Πέμπτη, 31-Αυγ-2023 09:04
Motor Oil Hellas: Εκκρεμεί η τελική επενδυτική απόφαση για το "Διώρυγα FSRU"

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να βρίσκεται η τελική επενδυτική απόφαση για το FSRU Διώρυγα Gas που αναπτύσσει ο όμιλος της Motor Oil Hellas όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου ο αν. διευθύνων σύμβουλος Π. Τζαννετάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόσφατα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε ερωτήματα για το πρότζεκτ τα οποία και θα απαντηθούν από την εταιρεία το επόμενο διάστημα, πιθανόν εντός του Σεπτεμβρίου. Θετική εξέλιξη πάντως αποτελεί το γεγονός ότι το έργο συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) μαζί με το FSRU της Αλεξανδρούπολης. Συνεχίζουμε τη σταδιακή ανάπτυξη του έργου χωρίς ακόμη να έχουμε λάβει την τελική επενδυτική απόφαση η οποία εξαρτάται από τη στήριξη που θα καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε για το έργο ανέφερε σχετικά ο κ. Τζαννετάκης.
Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη αφορά στην επιλογή από το EU Innovation Fund του έργου IRIS που αφορά στο Carbon Capture (δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα). Το έργο επιλέχθηκε τον Ιούλιο να λάβει χρηματοδότηση ύψους 127 εκατ. ευρώ και θα βοηθήσει στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ΜΟΗ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζαννετάκης τον Νοέμβριο κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων 9μηνου αναμένεται να υπάρξει αναλυτική παρουσίαση του πλάνου επενδύσεων του ομίλου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Όπως είπε ο κ. Τζαννετάκης από το χαρτοφυλάκιο των θυγατρικών της εταιρείας Unagi έργα συνολικής ισχύος 1,9 GW έλαβαν όρους σύνδεσης στις αρχές Ιουλίου και ξεκινά η διαδικασία κατασκευής τους. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΜΟΗ σήμερα διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ ισχύος 772MW από 279MW το πρώτο εξάμηνο του 2022. Από τα 84MW οπυ βρίσκονται σε κατασκευή τα 60MW είναι σχεδόν ολοκληρωμένα και θα λειτουργήσουν το τρίτο τρίμηνο του έτους. Για φέτος οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.