Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 17:39

  Χρ. Μεγάλου: Το 2023 έτος ορόσημο με υψηλή κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς

  Χρ. Μεγάλου: Το 2023 έτος ορόσημο με υψηλή κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Την αισιοδοξία της για διατήρηση των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης της οργανικής κερδοφορίας την προσεχή διετία, παράλληλα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στη σημερινή ενημέρωση των αναλυτών.

  Το ενδιαφέρον των αναλυτών των επενδυτικών οίκων επικεντρώθηκε στη διανομή μερίσματος, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει το 2024 επί της κερδοφορίας του 2023. "Στα τέλη του 2023 εκτιμούμε ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες μας θα υπερβαίνουν σημαντικά τις εποπτικές απαιτήσεις, αν και θα αξιολογήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τις συνθήκες όταν πλησιάζουμε χρονικά το σημείο", ξεκαθάρισε ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.

  Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι αναλυτές και στο επιτοκιακό κόστος που συνεπάγεται για την τράπεζα η στροφή των καταθετών από τις αποταμιευτικές στις προθεσμιακές καταθέσεις. Όπως διευκρινίστηκε, πάντως, προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική στροφή με τις προθεσμιακές καταθέσεις να αναλογούν στο 17-18% του συνόλου. Για το 2023, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 35%, με το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο να ξεπερνά το 2% από 1,5% που ήταν το εννεάμηνο του 2022.

  Όσον αφορά στην πιστωτική επέκταση, το 2022 παρατηρείται συρρίκνωση των καθαρών πιστώσεων προς τα νοικοκυριά και καθαρή επέκταση στις πιστώσεις προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, μια τάση που αναμένεται σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς να συνεχιστεί και το τρέχον έτος. 

  Συγκεκριμένα, η εκτίμηση για το 2023 είναι η καθαρή πιστωτική επέκταση να διαμορφωθεί στα 1,7 δισ. ευρώ και αντίστοιχη αναμένεται να είναι η εικόνα και το 2024 - αν και είναι νωρίς να προεξοφληθεί από τώρα η ζήτηση των νοικοκυριών για δάνεια. Ειδικά για τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ), αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατά 15-20% το τρέχον έτος, αναλόγως των επιμέρους συνθηκών που θα επικρατήσουν στην οικονομία.

  Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την πίεση που προκαλεί ο ανταγωνισμός για συρρίκνωση των περιθωρίων επιτοκιακού κέρδους (spreads), η διοίκηση της τράπεζας επιβεβαίωσε ότι το 2022 παρατηρείται συρρίκνωση των spreads στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια κατά 130 μονάδες βάσης - το διπλάσιο περίπου από την αύξηση του Euribor μέσα στο έτος. "Πρόκειται για ένα υγιές φαινόμενο της αγοράς", δήλωσε ο κ. Μεγάλου, διαβεβαιώνοντας ότι η μείωση αυτή έχει ληφθεί υπόψη στις οικονομικές εκτιμήσεις της τράπεζας.

  Για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023, με τον δείκτη NPEs να μειώνεται στα επίπεδα του 6% σύμφωνα με τις σημερινές εκτιμήσεις, ενώ η κάλυψη των NPE θα αυξηθεί στο 60% στο τέλος του έτους από 49% το εννεάμηνο του 2022 και 40% το 2021. Η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να κινείται σε αρνητικό έδαφος, γεγονός που οφείλεται στην οργανική διαχείριση των NPEs, δηλαδή στη θεραπεία και τις αναδιαρθρώσεις των επισφαλών χαρτοφυλακίων.

  Αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, αυτή αναμένεται να ενισχυθεί κατά 100 μονάδες βάσης το 2023 λόγω περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας αλλά και των ομολογιακών εκδόσεων που συνεχιστούν MREL και TLTROs που θα συνεχιστούν. Εντός του έτους αναμένεται μία έκδοση MREL, ωστόσο, η ακριβής χρονική στιγμή που θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά. Για τα υπόλοιπα χρηματοδοτήσεων TRTROs, η τράπεζα τα έχει απομειώσει 5,5 δισ. ευρώ, από 14,5 δισ. ευρώ, λόγω ισχυρής ρευστότητας".

  Δείτε αναλυτικά τις προβλέψεις στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία"

   

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Investor Update (411 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ