Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 07:37

  Ocado: Τι "χτίζει" ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα

  Ocado: Τι “χτίζει” ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γιώργου Λαμπίρη
   
  Την ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων και ρομποτικών συστημάτων στην Ελλάδα αναλαμβάνει η διαρκώς αναπτυσσόμενη ομάδα της Ocado, του κολοσσού στον τομέα ανάπτυξης τεχνολογιών για τον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία αποτελεί και έναν από τους σημαντικότερους παίκτες στον τομέα του ηλεκτρονικού σούπερ μάρκετ, με την Ocado Retail, εταιρεία συμφερόντων της που δραστηριοποιείται στη Μεγάλη Βρετανία. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία στην Ελλάδα, μετά την εξαγορά της ελληνικής startup, Myrmex, η οποία είχε ως ειδικότητα την ανάπτυξη ρομποτικών συστημάτων και τεχνολογιών, προχωράει σε πλήρη ανάπτυξη και διεύρυνση της παρουσίας της στην Ελλάδα. Γι’ αυτόν τον λόγο μίσθωσε πρόσφατα στο 14ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, ένα κτίριο γραφείων, το οποίο ανακαίνισε πλήρως, καθότι σκοπός ήταν να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της, το οποίο συν τω χρόνω θα φτάσει τα 70 άτομα, αριθμός διπλάσιος από εκείνον που είχε η Myrmex κατά την εξαγορά της. Θα θυμίσουμε ότι ήδη τον Οκτώβριο του 2020 η Ocado είχε αποκτήσει ποσοστό μειοψηφίας, που αντιστοιχούσε στο 9% των μετοχών της Myrmex, κίνηση που είχε προηγηθεί της πλήρους εξαγοράς, επενδύοντας σημαντικά στην τεχνολογία της ελληνικής εταιρείας και στην τεχνογνωσία των στελεχών της.

  Συνεργασίες με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ παγκοσμίου βεληνεκούς

  Όπως πληροφορείται το Capital.gr, η Ocado με τις ρομποτικές λύσεις και τις τεχνολογίες που αναπτύσσει τροφοδοτεί ήδη 12 πελάτες παγκοσμίου βεληνεκούς ανά τον πλανήτη, όπως η Kroger στην Αμερική (με τζίρο 137 δισ. δολάρια στη χρήση 2022 και καθαρά κέρδη 1,65 δισ. δολάρια), το Groupe Casino στη Γαλλία (με τζίρο 31,5 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 397 χιλ. ευρώ το 2021), η Lotte στη Νότια Κορέα (με έσοδα 45 δισ. λίρες Αγγλίας ετησίως) και περισσότερα από 1.000 καταστήματα στο δίκτυό της, η Morisson’s, ένας από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους στη Μ. Βρετανία καθώς και η ιδίων συμφερόντων Ocado Retail. 

  H παρουσία της και οι συνεργασίες που διατηρεί εκτείνονται μεταξύ άλλων και σε άλλες χώρες, όπως η Σουηδία, η Πολωνία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, όπου διατηρεί συνεργασία με την Coles Group, αλλά και ο Καναδάς. 

  Στον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι να εισέλθει και σε άλλες μεγάλες αγορές του κόσμου, συνάπτοντας συνεργασίες με σημαντικές αλυσίδες μεταξύ των μεγαλύτερων του πλανήτη, για τη διάθεση των λύσεων που παράγει, μεγάλο μέρος εκ των οποίων αναπτύσσεται στην Ελλάδα. Στη συνέχεια η παραγωγή των ρομποτικών συστημάτων πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενα εργοστάσια. 

  Η Myrmex προ της εξαγοράς της από την Ocado είχε επιχειρήσει να συνάψει συνεργασίες και με ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ωστόσο, όπως πληροφορούμαστε, δεν καταγράφηκε η αναμενόμενη ανταπόκριση από τις εν λόγω επιχειρήσεις αλλά και τα αντανακλαστικά που θα περίμεναν τα στελέχη της εταιρείας τεχνολογίας από την εγχώρια αγορά. Επιδίωξη της Ocado είναι κατά βάση να απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής που έχουν ευρύτατη παρουσία στο κομμάτι δραστηριότητας που ονομάζεται ηλεκτρονικό εμπόριο. 
   
  Επί της ουσίας, η επιχείρηση πρόκειται να μετονομαστεί σε Ocado Ελλάδος. H ομάδα εργασίας που αναπτύσσεται στελεχώνεται κυρίως από Έλληνες μηχανικούς, ενώ η Ocado λαμβάνει και βιογραφικά από ξένους μηχανικούς με την προοπτική να ενισχύσουν το υφιστάμενο δυναμικό. Ταυτόχρονα, όπως πληροφορούμαστε, η εταιρεία έχει καταφέρει να επαναπατρίσει αρκετούς Έλληνες μηχανολόγους μηχανικούς, software engineers, robotics engineers και ηλεκτρολόγους μηχανικούς από χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίοι εξέφρασαν την πρόθεση να επιστρέψουν και να εργαστούν στην Ελλάδα.

  Ποια είναι η Ocado

  Ο βρετανικός όμιλος Ocado κατέχει μερίδιο 50% του ηλεκτρονικού λιανεμπόρου Ocado.com (Ocado Retail) και το υπόλοιπο 50% ανήκει στην επίσης βρετανική Marks & Spencer). Επί της ουσίας, αναπτύσσει και χορηγεί άδειες χρήσης της τεχνολογίας τροφοδοσίας και διαλογής προϊόντων για ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ, ενώ διοχετεύει και ρομποτικά συστήματα για αποθήκες που εξυπηρετούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. 

  Εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 21 Ιουλίου 2010 και είναι μέλος του δείκτη FTSE 100. Σε ό,τι αφορά το Ocado.com ή Ocado Retail Limited είναι ένα βρετανικό διαδικτυακό σούπερ μάρκετ, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως "ο μεγαλύτερος αποκλειστικός διαδικτυακός λιανέμπορος ειδών παντοπωλείου στον κόσμο”. O κύκλος εργασιών του ομίλου Ocado το 2021 ανήλθε σε 2,5 δισεκατομμύρια στερλίνες, με το καθαρό αποτέλεσμα να είναι ζημίες 185,7 εκατομμυρίων στερλινών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ