Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Δεκ-2022 07:29

  "Μποναμάς" 20 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας

  "Μποναμάς" 20 εκατ. ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση του αεροδρομίου της Αθήνας, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν το 2021. 

  Η οικονομική ενίσχυση αφορά το διάστημα 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021 και ανέρχεται στα 19,98 εκατ. ευρώ. 

  Κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών ορίζει τα βήματα για τη χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης, έπειτα από το "πράσινο φως" της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

  Στα μέσα Δεκεμβρίου, η ΕΕ διαπίστωσε ότι το ελληνικό μέτρο, ύψους σχεδόν 20 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Το μέτρο αποσκοπεί στην αποζημίωση του φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου για τις ζημιές που υπέστη κατά την περίοδο από 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. 

  Ως αποτέλεσμα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παρουσίασε απότομη πτώση της κίνησης και της κερδοφορίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσης επιχορήγησης.

  Η ΕΕ διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι αναλογικό, καθώς η αποζημίωση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την αποκατάσταση της ζημίας. 

  Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αποζημίωσης είναι σύμφωνο με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

  Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, ο ΔΑΑ καλείται να καταθέσει οικονομοτεχνική έκθεση ως προς το ακριβές ύψος της ζημιάς που υπέστη στη χρονική περίοδο αναφοράς της ενίσχυσης.

  Σε περίπτωση που από την εν λόγω οικονομοτεχνική έκθεση προκύπτει ότι το ύψος της ζημίας υπολείπεται του ποσού των 19,98 εκατ. ευρώ, τότε χορηγείται το ποσό που αναγράφεται στην οικονομοτεχνική έκθεση.

  Σημειώνεται ότι ο ΔΑΑ έλαβε οικονομική ενίσχυση και το 2020, ύψους 130 εκατ. ευρώ, απόρροια του νομοσχεδίου 4810/2021.

  Το 2020 ο ΔΑΑ διακίνησε 8,07 εκατ. επιβάτες και το 2021 12,35 εκατ. έναντι 25,57 το 2019, χρονιά-ρεκόρ για το αεροδρόμιο της Αθήνας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ