Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιαν-2023 08:51

  Αυλαία για τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE με φωτοβολταϊκά στη Δ. Μακεδονία

  Αυλαία για τη συνεργασία ΔΕΗ - RWE με φωτοβολταϊκά στη Δ. Μακεδονία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:28

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Επίσημη αυλαία σήμερα για τη συνεργασία μεταξύ της ΔΕΗ και της γερμανικής εταιρείας RWE στον τομέα των ΑΠΕ και ειδικότερα των φωτοβολταϊκών. Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών, η εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, αναμένεται να προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός κοινού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, συνολικής ισχύος 2 GW, τα επόμενα χρόνια, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό. 

  Η συνεργασία της ΔΕΗ με τον γερμανικό κολοσσό, ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα από το Αμύνταιο, όπου πρόκειται να κατασκευαστούν τα πρώτα πέντε φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος περίπου 210 MW, σε εκτάσεις της ΔΕΗ, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Υπενθυμίζεται ότι στην εταιρεία ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή συμμετέχουν με 49% η ΔΕΗ και με 51% η RWE. 

  Τα πέντε έργα προβλέπει να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

  Για την εν λόγω επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχουν εξασφαλιστεί, στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", 90 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος.

  Εκτός από τα πρώτα 200 MW που βρίσκονται στη φάση της έναρξης κατασκευής, στο στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας και της τεχνικής προετοιμασίας βρίσκονται ακόμη δύο έργα. Πρόκειται για ένα πάρκο 299 MW και ένα ακόμη 450 MW, τα οποία υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε διάστημα δύο έως τριών ετών. 

  Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας ("πράσινα" PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα. 

  Το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗΑΝ

  Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις, η ΔΕΗ μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, διαθέτει στις ΑΠΕ περίπου 280 MW έργων σε λειτουργία, ενώ ακόμη 488 MW βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή είναι έτοιμα για να κατασκευαστούν. Ακόμη 4 GW θεωρούνται ως πρακτικά διασφαλισμένα. 

  Μέσα στο επόμενο εξάμηνο η εταιρεία αναμένεται να φτάσει τα 569 MW, καθώς βρίσκονται υπό κατασκευή τα 200 MW φωτοβολταϊκών στην Πτολεμαΐδα, τα 50 MW στη Μεγαλόπολη και ακόμη 39 MW αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών. Στους επόμενους 6 έως 18 μήνες η ΔΕΗ αναμένεται να φτάσει το 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύς. Μέχρι τότε αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή 65 MW φωτοβολταϊκών στη Δ. Μακεδονία, 94 MW στην Πτολεμαΐδα καθώς και 39,5 MW αιολικών στη Δ. Μακεδονία. Επίσης, αναμένεται η δημοπράτηση 210 MW φωτοβολταϊκών στο Αμύνταιο και 550 MW στην Πτολεμαΐδα. 

  Με αφορμή την έναρξη της συνεργασίας ΔΕΗ - RWE, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: "Μια σημαντική επένδυση που θα συμβάλλει στον στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης μέσα στην άνοιξη, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η επένδυση, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων και θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Μακεδονία. Η "πράσινη μετάβαση” είναι βασικός πυλώνας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, "Ελλάδα 2.0”, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, σε μια δύσκολη συγκυρία, όπου η παγκόσμια κοινότητα αντιμετωπίζει επείγουσες προκλήσεις, έχουν, ήδη, εισρεύσει στα κρατικά ταμεία άνω των 11 δισ. ευρώ από αυτό το πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο".

  Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκος Μαντζούφας, έκανε λόγο για μια μεγάλη, εμβληματική επένδυση στη Δυτική Μακεδονία για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης υποστηρίζει σημαντικά έργα στον τομέα των ΑΠΕ, τη στρατηγική απολιγνιτοποίησης της χώρας και την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο".

  Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: "Η καθαρή ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της ΔΕΗ με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τεχνολογιών αποθήκευσης και πράσινου υδρογόνου. Είμαι πεπεισμένος πως οι ΑΠΕ σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες αποθήκευσης θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος την επόμενη δεκαετία παγκοσμίως. Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων Φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή μας στο στόχο του ενεργειακού μετασχηματισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, επισήμανε: "Είμαστε πολύ υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με την RWE Renewables. Αυτή η κοινοπραξία δεν είναι απλώς μια συνεργασία μεταξύ δύο επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα. Ανυπομονούμε να αναπτύξουμε πλήρως τα έργα και να διευκολύνουμε τη μετάβαση της χώρας σε ένα βιώσιμο μέλλον. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τον στόχο μας για επέκταση του χαρτοφυλακίου μας σύμφωνα με το επιχειρηματικό μας σχέδιο".

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Α.Ε., κ. Markus Krebber, σημείωσε: "Ως RWE έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Φέτος θα ξεκινήσουμε την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων μεγάλης κλίμακας, για να υποστηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα - μία από τις πιο ηλιόλουστες χώρες της Ευρώπης. Και αυτή είναι μόνο η αρχή - ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη ΔΕΗ για την ανάπτυξη περισσότερων φωτοβολταϊκών έργων στη χώρα". 

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της RWE Renewables Hellas Μ.Α.Ε. και της ΜΕΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., κ. Κώστας Παπαμαντέλλος, τόνισε: "Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την ίδρυση της κοινοπραξίας μας, πετύχαμε ένα σημαντικό ορόσημο με τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τους πρώτους φωτοβολταϊκούς σταθμούς μας. Οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες χρηματοδότησης υπεγράφησαν και η πώληση της παραγόμενης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί μέσω πέντε υπογεγραμμένων διμερών επιχειρηματικών συμφωνιών ηλεκτρικής ενέργειας. Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό το σύνολο του κοινού μας χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ