Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Δεκ-2022 08:50

  Έσοδα 100 εκατ. ευρώ προσδοκά από τη νέα τεχνική βάση η Aegean

  Έσοδα 100 εκατ. ευρώ προσδοκά από τη νέα τεχνική βάση η Aegean
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Φώτη Φωτεινού 

  Σε έναν "ολιστικό πάροχο" αεροπορικών υπηρεσιών μετατρέπεται η AEGEAN, μέσω της μίσθωσης της μεγάλης τεχνικής βάσης της πρώην κρατικής ΟΑ και της μετατροπής της σε ένα σύγχρονο "hangar" (τεχνική βάση + εκπαιδευτικό κέντρο). 

  Η AEGEAN ακολουθεί το μοτίβο των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, καθώς "η επέκταση στον αέρα προϋποθέτει επέκταση στο έδαφος".  

  Η μίσθωση του μεγάλου υπόστεγου της "παλιάς" ΟΑ έχει πολλαπλά οφέλη για την AEGEAN, καθώς, όχι μόνο θα καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες (η εταιρεία το 2023 θα διαθέτει περισσότερα από 70 αεροσκάφη), αλλά δύναται: 

  Α. Να της επιφέρει πρόσθετα έσοδα από τυχόν συνεργασίες με άλλες εταιρείες για τεχνική υποστήριξη. 

  Στο πεδίο αυτό, τα πλησιέστερα ανταγωνιστικά hangar βρίσκονται στη Βουλγαρία, αλλά και στη Τουρκία. 

  Β. Να της εξοικονομήσει λειτουργικό κόστος, καθώς η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιείται στην Ελλάδα.  

  Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην ωρίμανση της επένδυσης, τα έσοδα της τεχνικής βάσης δύναται να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ. 

  "Σε 7 χρόνια ελπίζουμε ότι θα έχουμε τριπλασιάσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης αεροσκαφών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχουμε καλύψει τις δικές μας ανάγκες και θα έχουμε και τα 2/3 ελεύθερα για τρίτους. 

  Αντίστοιχη είναι και η επένδυση των χρημάτων, που είναι περισσότερο εμπροσθοβαρής. Τα πρώτα δύο χρόνια είναι περίπου 65 - 70 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια", ανέφερε χθες ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχης Βασιλάκης. 

  Παράλληλα, εκτός από υπηρεσίες τεχνικής εξυπηρέτησης (η σταδιακή λειτουργία της νέας τεχνικής βάσης εκτιμάται τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2023), το νέο hangar θα διαθέτει και 6 προσομοιωτές πτήσεων (Airbus, Boeing, ATR), μέσω της λειτουργίας ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου, με τους περισσότερους προσομοιωτές να έχουν παραληφθεί το φθινόπωρο του 2023.  

  Σημειώνεται ότι η πρώτη φορά που η AEGEAN εξήγγειλε τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου ήταν το 2018, με την υπογραφή της νέας παραγγελίας των Airbus.  

  Σε 5 - 7 χρόνια η ωρίμανση της επένδυσης 

  Συνολικά, στην ωρίμανσή της (5 - 7 χρόνια), η νέα επένδυση, ύψους 140 εκατ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, ενώ παράλληλα, σημαντικά εκτιμώνται ότι θα είναι και τα δημοσιονομικά οφέλη, καθώς αναμένονται φορολογικά έσοδα και εισφορές άνω των 400 - 450 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης.

  Ειδικότερα, η επένδυση περιλαμβάνει το τίμημα για την παραχώρηση, από τον ΔΑΑ, έως το 2046 κτηριακών εγκαταστάσεων, την επισκευή, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισή τους και την αγορά σύγχρονου εξοπλισμού για την επί δεκαετίας και πλέον αδρανή τεχνική βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας.

  Συμπληρώνοντας έτσι, με την ενεργοποίηση χώρων 85,000 μ2, ένα σημαντικό κενό στην υποδομή της χώρας στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης τρίτων μέσα από δύο κυρίες παράλληλες δραστηριότητες:

  -Τη λειτουργία συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων,

  -Την ανάπτυξη "Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων", με επένδυση σε συνολικά 6 προσομοιωτές πτήσης, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και εγκαταστάσεων για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας.

  "Τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν εύκολα αλλά δεν ήταν και στάσιμα. Μάθαμε να προσαρμοζόμαστε και μέσα σε αυτά τα χρόνια πήραμε την απόφαση για μία επενδυτική προσπάθεια σημαντική για την εταιρεία και συνολικά για τον αεροπορικό κλάδο στη χώρα μας", ανέφερε χθες ο πρόεδρος της AEGEAN, Ευτύχης Βασιλάκης στην εισαγωγική τοποθέτησή του, δίνοντας το στίγμα της επόμενης ημέρας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ