Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Δεκ-2022 08:00

  Κρίσιμη εβδομάδα για την Attica Bank

  Κρίσιμη εβδομάδα για την Attica Bank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βάσως Αγγελέτου

  Για τις 28 Δεκεμβρίου μετατίθεται το κρίσιμο Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, όπου αναμένεται να ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις από τους μετόχους για το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε βάθος τριετίας.

  Σημειώνεται ότι το ΔΣ είχε οριστεί αρχικά για τις 21 Δεκεμβρίου, ωστόσο, η διοίκηση της τράπεζας ζήτησε ολιγοήμερη παράταση προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες του ενός από τα τρία σχέδια τα οποία θέτουν τον οδικό χάρτη για την εξυγίανση της μη συστημικής τράπεζας.

  Ήδη, όπως ανακοίνωσε η Attica, έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το επιχειρησιακό σχέδιο (business plan) για τα έτη 2022 – 2025 (2022 – 2025, στο οποίο ενσωματώνεται το σχέδιο αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας (capital plan) -τα οποία εγκρίθηκαν από τους μετόχους κατά τη συνεδρίαση ΔΣ στις 14 Δεκεμβρίου. Η έγκρισή τους, ωστόσο, τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης και της στρατηγικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE strategy) που αναμένεται στο επόμενο ΔΣ.

  Πηγές της Ellington δηλώνουν στο Capital.gr ότι το fund παραμένει εναρμονισμένο με τους υπόλοιπους δύο μετόχους -ΤΜΕΔΕ και ΤΧΣ- χωρίς να διαφοροποιεί τη στάση του, επικαλούμενες το Shareholders Agreement που υπεγράφη από κοινού τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξάλλου, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην ΑΜΚ με δεσμευτική επιστολή που έστειλε εμπρόθεσμα στον Επόπτη στις 15 Δεκεμβρίου.

  Η τράπεζα ανακοίνωσε, μάλιστα, την ένταξη στη διοικητική ομάδα τεσσάρων έμπειρων τραπεζικών στελεχών με προεξέχον την COO κ. Δήμητρα Βουρνά που προέρχεται από την HSBC. Η ανανέωση και ο εμπλουτισμός του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τη διοίκηση καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη του φιλόδοξου πλάνου εξυγίανσης και βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη τριετία.

  Οι προκλήσεις και η επόμενη ημέρα

  Πηγές με γνώση των διαδικασιών εξηγούν ότι οι καθυστερήσεις στην κατάρτιση και έγκριση των τριών στρατηγικών πλάνων της τράπεζας, από τον Σεπτέμβριο που ήταν η αρχική προσδοκία έως τη Γενική Συνέλευση της 30ής Δεκεμβρίου όπου αναμένεται να μπει η "βούλα" των μετόχων στην ΑΜΚ, δεν οφείλεται σε ενδεχόμενη αμφιταλάντευση του ιδιώτη μετόχου, αλλά στα υψηλά standards και τις αυξημένες απαιτήσεις του αμερικανικού fund.

  Πλέον, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι η πολύμηνη διαδικασία φτάνει στο τέλος της ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κρίσιμη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 490 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη ΑΜΚ, καθώς λόγω της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) θα αλλάξει ο συσχετισμός των μετόχων, με το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ να αποκτά τον έλεγχο της τράπεζας με ποσοστό 66% και το ΤΧΣ να υποχωρεί στο 34%. 

  Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ποσοστό 34% που θα κατέχει το Δημόσιο θα παρέχει δυνατότητα βέτο, κάτι που δεν ισχύει για μικρότερο ποσοστό (π.χ. 33%). "Η διαδικασία είναι δομημένη ως συναλλαγή συγχώνευσης και εξαγοράς (M&A) και όχι ως απλή ΑΜΚ, εξ ου και οι καθυστερήσεις των τελευταίων μηνών", αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι στη σύνθεση του ΔΣ μετά την αύξηση, οι Ellington-ΤΜΕΔΕ θα κατέχουν οκτώ θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο και το ΤΧΣ τρεις.

  Πηγές με γνώση των διαδικασιών εκτιμούν ότι θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια μέχρις ότου το ΤΧΣ να αποεπενδύσει από την Attica Bank, το οποίο θα συμβεί μόλις το Δημόσιο ανακτήσει τα κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ που έχει συνεισφέρει στις δύο τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

  Μέχρι τότε, το Ταμείο θα ασκεί έλεγχο στις διαδικασίες και λειτουργίες της μη συστημικής τράπεζας -όπως ίσχυε και με τις συστημικές τράπεζες μέχρις ότου εξυγιανθούν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ