοδοχειακό του χαρτοφυλάκιο τα επόμενα χρόνια. Στον σχεδιασμό είναι η δημιουργία και άλλων ξενοδοχείων στην Αθήνα, όπου εκτός από πεντάστερα προβλέπεται η δημιουργία και μονάδων πόλης τεσσάρων αστέρων, αναζητώντας τις "κατάλληλες επενδυτικές ευκαιρίες", όπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Roni Aloni.
O όμιλος Fattal Holdings είναι εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ με κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και έσοδα 1,34 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, ενώ η πρόβλεψη για το 2023 κάνει λόγο για έσοδα στα 1,7 έως και 1,84 δισεκατομμύρια ευρώ. Το προσαρμοσμένο EBITDA του 2022 ήταν 183,4 εκατομμύρια ευρώ και η πρόβλεψη για φέτος κάνει λόγο για 1,3 320 εκατομμύρια ευρώ. Στο τέλος του 2022 απασχολούσε συνολικά 5.801 άτομα προσωπικό.