Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 07-Νοε-2022 20:28

    Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Moody's

    Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Moody's
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:00

    Η Moody's Investors Service (Moody's) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεώρησε ανοδικά την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση στις έξι ελληνικές τράπεζες που αξιολογεί, κατά μία ή δύο βαθμίδες, καθώς και την βασική πιστοληπτική αξιολόγηση (Baseline Credit Assessment-BCA) σε τρεις από τις τράπεζες αυτές.   

    Στην ανάλυση του ο οίκος σημειώνει ότι η τελευταία δράση του είχε οδηγό τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία, τη σημαντική ενίσχυση της ποιότητας στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών, τα βελτιωμένα κέρδη από βασικές δραστηριότητες και στην περίπτωση της Παγκρήτιας Τράπεζας, την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου. Ενσωματώνει επίσης την άποψη του οίκου για καλύτερους ρυθμούς ανάκτησης σε ένα σενάριο εξυγίανσης των τραπεζών. 

    Ο βασικός οδηγός για τις αξιολογήσεις, αναφέρει, είναι η βελτιωμένη οικονομική θέση της Ελλάδας, με καλύτερες λειτουργικές και πιστωτικές συνθήκες που διαμορφώνουν ένα πιο υποστηρικτικό λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες της χώρας. 

    Οι διαρθρωτικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της χώρας στους κλυδωνισμούς. Ως αποτέλεσμα, η Moody's αναθεώρησε το Macro Profile της Ελλάδας σε 'Moderate-' από 'Weak+' προηγουμένως και έχει επίσης αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις της για την ανάκτηση αξίας σε ένα σενάριο εξυγίανσης για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που αποτελεί τον βασικό παράγοντα για τις πιστοληπτικές αναβαθμίσεις και για τις έξι τράπεζες. 

    Αυτές οι θετικές εξελίξεις στο λειτουργικό περιβάλλον σηματοδοτούν επίσης χαμηλότερους κινδύνους για το προφίλ φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών. 

    Ειδικότερα, η Moody's ανακοίνωσε ότι: 
    -Η BCA στην Alpha Bank αναβαθμίστηκε σε b1 από b2 και η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση σε Ba2 από B1 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε Ba3 από B2.

    -Η BCA στην Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε b2 από b3, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε Ba3 από B2 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε B1 από B3. 

    -Η BCA στην Εθνική Τράπεζα επιβεβαιώθηκε στο b1, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας σε Ba3 από B1. 

    -Η BCA της Eurobank επιβεβαιώθηκε στο b1, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο Ba2 από Ba3 και το μη εξασφαλισμένο χρέος εξοφλητικής προτεραιότητας στο Ba3 από B1. 

    -Η BCA της Attica Bank επιβεβαιώθηκε στο caa3, ενώ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση αναβαθμίστηκε στο Caa1 από Caa2. 

    -Τέλος, η BCA της Παγκρήτιας Τράπεζα αναβαμίστηκε στο caa2 από caa3 και η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση στο B3 από Caa2. 

    Ανάπτυξη 5,3% το 2022, επιβράδυνση στο 1,8% το 2023

    Ο ισχυρός τουριστικός κλάδος, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ κατά περίπου 5,3% το 2022 με βάση τις εκτιμήσεις του οίκου, κάτι που είναι πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στο 2,2%, όπως σημειώνει. 

    Αναφέρει ακόμα ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει καλά από το σοκ της πανδημίας, κάτι που δείχνει ότι δεν θα υπάρξει μόνιμη ζημιά καθώς ο αναζωογονημένος τουριστικός τομέας και τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης μετρίασαν τον αντίκτυπο του οικονομικού σοκ. 

    Ο οίκος πάντως περιμένει η ανάπτυξη να επιβραδύνει ραγδαία το 2023 στο 1,8% καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα περνάνε σε ευρύτερες πιέσεις στις τιμές, αποδυναμώνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών την ίδια στιγμή που η άνοδος των επιτοκίων θα επιβαρύνει τις επενδύσεις. Παρόλα αυτα, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται  με ρυθμό που θα ξεπερνά τις άλλες χώρες της Ε.Ε. σημειώνει.

    Αναφέρει ταυτόχρονα ότι οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα βελτιώθηκαν τα τελευταία χρόνια, με σημαντική μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στο 9,5% των συνολικών δανείων από περίπου 40% τον Δεκέμβριο του 2019 και το υψηλό του 2015 σχεδόν στο 50%. Αυτό έχει βελτιώσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών στην πραγματική οικονομία και την ικανότητα  εξόφλησης των δανειοληπτών. 

    Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις ως αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων στα επιτόκια, επισημαίνει ο οίκος.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ