Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Δεκ-2022 07:56

  Κίνηση ματ της ΔΕΗ – Κοντά σε συμφωνία για την απόκτηση της Enel Romania

  ΔΕΗ: Με 'όχημα' τη ΔΕΗ blue επιταχύνει την ηλεκτροκίνηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κίνηση ματ για τη ΔΕΗ, η οποία χθες υπέγραψε σύμβαση αποκλειστικότητας για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία. Στο διάστημα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου οι δύο πλευρές θα διαπραγματευτούν τα έγγραφα της συναλλαγής ενώ η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence), ενώ η Enel σταματά τις όποιες συζητήσεις είχε με άλλους ενδιαφερόμενους για τα πάγια της Ρουμανίας. 

  Σημειώνεται ότι η Enel είχε εισέλθει στη Ρουμανία το 2005 και έχει στη χώρα καθετοποιημένη παρουσία στην διανομή, την εμπορία και τις ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των δικτύων διανομής που είχε σπάσει σε γεωγραφικά κομμάτια, η Enel είχε αγόρασε σε διαφορετικά κύματα ιδιωτικοποιήσεων την περιοχή Muntenia Sud, δηλαδή την περιοχή που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Βουκουρέστι, την περιοχή Banat, που περιλαμβάνει την Τιμισοάρα δηλαδή τη βιομηχανική ζώνη της χώρας και την περιοχή Dobrogea που περιλαμβάνει την Κοστάντσα δηλαδή το τουριστικό κομμάτι της χώρας. Πρόκειται για τις 3 περιοχές φιλέτα με συνολικό δίκτυο 130 χιλιάδες χλμ και ηλεκτροδοτούμενους περί τα 3 εκατ. κατοίκους. 

  Επίσης η Enel διαθέτει παρουσία στην εμπορία με περίπου 2,5 έως 3 εκατ. πελάτες σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο μέσω των εταιρειών Enel Energie και Enel Muntenia. 

  Τέλος στις ΑΠΕ η Enel διαθέτει περίπου 600MW σε λειτουργία καθώς επίσης και ένα χαρτοφυλάκιο 5GW κλεισμένων έργων. 

  Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές υπάρχει ήδη συμφωνία στα βασικά σημεία του deal κι απομένει το due diligence προκειμένου να ολοκληρωθεί. 

  Με την κίνηση αυτή, όπως αναφέρουν πηγές σε γνώση των εξελίξεων, "η ΔΕΗ αλλάζει πίστα" και "κάνει πραγματικότητα το διαχρονικό στόχο για διεθνοποίηση της παρουσίας της" στον ζωτικό της χώρο που δεν είναι άλλος από την περιοχή των Βαλκανίων. 

  Παράλληλα με τη διαφαινόμενη συμφωνία η ΔΕΗ θα επιτύχει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εσόδων που έχει στη διάθεσή της από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αποκτώντας μάλιστα μια ομοειδή επιχείρηση με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της διανομής. 

  Σε κάθε περίπτωση η έξοδος της ΔΕΗ στα Βαλκάνια αποτελεί έναν διαχρονικό στόχο με εθνικές προεκτάσεις και αναδεικνύει την επιχείρηση σε ισχυρό γεωστρατηγικό παίκτη. 

  Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γ. Στάσσης είναι άριστος γνώστης της Enel Romania, καθώς πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στην Χαλκοκονδύλη, ήταν επικεφαλής της Enel στη Ρουμανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ