Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Δεκ-2022 07:53

  ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ έως το 2030

  ΕΥΔΑΠ: Επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ έως το 2030
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελένης Μπότα

  Επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 προβλέπει το πλάνο της ΕΥΔΑΠ σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες ο διευθύνων σύμβουλος Χ. Σαχίνης.

  Όπως είπε, για το 2023 προβλέπεται τριπλασιασμός των εκτελεσθέντων έργων - επενδύσεων από 15 εκατ. ευρώ σε 45 εκατ. ευρώ. 

  Το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων της ΕΥΔΑΠ αφορά σε έργα στην Ανατολική Αττική, περί τα 800 εκατ.ευρώ, ενώ 400 εκατ.ευρώ αφορούν έργα μετασχηματισμού, 200 εκατ.ευρώ για έργα αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών και 250 εκατ.ευρώ για νέες δραστηριότητες που μεγαλώνουν την δυνατότητα της εταιρείας να στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αγορών.

  Σύμφωνα με τον κ. Α.Τόσιο, αναπληρωτή διευθύνοντα της εταιρείας μέσα στο 2023 προγραμματίζεται η δημοπράτηση νέων έργων ύψους 280 εκατ.ευρώ, (όπως τα ΚΕΛ  Σπάτων-Αρτέμιδας,  Δ. Ωρωπού (Καπανδρίτι-Αφίδνες και Δ.Παιανίας και έργα προς μελέτη ( Δ. Παλλήνης (Λεοντάρι/Κάντζα), Δ. Ωρωπού (Σκάλα Ωρωπού/Χαλκούτσι/Σικαμινό), Δ. Σπάτων-Αρτέμιδας (Ν. Αρτέμιδα),  Δ. Σαρωνικού και Δ. Κρωπίας (Αγία Μαρίνα/Λαγονήσι/Σαρωνίδα/Ανάβυσσος/Φώκαια). 

  Όπως ανέφερε ο κ. Τόσιος "αιχμή του δόρατος στα έργα είναι η Ανατολική Αττική". Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα έργα Ανατολικής Αττικής, το 90% των έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ έχουν δρομολογηθεί έργα μετασχηματισμού, έργα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των διαρροών καθώς και νέες δραστηριότητες που μεγαλώνουν την δυνατότητα της εταιρείας να στοχεύσει προς την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αγορών. Επιπλέον όπως είπε: "Στόχος της εταιρείας να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου η ΕΥΔΑΠ να αναλάβει έργα και εκτός Αττικής".

  Αναφορικά με τον επικείμενο διαγωνισμός για την εγκατάσταση "έξυπνων" μετρητών που αφορούν σε 2.160.000 υφιστάμενες συνδέσεις, αρχικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ προβλέπεται η προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης μέσα στο 2023.

  Ωστόσο όπως ανέφερε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η τελική δημοπράτηση του, θα ήταν αρμόζουσα να γίνει εφόσον συσταθεί η Ρυθμιστική Αρχή για τη Διαχείριση Υδάτων, δεδομένου, πως πέρα από την προετοιμασία της ΕΥΔΑΠ, πρέπει να διευκρινιστεί και το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση/ επιδότηση αντικατάστασης για τους τελικούς χρήστες/ καταναλωτές.

  Κατά την εκτίμηση της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ, η ίδρυση της Ρυθμιστικής Αρχής θα νομοθετηθεί στις αρχές του νέου έτους, η οποία πέραν της παραπάνω παραμέτρου, ουσιαστικά θα θέσει νέο πλαίσιο για τις εταιρείες διαχείρισης υδάτων και θα δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας.

  Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοίνωσε ο κ. Σαχίνης η ΕΥΔΑΠ θα διατηρήσει τα τιμολόγια του νερού σταθερά μέχρι και το τέλος του 2023 απορροφώντας τα όποια κόστη λόγω ενεργειακής κρίσης.

  Ήδη η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μια δέσμη κινήσεων και πρωτοβουλιών, προκειμένου να μειώσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στα λειτουργικά έσοδα.

  Ενδεικτικό είναι ότι το επιπλέον ενεργειακό κόστος για την ΕΥΔΑΠ μόνο το 2022 υπερέβη τα 15 εκατ. ευρώ. Κόστος που, όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, απορρόφησε η ίδια η εταιρεία "χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές", προσθέτοντας παράλληλα πως "τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ θα είναι σταθερά και το 2023".

  Τέλος σε ερώτηση για το αν τελικά η ΕΥΔΑΠ θα προχωρήσει στην διανομή ενός επιπλέον μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων ο κ. Σαχίνης ανέφερε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάτι. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ