Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Ιαν-2023 08:45

  Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα πράσινα PPAs της βιομηχανίας

  Ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τα πράσινα PPAs της βιομηχανίας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την ώρα που έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις πρώτες συμβάσεις πράσινων PPAs μεταξύ της ΔΕΗ και βιομηχανιών, το αρμόδιο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας δηλώνει έτοιμο να καταθέσει εντός του μήνα τη ρύθμιση για την εξαίρεση των πράσινων συμβάσεων από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά. 

  Ρύθμιση

  Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ έχει έτοιμη τη σχετική ρύθμιση, η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή πράσινων PPAs μεταξύ βιομηχανιών και προμηθευτών, αφού θα εξαιρεί τις διμερείς συμβάσεις από το πλαφόν που ισχύει στη χονδρεμπορική αγορά. Η εξαίρεση θα αφορά τις διμερείς συμβάσεις με φυσική παράδοση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη υπάρξει οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, η οποία θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως για τη ρύθμιση. 

  Διαβουλεύσεις

  Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ βιομηχανιών και της ΔΕΗ για τη σύναψη πράσινων διμερών συμβάσεων PPAs. Οι διμερείς αυτές συμβάσεις έχουν ως χαρακτηριστικό ότι θα είναι μακροπρόθεσμες και θα αφορούν σε χρονικό διάστημα 10ετίας. Με τον τρόπο αυτό αφενός θα διασφαλίζεται συγκεκριμένο ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες, αφετέρου θα εξασφαλίζεται η απόσβεση της επένδυσης για την κατασκευή των πράσινων μονάδων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν τη βιομηχανία. 

  Καθώς η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή δε διαθέτει μονάδες ΑΠΕ έτοιμες οι οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο σχήμα των PPAs (για να καλυφθεί η βιομηχανία εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περί τα 1500MW νέων μονάδων ΑΠΕ) στην αρχή το σχήμα των διμερών συμβάσεων θα προβλέπει ότι οι βιομηχανίες θα ηλεκτροδοτούνται από θερμικές μονάδες για διάστημα 2 ετών, που απαιτείται μέχρις ότου κατασκευαστούν οι μονάδες ΑΠΕ.  Στη συνέχεια και μόλις η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τις νέες μονάδες ΑΠΕ που θα ενταχθούν στα πράσινα PPAs, η ηλεκτροδότηση της βιομηχανίας θα γίνεται αποκλειστικά από τις πράσινες μονάδες σε ανταγωνιστικές σταθερές τιμές. 

  Οι διαβουλεύσεις γίνονται μεταξύ της ΔΕΗ και μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, των οποίων οι προηγούμενες συμβάσεις προμήθειας είτε έχουν εκπνεύσει είτε εκπνέουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Με τις νέες συμβάσεις εφόσον οι διαβουλεύσεις καταλήξουν, οι βιομηχανίες θα εξασφαλίζουν σταθερή και ανταγωνιστική τιμολόγηση του ρεύματος για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιλύοντας το ενεργειακό τους πρόβλημα. 

  Αλλά και η ΔΕΗ με τις διμερείς συμβάσεις εξασφαλίζει σταθερά έσοδα για τις νέες μονάδες ΑΠΕ που θα κατασκευάσει και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη στροφή της καθώς ανοίγεται ο δρόμος για κατασκευή νέων έργων ΑΠΕ, που θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν λόγω της ύπαρξης των πράσινων PPAs. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ