Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 07:48

  Τ. Λαβίδας: Από που θα προέλθει η λειτουργική κερδοφορία της Lavipharm

  Τ. Λαβίδας: Από που θα προέλθει η λειτουργική κερδοφορία της Lavipharm
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Τα επόμενα βήματα της φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm μέχρι και το 2026, τις επενδύσεις που θα υλοποιήσει και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, ανέλυσε σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ. μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την επιστροφή της μετοχής στην Κύρια Αγορά. Υπενθυμίζεται πως αντλήθηκαν κεφάλαια συνολικού ποσού  51,28 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσοστό κάλυψης ανήλθε σε 88,42%. Ο στόχος για την ΑΜΚ ήταν τα 58 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων. Στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συμμετείχαν, σύμφωνα με τη Lavipharm, Έλληνες και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, ιδιώτες, στελέχη της φαρμακευτικής και εργαζόμενοι.

  Όπως ανέφερε ο κ. Λαβίδας, η λειτουργική κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας θα προέλθει από το λανσάρισμα νέων προϊόντων στο εξωτερικό, αλλά και από τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης. Η εισηγμένη προχώρησε το Νοέμβριο σε στρατηγική συνεργασία με την TIKUN Europe για τη διανομή των νέων προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, τα οποία προβλέπεται να είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά από φέτος. "Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να αλλάξει όλα τα νούμερα" συμπλήρωσε ο Παναγιώτης Γιαννουλέας, COO & Country Manager.

  Με βάση τις σχεδιαζόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την περίοδο 2022-2026 και υπό την παραδοχή της επιτυχούς εκτέλεσης του πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου, η διοίκηση του ομίλου στοχεύει σε πωλήσεις προ Rebate και Clawback (αναγκαστικές εκπτώσεις και επιστροφές) ύψους 112,5 εκατ. το 2026, από 45 εκατ. που ήταν  το 2021.  Όπως είπε ο Τηλέμαχος Λαβίδας, η εισηγμένη θα επενδύσει στις εργοστασιακές υποδομές, στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης και στην παραγωγή, και προσδοκά μάλιστα σε διανομή μερίσματος το 2024 (για τη φετινή οικονομική χρήση- ή το ποσό αυτό θα επενδυθεί εκ νέου).

  Όσον αφορά τη διαφορά των περίπου επτά εκατομμυρίων ευρώ που δεν συγκεντρώθηκαν στην ΑΜΚ, η διοίκηση ανέφερε πως αυτή δεν θα επηρεάσει το business plan, πρώτον γιατί ένα προϊόν στο pipeline που θα απορροφούσε περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι να κυκλοφορήσει το 2027, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προκύψουν από τη λειτουργική κερδοφορία.

  Όσον αφορά την ΑΜΚ, ο Τηλέμαχος Λαβίδας σημείωσε πως δεν υπάρχει ικανοποίηση από τη συμμετοχή των παλιών μετόχων. Στην ΑΜΚ συμμετείχαν ξένοι και Έλληνες επενδυτές, με ποσοστά κάτω του 15% και περί του 3-4% αντίστοιχα. Εκτός από το fund Orasis, το οποίο μπήκε στην αύξηση, υπήρχε και άλλο ξένο fund, που ξέρει καλά την ελληνική αγορά, όπως σημειώθηκε. Υπενθυμίζεται πως η Ambrosia Capital Hellas ΑΕΠΕΥ ενήργησε ως κύριος ανάδοχος για τη Δημόσια Προσφορά μετοχών. Το εκτελεστικό μέλος Δ.Σ χαρακτήρισε ακόμη το ύψος του δανεισμού "φυσιολογικό", σημειώνοντας πάντως πως το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί κατά 2%.

  "Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς την φαρμακοβιομηχανία" είπε ο Τηλέμαχος Λαβίδας.

  Το pipeline

  Η φαρμακοβιομηχανία στηρίζει την ανάπτυξή της, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση της συνεργασίας με την εταιρεία παραγωγής γενοσήμων ZENTIVA μέσω της προώθησης στην ελληνική αγορά 20 νέων γενοσήμων φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία θα γίνει σταδιακά έως το 2026. Οι πωλήσεις των φαρμακευτικών προϊόντων ZENTIVA προ Clawback και Rebate εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των €18,2 εκατ. έναντι ποσού €3,4 εκατ. το οικονομικό έτος 2021. 

  Επίσης στην ανάπτυξη, αδειοδότηση, παραγωγή και εμπορική εκμετάλλευση επτά νέων φαρμακευτικών προϊόντων που κυρίως προορίζονται για τις διεθνείς αγορές. Οι πωλήσεις των επιμέρους προϊόντων θα ξεκινήσουν σταδιακά από το 2023. Τα έξι από τα επτά νέα προϊόντα θα έχουν πραγματοποιήσει πωλήσεις σταδιακά έως το οικονομικό έτος 2026 όπου οι συνολικές πωλήσεις τους κατά το οικονομικό έτος 2026 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των €4 εκατ.

  Οι πωλήσεις των συμπληρωμάτων κανναβιδιόλης (CBD) και των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης της Tikun αναμένεται να ανέλθουν στο ποσό των €1 εκατ. το οικονομικό έτος 2023, €8,5 εκατ. το οικονομικό έτος 2024, €10,6 εκατ. το οικονομικό έτος 2025 και €15,7 εκατ. το οικονομικό έτος 2026.

  Τέλος οι πωλήσεις του διαδερμικού επιθέματος κλονιδίνης στην Ιταλία υπό την εμπορική επωνυμία Catapresan εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 7,1 εκατ. το οικονομικό έτος 2023, 8,7 εκατ. το 2024, 10,3 εκατ. το 2025 και 10,7 εκατ. το οικονομικό έτος 2026.

  Η οικογένεια Λαβίδα συμμετείχε στην ΑΜΚ με 34 συν 1 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τα 34 εκατ. ευρώ αφορούν στη μεταβίβαση "αιτία πωλήσεως άυλου περιουσιακού στοιχείου" και πιο συγκεκριμένα ενός διαδερμικού προϊόντος (patch) χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας της κλονιδίνης, που απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση. Η μεταβίβαση αφορά το σύνολο αποκλειστικών δικαιωμάτων κυριότητας, παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός ΗΠΑ. Η απόκτηση του Άυλου Περιουσιακού Στοιχείου αποτελεί μέρος ενός πενταετούς επιχειρηματικού σχεδίου σύμφωνα με το οποίο έχουν προϋπολογιστεί να πραγματοποιηθούν κεφαλαιουχικές δαπάνες συνολικά περίπου 66,2 εκατ.

  Ο δανεισμός  και τα οικονομικά αποτελέσματα

  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, οι ενοποιημένες πωλήσεις της εισηγμένης ανήλθαν σε 12,03 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο και σε 33,23 εκατ. για το 9μηνο έναντι 8,86 εκατ. και 28,42 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 35,76% και αύξηση κατά 16,94% αντίστοιχα.

  Τα ενοποιημένα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Lavipharm παρουσιάζουν μείωση και ανήλθαν σε 1,47 εκατ. κατά το γ΄ τρίμηνο 2022 και 5,35 εκατ. για την περίοδο έως τις 30 Σεπτεμβρίου έναντι 1,66 εκατ. και 6,60 εκατ. κατά τις αντίστοιχες περιόδους της χρήσης 2021. 

  Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου Lavipharm κατά την 30/09/2022 παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα και συγκεκριμένα στα 34,12 εκατ. από 34,83 εκατ. την 31/12/2021. Τα ίδια κεφάλαια την 30/09/2022 παρέμειναν αρνητικά διαμορφούμενα στα -7,25 εκατ. σε σχέση με -9,94 εκατ. την 31/12/2021.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ