Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Νοε-2022 12:40

  Στην έκδοση ομολόγου προχωρά και η Eurobank

  2137384
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Εντολή στις Barclays, BofA, JP Morgan και Morgan Stanley έδωσε η Eurobank ώστε να "τρέξουν" τη διαδικασία της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου Tier 2, διοργανώνοντας σειρά επαφών με επενδυτές σήμερα. Τα βιβλία προσφορών  αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξουν αύριο, με στόχο την άντληση 300 εακτ. ευρώ.

  Ο νέος τίτλος είναι τύπου 10NC5, δηλαδή διάρκειας 10 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των 5 πρώτων ετών και αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Β2 από την Moody’s και B- από την Fitch. 

  Η έκδοση γίνεται στο πλαίσιο του των απαιτήσεων MREL, με την διοίκηση ωστόσο να έχει ήδη δηλώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μικρών εκδοσεων Tier 2 καθώς ξεκινά το σταδιακό phase out του Tier 2 που είχε εκδόσει το 2018 (10ετές με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5 έτη επίσης), .

  Η απαίτηση MREL της Eurobank, όπως είχε σημειώσει η διοίκηση κατά την παρουσιάση των αποτελεσμάτων 9μήνου, είναι στο 27,4% των RWA και υπάρχει ένα μικρό ποσό κοντά στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα καλυφθεί την επόμενη τριετία έως το τέλος του 2025. Ο ενδιάμεσος μη δεσμευτικός στόχος MREL για την 1η Ιανουαρίου 2023 είναι 20,5% και η τράπεζα τον είχε ήδη υπερβεί κατά 85 μονάδες βάσης. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ καθώς ο δείκτης MREL ανέρχεται στο 21,3% το εννεάμηνο του 2022.

  Για το τέταρτο τρίμηνο η διοίκηση δεν προέβλεπε καμία άλλη συναλλαγή, ενώ το επόμενο έτος θα αξιοποιήσει την αγορά για να επιτύχει τον στόχο του 2024 με το ακριβές να καθορίζεται μετά την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού του 2023 και του κεφαλαιακού σχεδίου.

  Σε ότι αφορά το Tier 2 του 2018, και καθώς ο τίτλος μπαίνει στον έκτο χρόνο από την έκδοσή του τον Φεβρουάριο του 2023, ξεκινά το σταδιακό phase out της ρυθμιστικής συνεισφοράς ύψους 20% ετησίως ή 190 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως είχε επισημάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας. Έτσι, εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες της αγοράς, η τράπεζα θα εξέταζε το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μικρότερες, μερικές εκδόσεις Tier 2 που είναι ανάλογες με το κεφαλαιακό phase out αυτού του τίτλου (δηλαδή τα 190 εκατ. ευρώ).

  Η Eurobank μπαίνει έτσι και αυτή στον "χορό" των εκδόσεων ομολόγων του τελευταίου μήνα, και λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, ακολουθώντας κινήσεις από τις Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank. Σημειώνεται πως έως και τις αρχες του φθινοπώρου η Eurobank ήταν η μόνη τράπεζα η οποία είχε προχωρήσει σε έξοδο στις αγορές φέτος, με την έκδοση ομολόγου MREL τον Ιούνιο.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ