Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 09-Φεβ-2023 08:00

  Χάνουν τη μάχη για διανομή μερίσματος οι τράπεζες

  Οι τράπεζες παγώνουν μειώσεις προσωπικού και καταστημάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να επανέλθουν τα μερίσματα στις ελληνικές τράπεζες το 2023, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, παρά την ισχυρή κερδοφορία που κατέγραψε ο κλάδος το περασμένο έτος.

  Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr πηγές με γνώση των διαδικασιών που εξηγούν ότι, παρά τα κέρδη 3,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι κατέγραψαν τα πιστωτικά ιδρύματα το 2022 και την εντυπωσιακή εξυγίανση του ενεργητικού τους, δεν έχουν ωριμάσει η συνθήκες για διανομή μερίσματος.

  Σημειώνεται ότι οι τράπεζες που έχουν ζητήσει από τον Επόπτη να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους το προσεχές καλοκαίρι είναι η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Η Πειραιώς και η Alpha έχουν ανακοινώσει ότι θα εξετάσουν τη διανομή μερίσματος με ορίζοντα το 2024.

  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προτεραιότητα του εγχώριου κλάδου στην παρούσα φάση είναι η κεφαλαιακή θωράκιση με συσσώρευση κεφαλαίων μέσω της αυξημένης κερδοφορίας. "Δεν παίζουμε με έλλειμμα κεφαλαίου. Είναι θέμα αξιοπιστίας όλου του τραπεζικού συστήματος", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

  Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη, ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία τόνισε ότι μόνο μέσω της διασφάλισης ικανοποιητικής κερδοφορίας θα χτίσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που απαιτούνται "για να επιβραβεύσουν τους μετόχους τους και να παραμείνουν σε ασφαλή τροχιά σε επίπεδο κεφαλαιακής ευρωστίας".

  Στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κ. Ενρία διαμήνυσε ότι η απόφαση για τη διανομή μερίσματος θα ληφθεί από τον Επόπτη αφού αξιολογηθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 σε συνδυασμό με τα business plans των τραπεζών για την επόμενη τριετία. 

  Ακόμη περισσότερο, όμως, στην απόφαση αυτή θα βαρύνουν οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον προσεχή Ιούλιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ