Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιαν-2023 15:10

  Βγαίνει και η Alpha Bank στις αγορές για 300 εκατ. ευρώ

  Βγαίνει και η Alpha Bank στις αγορές για 300 εκατ. ευρώ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εντολή σε Citi, Barclays, BofA Securities, JP Morgan και Nomura έδωσε σήμερα η Alpha Bank ώστε να τρέξουν τη διαδικασία έκδοσης νέου AT1 τίτλου, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

  Η Alpha Bank είναι η δεύτερη ελληνική τράπεζα η οποία βγαίνει στις αγορές φέτος, έπειτα από την Eurobank, ακολουθώντας και αυτή την επιτυχημένη έκδοση του νέου 10ετούς κρατικού ομολόγου στα μέσα του μήνα, και κεφαλαιοποιώντας το θετικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα έπειτα από την αναβάθμιση της Fitch.

  O τίτλος θα είναι διαρκές (perpetual) ομόλογο με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των πρώτων 5,5 ετών, δηλαδή τύπου Additional Tier 1 (ΑΤ1). Οι πέντε διεθνείς τράπεζες έχουν οργανώσει σήμερα επαφές με επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

  Η συναλλαγή αναμένεται να βαθμολογηθεί από τη Moody's και θα διαθέτει προσωρινό μηχανισμό write-down εάν ο δείκτης CET1 1 του Ομίλου πέσει κάτω από 5,125%.

  Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση της Alpha Bank, ο δείκτης CET1 το 2023 θα διαμορφωθεί στο 13,5% (fully loaded) ξεπερνώντας τον στόχο, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 15%.

  Στόχος της έκδοσης, μεταξύ άλλων, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της, η αύξηση της αποτελεσματικότητας κεφαλαίου μέσω της χρήσης του ΑΤ1, η διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης και η ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς αγορές χρέους, η περαιτέρω στήριξη του ισχυρού δείκτη μόχλευσης, και η συμβολή στον τελικό στόχο MREL. Ο στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 26,87%, ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2022 (πριν την έκδοση του senior preferred τον Δεκέμβριο)  είχε διαμορφωθεί στο 20,44%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ