Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Φεβ-2023 07:37

  Tι προβλέπει η συμφωνία σταθμός για το project ακινήτων Skyline της Αlpha Bank

  Tι προβλέπει η συμφωνία σταθμός για το project ακινήτων Skyline της Αlpha Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Mία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες - μέσω διαγωνισμού - που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζουν άνθρωποι της αγοράς την δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Alpha Bank και της κοινοπραξίας Dimand Α.Ε. - Premia Properties για την ανάπτυξη μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επενδύσεων ακινήτων, μέσω της πώλησης του χαρτοφυλακίου ακινήτων Project Skyline αξίας 438 εκατ. ευρώ. 

  Βάσει της δεσμευτικής συμφωνίας, η κοινοπραξία Dimand-Premia θα εξαγοράσει από την Alpha Group Investments Ltd το 65% της εταιρείας Skyline Real Estate, στην οποία θα μεταβιβαστούν, σταδιακά, 573 ανακτηθέντα και ιδιοχρησιμοποιούμενα από τον όμιλο Alpha ακίνητα, που αποτελούν το αντικείμενο της συμφωνίας.

  Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα ποικίλων τύπων, μεταξύ των οποίων γραφεία, εμπορικά ακίνητα, κατοικίες και χώρους βιομηχανικών χρήσεων και logistics, συνολικής μικτής επιφάνειας περί τα 500.000 τ.μ. Μετά τη μεταφορά των ακινήτων στο SPV, ο Όμιλος Alpha Bank θα παραμείνει ως μισθωτής σε 200 περίπου ακίνητα, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ακίνητα που είτε θα ανακατασκευαστούν και θα επανατοποθετηθούν προς ενοικίαση στην αγορά, είτε θα πωληθούν.

  Mερικά από τα εμβληματικά κτίρια που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο είναι:το ακίνητο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή και χρησιμοποιείται από την Alpha Bank, το ακίνητο στη Σοφοκλέους 11 και Αιόλου 80 το οποίο αποτελούσε κάποτε την έδρα της Εμπορικής τράπεζας. Ένα ακόμη ιδιοχρησημοποιούμενο ακίνητο του ομίλου που στεγάζει τις υπηρεσίες του στο κέντρο της Αθήνας είναι αυτό τς οδού Μέρλιν 5 καθώς και το συγκρότημα γραφείων και καταστημάτων επί της ακτής Κονδύλη στον Πειραιά. 

  Σύμφωνα με πηγές κοντά στην διαδικασία, στο πλαίσιο συρρίκνωσης του δικτύου της Αlpha Bank, αρκετά από τα κτίρια που μισθώνονται από την τράπεζα θα αναδιαταχθούν, κάποια εκ των οποίων (καταστήματα και κεντρικές υπηρεσίες), θα απελευθερωθούν. Τα κτίρια αυτά αναμεται να αξιοποιηθούν όπως για παράδειγμα το κτίριο της Διοίκησης της παλιάς Εμπορικής, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε ξενοδοχείο. 

  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με την ολοκλήρωση της μεταφοράς ακινήτων, συνυπολογίζοντας κόστη για ενοικίαση, η τράπεζα θα έχει όφελος 15 εκατ. ευρώ. 

  Όσον αφορά την μεταφορά των ακινήτων στη Skyline Real Estate, δεν θα γίνει μαζικά, αλλά τμηματικά με ορίζοντα ολοκλήρωσης τους 12 μήνες. 

  Προς πώληση 205 ακίνητα 

  Απο το σύνολο των ακινήτων, ένα μέρος χρήζουν ανακαίνισης (τον ρόλο αυτόν θα τον αναλάβει η Dimand) ενώ 205 ακίνητα, που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα είναι έτοιμα να βγουν προς πώληση. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για την απόκτηση κάποιον εκ των ακινήτων αυτών έχει η Premia, με στόχο να τα εντάξει στο χαρτοφυλάκιό της.

  Ήδη οι διαδικασίες για την μεταβίβαση των ακινήτων τρέχουν με γοργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν νωρίτερα από την ανακοινωθείσα ημερομηνία (σ.σ τον Ιούνιο του 2023).

  Στη Skyline η Alpha Bank συμμετέχει με ποσοστό 35%, ένα ποσοστό από το οποίο φιλοδοξεί να της αποδώσει σημαντικό όφελος, ενώ οι δύο μέτοχοι Dimand και Premia θα συμμετέχουν με ποσοστό 65%. Η Dimand θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο (75%) της κοινοπραξίαςπου αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής, ενώ η Primia συμμετέχει με ποσοστό 25%.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ