Παρασκευή, 10-Φεβ-2023 09:01
"Ιδιωτικοποιείται" (και) το σιδηροδρομικό δίκτυο, "πιλότος" το πρώτο ΣΔΙΤ

Του Φώτη Φωτεινού
Σε ιδιώτες, μέσω ΣΔΙΤ, οδηγείται το σιδηροδρομικό δίκτυο της Ελλάδας. Χθες η Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ ενέκρινε το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως "πιλότος" για τα επόμενα δυο.
Σύμφωνα με συγκοινωνιολόγους, το εγχώριο σιδηροδρομικό δίκτυο χρειάζεται άμεσα παρεμβάσεις, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι βραδυπορίες και να αυξηθεί η χωρητικότητα, τόσο στις επιβατικές, όσο και στις εμπορευματικές μεταφορές.
Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων για το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία, το μερίδιο αγοράς του σιδηροδρόμου στις χερσαίες επιβατικές μεταφορές ήταν 1% και των εμπορευματικών 2,5%.
Το ΣΔΙΤ περιλαμβάνει την ανακαίνιση, αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού άξονα Βορείου Ελλάδος, ο οποίος αφορά τα τμήματα γραμμής από:
- Έξοδο Σ.Σ. Στρυμώνα έως είσοδο του Σ.Σ. Αλεξανδρούπολης, ενδεικτικού συνολικού μήκους 311.791 μ.
- Έξοδο Σ.Σ. Πλατέως έως Σ.Σ. Ν. Καύκασος, ενδεικτικού συνολικού μήκους 164.327 μ.
- Τμήμα γραμμής Μεσονήσι – Σ.Σ. Φλώρινας, ενδεικτικού συνολικού μήκους 5.645 μ.
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το συνολικό μήκος γραμμών που αποτελούν αντικείμενο του έργου υπολογίζεται ενδεικτικά στα 481.763 μ.
Παράλληλα, προβλέπεται και η ανακαίνιση-αναβάθμιση της υποδομής της σιδηροδρομικής γραμμής, μικρά και μεγάλα τεχνικά (γέφυρες), κτιριακές εγκαταστάσεις επιβατών και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, ώστε το σιδηροδρομικό δίκτυο να υποστηρίζει πιο σύγχρονα τρένα.
Το έργο έχει κατασκευαστικό κόστος 171,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης 220 εκατ. ευρώ, με χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης 80 εκατ. ευρώ.
Προβλέπει 2,5 χρόνια κατασκευαστική περίοδο και 17,5 χρόνια περίοδο λειτουργίας και συντήρησης.
Σύμφωνα με στελέχη του ΟΣΕ, το έργο μπορεί να προκηρυχθεί μέχρι το Πάσχα και στόχος είναι να "τρέξει" γρήγορα η προεπιλογή, ώστε να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος έως τα τέλη του 2023.
Από τη λειτουργία του πρώτου ΣΔΙΤ, θα αντληθεί η εμπειρία, προκειμένου να προκηρυχθούν μελλοντικά οι άλλες δύο αντίστοιχες εργολαβίες.
Για το δίκτυο της Νότιας Ελλάδας (Αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος” – Ρίο) και το δίκτυο της Κεντρικής Ελλάδας (Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Ειδομένη – Προμαχώνας, Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, Λάρισα – Βόλος).
Σημειώνεται ότι το σημερινό δίκτυο του ΟΣΕ ανέρχεται σε σχεδόν 2.716 χλμ. (ενεργό δίκτυο και ενεργό δίκτυο σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας), εκ των οποίων το 74% αφορά γραμμή κανονικού εύρους (1.435 mm). Γεωγραφικά είναι χωρισμένο σε τρεις περιφέρειες: Αθηνών, Πελοποννήσου και Μακεδονίας – Θράκης.