Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2023 07:41

  Α. Αφθονίδης (Aegean Baltic Bank): Αξιολογούμε στρατηγικούς επενδυτές που θα βοηθήσουν την τράπεζα να μεγαλώσει

  Α. Αφθονίδης (Aegean Baltic Bank): Αξιολογούμε στρατηγικούς επενδυτές που θα βοηθήσουν την τράπεζα να μεγαλώσει
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Σε διαδικασία επιλογής επενδυτών για το 55% του μετοχικού της κεφαλαίου βρίσκεται η Aegean Baltic Bank, με τη συναλλαγή της πώλησης να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών.

  "Αξιολογούμε στρατηγικούς επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστου στην τράπεζα και οι οποίοι θα τη βοηθήσουν να μεγαλώσει", δηλώνει στο Capital.gr ο ανώτατος αντιπρόεδρος και επικεφαλής Στρατηγικής της τράπεζας, Αναστάσιος Αφθονίδης.

  Το μετοχικό κεφάλαιο της ABBank ανήκει σήμερα στους εφοπλιστές Γιάννη Κούστα και Νίκο Τσάκο (48%), στην οικογένεια Αφθονίδη (41%) και σε funds (7%), ενώ το υπόλοιπο ποσοστό κατέχουν στελέχη που καταλαμβάνουν ανώτατες διοικητικές θέσεις.

  Αφορμή για την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου είναι η απόφαση των εφοπλιστών Τσάκος-Κούστας να αποχωρήσουν από την τράπεζα, εκτιμώντας ότι η τρέχουσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον κλάδο και, κατ’ επέκταση, για την αποεπένδυσή τους.

  "Η ABBank είναι μια άκρως υγιής και κερδοφόρα τράπεζα, με ισχυρή παρουσία 20 ετών στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο. Παρά τις πολλαπλές κρίσεις που βιώσαμε αυτά τα χρόνια, κατορθώσαμε να κρατήσουμε την τράπεζα μακριά από κόκκινα δάνεια και να επιτύχουμε υψηλό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων" εξηγεί ο κ. Αφθονίδης.

  Η τράπεζα παρουσιάζει δείκτη NPE κάτω από 1% και δείκτη κεφαλαίων TIER I ίσο με 18%. Ακόμη πιο ελκυστικός για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές είναι ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROE) που σήμερα διαμορφώνεται στο 16% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, θα αγγίξει τα επίπεδα του 20% την επόμενη διετία.

  "Τρέχει" η διαδικασία πώλησης

  Τη διαδικασία της πώλησης "τρέχει" η Axia Ventures, μετά την εντολή που έλαβε από τους μετόχους τον περασμένο Νοέμβριο. Προκειμένου να αξιολογηθεί το εκδηλουμενο επενδυτικό ενδιαφέρον και να προσέλθουν επιπλέον υποψήφιοι επενδυτές, οι μέτοχοι αποφάσισαν να παραχωρήσουν μερίδιο πλειοψηφίας (control stake) ίσο με 55%. Για τον λόγο αυτό, η οικογένεια Αφθονίδη συνεισφέρει με τουλάχιστον 5% από το δικό της μερίδιο. 

  Αυτό το διάστημα είναι ανοιχτό το Virtual Data Room (VDR) και έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθούν μη δεσμευτικές προτάσεις. Κατόπιν, θα χρειαστεί να γίνει due diligence από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Η διαδικασία της εξαγοράς αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του έτους, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι ευρύτερες οικονομικοπολιτικές συνθήκες.

  Όπως αποκαλύπτει ο κ. Αφθονίδης, έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, funds και family offices. Ο ίδιος δηλώνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση της επενδυτικής κοινότητας και εξηγεί ότι η στρατηγική της επόμενης ημέρας θα χαραχτεί από τους νέους και τους υφιστάμενους μετόχους μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής. Αυτό που θέτουν ως προϋπόθεση οι μέτοχοι είναι η πώληση να γίνει με εύλογο premium δεδομένης της ευρωστίας αλλά και της πολύ καλής ποιότητας πελατειακής βάσης της τράπεζας. 

  "Η ABBank βρίσκεται σε μια ισχυρή τροχιά κερδοφορίας που δεν υπαγορεύει την αλλαγή της πορείας της. Από τη δική μας πλευρά, ως υφιστάμενοι μέτοχοι, θεωρούμε ότι αυτή είναι μια καλή στιγμή για να ανοίξει η τράπεζα τα φτερά της, να επιδιώξει είσοδο σε νέες αγορές όπως η χρηματοδότηση μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων και -γιατί όχι- είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών", δηλώνει ο κ. Αφθονίδης.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο τελικός επενδυτής ή το σχήμα που θα προκριθεί θα πρέπει να περάσει από την "κρισάρα" της Τράπεζας της Ελλάδος και του SSM που είναι αρμόδιοι να κρίνουν το fit & proper κάθε δυνητικού επενδυτή που αποκτά μερίδιο άνω του 10% σε ευρωπαϊκό πιστωτικό ίδρυμα. Σημειώνεται ότι η διαδικασία του εποπτικού ελέγχου διαρκεί συνήθως αρκετούς μήνες.

  Η ταυτότητα της Aegean Baltic Bank

  • Το συνολικό ενεργητικό της ABBank ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις το 1 δισ. ευρώ, προερχόμενες κυρίως από ναυτιλιακές, θεσμικούς επενδυτές και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας.

  • Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της ABBank, ύψους 550 εκατ. ευρώ, απαρτίζεται κατά 85% από ναυτιλιακά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο 15% αφορά σε χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων και ΑΠΕ.

  • Απασχολεί 110 εργαζομένους και διατηρεί παρουσία σε τρία σημεία: το Μαρούσι όπου βρίσκονται τα κεντρικά της, τη Γλυφάδα και τον Πειραιά.

  • Τα περισσότερα στελέχη της ανώτατης διοικητικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένου του CEO και ιδρυτή Θεόδωρου Αφθονίδη, παραμένουν σταθερά στο τιμόνι της τράπεζας από την έναρξη της λειτουργίας της το τέλος του 2001.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ